|
Erkeklik rolleri, kadınlık halleri/Kısmetse Olur
Evlilik programları bu yıl yeniden gündüz ekranının vazgeçilmezi olunca, rekabetin dışında kalmak istemeyen Kanal D, evlilik programı ile BBG'yi harmanlayan Kısmetse Olur ile çıktı seyircinin karşısına. Farklı evlerde yaşayan, zaman zaman bir araya gelen, yedi erkek yedi kızın katıldığı bir format Kısmetse Olur.

Maço kültürün temsilcisi, tespihiyle bütünleşen, kızları dekolte giyinmemeleri konusunda uyaran Serhan; modellikten İffet'te figüranlık yapmaya, Bu Tarz Benim'e kadar bilumum yarışmada şansını denemiş. Ben köylü kızıyım diyen evdeki teknolojiye yabancı olduğunu söyleyerek duygu sömürüsü yapan Ceyda aynı şekilde Bu Tarz Benim'e katılmış. Aynı hafta yarışmaya dahil olan, birbirlerini tanımazlıktan gelen Adnan ve Melek, yerel bir modellik yarışmasında taç giyip birlikte fotoğraf çektirmişler.

Kısmetse Olur'dakiler son yıllarda olageldiği gibi cast ajansından seçilen, canlandırdıkları karakterlere uygun doğaçlama yapmaları istenen yarışmacılar. Duyuru sonrası binlerce başvuru arasından yüksek performans gösterecekleri seçmek yorucu ve uzun bir süreç. Reality geçmişi gösterdi ki göz doldurucu performans sergileyenler, ne şekilde olduğu fark etmeksizin hayatının fırsatını kamera önünde yakalamaya gönüllü kişiler. Bu sebepten programa katılanların 'gerçek' olup olmaması değil mesele. Zaman değişti, üniversitede okurken reklam, modellik, reality şov, oyunculuk ayırt etmeksizin cast ajanslarına kayıt yaptıran pek çok genç mevcut. Bazısı bunu harçlığını çıkarmak için yapıyor, bazısı okuduğu bölümün uzantısı bir işte çalışmak istemediğinden, bazısı gelecek endişesiyle iş bulamama korkusundan, bazısı ise yeteneği ya da görselliği ile keşfedilmek için. Cast ajansına kayıt yaptıranlar 'gerçek' kişiler özünde.

Benim açımdan önem arz eden beyaz camın kanaat önderi kabul edilen yapımcıların toplumu okuma biçimleri. Toplum bunu seyretmek istiyor ya da toplumda hali hazırda bu tarz şeyler yaşanıyor biz sadece topluma ayna tutuyoruz diyerek, reality şov adı altında toplumu manipüle etmek adına olayları kurgulamaları.

Katılımcıların seçimiyle başlıyor kurgu, her bölümde neyin ön plana çıkacağıyla devam ediyor. Katılımcılar Kısmetse Olur evinde 12 saat kalıyor, görüntülerden anladığımız kadarıyla hareketli kameralarla çekim yapılıyor, BBG evindeki gibi kameralar sabit olmadığı için kişinin kendini unutarak karakterinin gerçekliğine teslim olması mümkün değil. Sürekli bir oyun halindeler, herkes senaryonun kendi karakterine düşen payının hakkını layıkıyla yerine getirme çabasında. Yazılı bir senaryo yok elbette, ilk günden itibaren yapılan montajlar neticesi hangi hareketin tavrın düşüncenin ya da söylemin ekranda gösterildiğini izleyen katılımcılar, ekranda gördüklerine göre canlandırdıkları karakteri şekillendiriyor. Evlenmek değil dertleri, gösterdikleri performansla geleceğe dair bir kapı aralamak, TV dünyasında yer edinebilmek.

Sadece yarışmacıların doğaçlama sergiledikleri oyun ile devam etseydi yoluna üzerinde durmazdım. Ama gerçeklik şovunda gerçekliği kuvvetlendirmek adına ne zaman aileler girdi devreye, evi ziyaret etmeye, çocuklarına akıl vermeye, karşı tarafı eleştirmeye başladı, bununla birlikte seyircinin görüş alanına girdi Kısmetse Olur. Katılımcıların gerçek olmadığı, ekrandaki görüntülerin kurmaca, yaşananların bir oyundan ibaret olduğu bilindiği müddetçe problem yok!

Şöhret kovalayan gençlerin ailelerinin de işin içine dahil edilmesiyle kanaat önderi yapımcıların programda sergilenmesini tercih ettikleri erkeklik rolleri/kadınlık halleri tam bir facia. Maço erkeği oynayan damat adayları ön planda, maço kültürü baş tacı. Kızlar kendilerini düzeltecek erkek arayışında iken erkekler de kızları düzeltebilecekleri bir nesne olarak görüyor.

Kızlarını özgür yetiştiren, dünyayı gezdi diye övünen, şık giyindiğinin altını çizen teyze; yeğenine, seni düzeltecek adam edecek bir erkeğe ihtiyacın var diye akıl veriyor. İlke, değer, ahlak, günah ya da haram kavramları kızların kıyafetlerine çeki düzen vermeye yeterli gelmiyor. Aileleri tarafından kontrol edilmekte zorlanan kızlar, hayatlarına girecek erkeğin talebiyle dekolteden fedakarlık yapmaya hazır!

Şık giyinmeyi dekolte olarak algılayan, moda diye her türlü kıyafeti giyen kızlar, erkek istemeyince vazgeçiyor kılık kıyafetinden. O ilişki ya da evlilik yürümediğinde, ayrılıkla sonuçlandığında, hayatlarına başka bir erkek dahil olduğunda bu sefer de o erkeğin isteğine göre 'şekil' verecekler kendilerine. Teyzenin akıl verdiği kız da ben hayatımdaki erkeğin isteğine göre kılık kıyafetime çeki düzen veririm diyor. Söz dinler misin sorusu sorulan bir başka gelin adayı, fikir ayrılığına düştüğümde seni dinlerim, sonunda senin dediğine uyarım, bize ailede söz dinlemek öğretildi diyor.

Diplomalı cahil tanımlamasının hakkını verircesine çok ama boş konuşan kızların ağızlarına sakız ettikleri cümle ise 'istersem elinden alırım' cümlesi. Erkekler delikanlılık çatısı altında daha mert tavırlar sergilerken; kızlar evi entrikanın, kavganın, kumpasın merkezi.

Özgür yetiştirilen eğitimli kızların erkekler tarafından 'adam edilmesini' bekleyen Kısmetse Olur; pembe dizilerin reality şovdaki aksi olarak ekranda hayat buluyor.
#BBG
#Maço
#Maço erkeği
8 yıl önce
Erkeklik rolleri, kadınlık halleri/Kısmetse Olur
İsmailağa buluşması
Nezahet, Zarafet ve Nezaket...
İmalat PMI, kredi kartı harcamaları ve Fed
Kim bu çılgın tüketiciler
Yıl 2030: Sokak köpekleri simülasyonu