|
Dizi dünyasında benzerlik krizinden benzeşen neticeye

Dizi dünyasında benzerlik krizi” isimli yazıda, senaryo krizinden bahis açıp bu sezon ekranda aynı hikayenin üç farklı yapım şirketi tarafından çekilmeye başlandığını yazmıştım. Acı Aşk ekrana geleli dört hafta oldu, fan gruplarına rağmen beklenen etkiyi yapamadı, hikayenin klişe bir bakış açısıyla senaryolaştırılmasından dolayı. Aylardır, yazıldı yazılıyor, Meryem Uzerli ekrana dönüyor başlıklarıyla haberleştirilen Gecenin Kraliçesi ise fiyasko bir açılış yaptı. Benzer bir formül, beklenti ve tanıtım, Kurt Seyit ve Şura'da Kıvanç Tatlıtuğ üzerinden yapılmış, geri sayımlar eşliğinde dizi yayına girdiğinde, bu muymuş beklenen dizi serzenişleri eşliğinde, reytingleri günden güne erimişti. İştah kabartan Ortadoğu pazarını baz alarak dizi yapma düşüncesinden sıyrılamayan kanal yöneticileri, bunca hayal kırıklığına hüsrana rağmen, “önce star sonra proje” formülünü terk edemiyorlar bir türlü.



Belgeseli, kozmetik ürünleri, şampuan reklamı derken; her an ekranda, göz önünde olan, Hürrem dışında kayda değer bir başarısı olmayan Meryem Uzerli üzerine inşa edilen Gecenin Kraliçesi ilk bölümde çöktü. Salı geceleri kraliçesini buldu, Meryem Uzerli Gecenin Kraliçesi olarak yıktı geçti türü başlıkların atılacağı hayal edilirken; Gecenin Kraliçesine reyting şoku, sevişme sahneleri dahi Gecenin Kraliçesini kurtaramadı başlıkları düştü paylarına.



Hayaller/hayatlar diye özetleyebileceğimiz durumun en belirgin sebebi kişiye özel senaryo siparişi etmekte ısrarlı olmaları. Kod adı Cesaret olarak başlayan, bir ara yaz aylarında ismi Aşkın Kokusu olarak revize edilen, son anda Gecenin Kraliçesi olarak değiştirilen dizinin en büyük handikabı senaryo kısmında yaşanan krizlerdi. Kriz kelimesini çoğul olarak kullandım, eğer yanılmıyorsam onuncu senarist grubu da yolunu ayırdı yapım ile. Meryem Uzerli'nin dizisi için senaryo yazıldı, yazılıyor, beğenilmedi, yeni senaristle anlaşıldı haberlerini an be an takip ettik. Mehmet Aslantuğ'la anlaşılıp Aslantuğ'un yıllar önce Binbir Gece ve Aşk-ı Memnu'yu baz alarak sarf ettiği sözler tekrar servis edilince yeni bir kriz patladı. “Benzerlik krizi” dizileri arasında bir adım öndeymiş gibi görünen Gecenin Kraliçesi'ni çökertmek için yapılan haberler farklı yönden hedefine ulaştı, Mehmet Aslantuğ proje ile yollarını ayırdı.



O zaman deşifre olan hikaye, on senarist değiştirerek yazılan hikaye bu muymuş hissi yaşatmıştı. Kızıyla evlendirdiği evlatlık oğlunun aşık olduğu kıza gönlünü kaptıran bir adamın hikayesi olarak özetlenebilecek Gecenin Kraliçesi, sırlar sırlar klişesine de bolca başvurmuş. Şöyle ki 30 yıl önceki bir olayla yapıyor açılışı. Aziz ve Osman ihanetle suçladıkları Kartal'ın babasını öldürüyor. Aziz, Kartal'ı yanına alıyor; babasına benzeyip bana ihanet mi edecek yoksa bana mı benzeyecek aforizması eşliğinde. Aradan otuz yıl geçiyor, Kartal bir iş gezisi esnasında Fransa'nın küçük bir kasabasında romantik komedi filmlerinden apartma sahnelerle Selin ile tanışıyor. Selin, babasının katili Osman'ın kızı! Şimdilik dikkatli seyirci farkında durumun. Görselliğe odaklanmaktan içeriği takip edemeyenler sonraki zamanlarda fark edecek. Bütün çatışma da Selin ve Kartal gerçeklerin farkına ne zaman varacak etrafında düğümlenecek. Her şeyin farkında olan hikayenin oyun kurucusu Aziz, gerçeklerin öğrenilmesine nasıl engel olacak gerilimi yaşanacak bol miktarda. İlk görüşte aşk klişesinin ilk bölümde iki defa kullanılması itici; küçük kasabada otel odasında Kartal'ın kara lahana çorbası yapıp Selin'in hasta annesine götürmesi gerçekten uzak; Osman yıllar önce Selin 5-6 yaşında iken bırakıp gitmesine rağmen Selin ve annesinin Türkçe konuşmaya devam etmeleri soru işareti; Selin'in aksanında hiçbir değişim olmazken Fransız annenin aksanının yok olması absürd, gerçekten uzak detaylardı.



İktidar ve güç savaşlarına ev sahipliği yapmak üzere beklemede olan İstanbul'daki konak ahalisi; hala ve kocası, babası tarafından fark edilmeyi bekleyen oğul, histerik psikopat, kocam olmadan aslacılardan Esra, Selin konağa gelsin biz yapacağımızı biliriz edasında sıralarını bekliyorlar.



Acı Aşk ile sadece ana konu olarak değil detaylarda da benzeşiyor Gecenin Kraliçesi. İlk görüşte aşk, hızlı hamilelik, yedek babalık. Acı Aşk analiz yapmaya daha müsait, Gecenin Kraliçesi'nin tek derdi olaylar zinciri oluşturmak olduğundan analize açık kapı bırakmıyor. Ekranda tutunmakta zorlanan dizilerin ortak özelliği analiz yapılmaya müsait olmamaları. Üzerinde düşünülmeyen, sorgulamaya fırsat vermeyen bir pencereden yazılmaları.



Dokuz ayrı senarist grubu Meryem Uzerli'nin merkezde olduğu tutkulu bir aşk hikayesi inşa etmeye çalıştı ama başarılı olamadı diye yazdığımda; yıl 2015, aylardan Nisan'dı. Başarısızlığın sebebi siparişin eksik verilmesi. Tutkulu bir aşk hikayesi ama derdi, felsefesi, önermesi ne olacak dizinin diye sormuştum. İlk bölümü seyrettikten sonra bir kez daha tekrar ediyorum, Gecenin Kraliçesi'nin derdi ne?




#Dizi dünyası
#medya
#Acı Aşk
#diziler
#Gecenin Kraliçesi
8 yıl önce
Dizi dünyasında benzerlik krizinden benzeşen neticeye
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle