|
Çöpçatan yayıncılık

Kadın ve Aileden Sorumlu Bakan yayından kaldırılması için savaş açtı haberleri ile orantılı bir şekilde artıyor izdivaç programları. Altı farklı kanalda, sabah dokuzdan akşam haber saatine kadar yayında, seyirciyi izdivaca davet eden programlar.

Devamlılık arz eden, çok seyredilmesini alışkanlık yapma etkisine borçlu bir format var karşımızda. Talibi çıkacak mı, yine mi reddedecek merakı yanında; seyirciyi ekrana bağlayan kamera arkasında yaşananlar. O yaşananların canlı yayına taşınması.

Sunucularıyla kimlik kazanıyor izdivaç programları. Uzun yıllardır evliliği sürdürebilen de var aralarında. Canlı yayında çakma nikah kıyıp ben de sizden biriyim mesajını veren de. Annesine rağmen yaptığı evliliklerde mutluluğu bulamayıp boşanan da. Evlilik sözleşmesi sebebiyle bir günlük evliliğe imza atan da. Ahkam kesmek, dalga geçmek, hiç bir şeyi ciddiye almamalarına rağmen her şeyi ciddiye alıyor gibi yapmak, sıklıkla adayları azarlamak, benim programımda bunlara müsaade etmem diye çemkirmekse ortak özellikleri.

Adında evlilik ve izdivaç geçen, konsepti evlilik olan altı ayrı kanalda altı program. Bakan ''yayından kaldırıncaya kadar mücadele edeceğim'' dedikçe pıtrak gibi çoğalıyorlar.

Adında evlilik geçen programlar yasaklansa dahi kısa sürede içerik değiştirmiş gibi yaparak sızarlar ekrana.

Hiç inandırıcı gelmemekle birlikte, günde bin kişinin başvurduğunu iddia ediyor çiçeği burnunda izdivaç sunucusu. Pekala bin kişiyi neye göre değerlendirip nasıl bir araştırma yapılıyor da namzet olarak çıkarılabiliyor ekrana. Bir araştırma söz konusuysa dün aradım bugün geldim diyenler neyin nesi o zaman! Geçmişini belki ama niyetini nasıl araştıracaksınız? Nitekim adamın biri kardeşi ve arkadaşlarının da desteğiyle üç değişik programda üç ayrı kadını mağdur etme başarısını göstermiş, canlı yayında nikah kıymak dahil!

Canlı yayında ağızdan çıkan küfürler haber olarak yer alıyor medyada gaf adı altında. RTÜK ceza kesmesin hassasiyeti ile argo ve küfürden uzak durulmaya çalışılıyor. Ama onun dışında her şey konuşmak serbest. Sözler eğlence vaat ettiği müddetçe, o eğlence reyting listelerinde üst sıralara çıkmayı sağladığı müddetçe hiçbir sakıncası yok.

İçinde her türlü insan hikayesini barındıran bir format izdivaç programları. Eğlence kısmı sunucuların zeka ve espri yeteneklerini konuşturarak, stüdyoda sitcom rüzgarı estirdikleri anlarda karşılanıyor. Zor hayat hikayesine sahip olanlar arabesk bir havada sunulunca duygusallık; az sonra, devamı yarın anonsuyla kamera arkasında yaşananlar, aşk- entrika- kıskançlık üçgeninde işlenince, merak duygusu tavan yapıyor. Diziler nasıl hayatın her rengini içinde barındırdığını iddia ederken aslında suni bir hayat, üretilmiş bir hayat çıkıyorsa ortaya; her türlü renkli kişiliği içinde barındıran izdivaç programlarında da türetilmiş bir evlilik anlayışı söz konusu.

Bir şov programına evlilik malzeme edilince; izdivaç üzerinden tuzakların kurulması da kaçınılmaz oluyor. Evlenme vaadiyle kandırılıp, parası, geleceği gasp ediliyor insanların.

TV seyretmek hayatın mihenk noktası oldukça seyretmek içerik değiştirmekle kalmıyor, seyredilmek istiyor kişi.

Gerçekliğine inanmadığı, vakit öldürmek, eğlenmek için izlediği programın içinde olmak cazip geliyor zamanla. Gerçekliğini içine girerek test etmeye çalışırken; gerçeklerden koptuğunu fark etmiyor bile.

13 yıl önce
Çöpçatan yayıncılık
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi