|
Devam sezonu
Dizi piyasasının kısırlaştığı yeni diziler yeni sezona dair haberlerin azlığından da anlaşılıyor. Geçen yıldan devam eden kemikleşmiş seyirci kitlesine güvenen Karagül, Paramparça, Diriliş, Poyraz Karayel; sezon finaline doğru ciddi seyirci kaybı yaşayan Kaderimin Yazıldığı Gün, Kara Ekmek; sınırda devam eden Asla Vazgeçmem, Güllerin Savaşı; yazdan devam edecek Güneşin Kızları, Kırgın Çiçekler, Kiralık Aşk, Çilek Kokusu yanında yeni dizilere bakıldığında yenilik adına hiçbir şey yok! Aksine tam bir devam sezonu.

Muhteşem Yüzyıl final yaptığı andan itibaren Kösem Sultan'ı kim oynayacak polemiğiyle medyada yer bulan “Muhteşem Yüzyıl: Kösem” bir devam dizisi. Yapımcı Timur Savcı'nın verdiği arayı sektörü bırakmak olarak algılayan aceleci yorumlardan bu yana Kösem Sultan'ı kim oynayacak haberleri yapılıyor medyada, adı geçmeyen popüler oyuncu kalmadı neredeyse. Hülya Avşar'ın yıllar sonra Safiye Sultan'la beyaz cama dönmesi dahi gölgede kaldı. Beren Saat isminin kesinleşmesinden sonra ise Saat'in diziye dahil olacağı sekizinci bölüme kadar seyirci ekran başında bekler mi yorumu yapılarak diğer oyunculara ve senaryoya haksızlık yapılıyor. Oyuncunun tek başına bir hiç olduğu, senaryo ve karakter gücü olmadan projeyi sürükleyemediği Beren Saat'in son dizisi, reyting düşüklüğü sebebiyle yayından kaldırılan İntikam üzerinden henüz tecrübe edilmesine rağmen.

Meryem Uzerli'nin Hürrem enerjisiyle sektöre kazandırılması, Halit Ergenç'in Kanuni, Okan Yalabık'ın Pargalı performansıyla harikalar yaratması, Meral Okay'ın yıllar süren senaryo çalışmasının eseridir. Karakterler iyi analiz edildiği, olay örgüsüne paralel psikolojik değişimleri başarıyla yazıldığı için karakterler derinleşti, derinleşen karakterlerde oyuncular iyi bir performans gösterebildi. Muhteşem Yüzyıl'ın matematiği Meral Okay'dan sonra aynen muhafaza edildi hatta bu muhafaza senaryonun tekrarına sebep olduğu için bir kısım seyirci yeni alternatif arayışına girdi ve izlenme oranları düştü. Kösem Sultan dönemi tarihe kadın penceresinden bakan entrika sevenler için oldukça verimli bir dönem ama karakter çözümlemeleri layıkıyla yapılmazsa başarılı olunması çok zor.

Karakterin önemi bir başka devam dizisi izlenimi veren Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz üzerinden test edilecek. Kurtlar Vadisi dizisinin seyrini değiştiren Çakır karakterinin ölümünün üzerinden 11 yıl geçmiş. Gıyabında cenaze namazı kılınan ilk dizi karakteri olarak unutulmazlar arasında giren Çakır'ın ölümünden sonra Polat Alemdar dizide ön plana çıktı. Oktay Kaynarca Adanalı haricinde ekranda tutunmayı başaramadı, Nuri ve İnadına Yaşamak kısa sürede ekrana veda etti. Kurtlar Vadisi'nden ayrılan senaristler geçen yıl derin devlet mafya konulu Beyaz Karanfil ve Reaksiyon ile hazır olduğu düşünülen kitleye devam senaryosu yazmanın zannedildiği kadar kolay olmadığını tecrübe etti. Kurtlar Vadisi Pusu'da kaldıkları yerden devam etmek istediler ama olmadı.

Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz; Hızır Çakırbeyli karakterini Çakır'la bütünleşen Oktay Kaynarca'nın oynayacak olmasından dolayı devam dizisi görünümünde. Kardeşiyle yollarını ayırdıktan sonra inşaat sektörüne giren Raci Şaşmaz'ın tekrar yapımcılığa ve senaristliğe döndüğü dizi aynı zamanda. Deli Yürek'ten bu yana derin devlet mafya temalı dizileri yazan Raci Şaşmaz; Ömer Lütfi Mete'nin vefatından sonra ilk defa bir projeye imza atacak. Deli Yürek, Kurtlar Vadisi, Ekmek Teknesi, Eşref Saati dizilerinde emeği olan Ömer Lütfi Mete'nin toplumu okumakta karakter inşa etmekte ne kadar başarılı olduğu bilinir. Geçen yıl kısa sürede yayından kalkan Reaksiyon ve Beyaz Karanfil'e Mete'nin eli değmiş olsaydı sonuç çok farklı olurdu.

Star Muhteşem Yüzyıl: Kösem, atv Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmazla geçmişin garantili reytingini bugüne taşımaya çalışırken; Kanal D yakın geçmişi tekrarlamayı tercih etti. Küçük Ağa ile ilk bölümlerde reyting rekorları kıran Kanal D, çocuk oyuncu Emir Berke Zincidi'nin yeni dizisi Bir Deniz Hikayesi ile açacak sezonu. Yine boşanmış bir ailenin afacan çocuğunun yetişkinlere taş çıkartan maceraları ile.

Meryem Uzerli için senaryo yazılmaya devam ederken aynı taktik Halit Ergenç için de uygulanıyor. Dokuz farklı senaryo yazıldı ama Uzerli hiçbirini beğenmedi! Kod adı Cesaret olarak bilinen dizi için yazılan senaryolardan Deniz Akçay imzalı Beyaz Gece, Cansu Dere'nin oyunculuğuyla gelecek ekrana. Eğer Uzerli için yazılan senaryo nihayete erer çekimlere başlanırsa birbirine rakip olacaklar. Reytingi yüksek oyuncuların beğenmedikleri senaryolar adı altında yeni bir polemik ve mukayese konumuz olacak böylece.

Ekrana gelmek için gün sayan diğer dizilerden Mayıs Kraliçesi bir Kore uyarlaması, Hatırla Gönül iki erkek arasında kalan hafızasını kaybetmiş bir kadının hikayesi, yılın çifti olarak lanse edilen Kara Sevda maden kazasıyla yapacak açılışını ama devamında aşk öyküsüne bağlayacak. İhanete uğrayan dört kadının hikayesini merkeze alan Evli ve Öfkeli merak uyandıracak bir konuya sahip ama ilk bölümü seyretmeden bir şey söylemek zor.
#Hızır Çakırbeyli
#türk dizileri
#Kod adı Cesaret
#Deniz Akçay imzalı Beyaz Gece
#Cansu Dere
9 yıl önce
Devam sezonu
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle