|
Eski nostaljisi ve yeni kötüler

Yeni eski mukayesesi her şeyde olduğu gibi diziler söz konusu olduğunda da devreye giriyor. Nerede o eski diziler nostaljisi ile kötülerin sonunda cezasını bulduğu, iyilerin çoğunlukta olduğu ve mutlu sona kavuştuğu hikayeler baş tacı edilirken; yeni dizileri övmek için bizde körü körüne iyi karakter yok her karakter içinde kötülüğü barındırıyor ya da bütün karakterlerin kötü tarafları mevcut açıklaması yapılıyor. Kavramların içini boşaltan, kavram karmaşası yaşanmasına sebebiyet veren açıklamalar.



İyi vakit geçirmek, kafa boşaltmak, bilinmeyen yeni dünyalarla tanışmak için en güçlü argüman olan diziler; seyirciyi sadece yakınlarına iyi olan kötü karakterlerle baş başa bırakarak kötülüğün bin bir tonunu resmediyor. Şener Şen, Cumhurbaşkanlığı Onur Ödülü'nü alırken, "Oynadığım dizilerde iyiyi güzeli bulmayı hedefledim, öyle bir hikaye, karakter için bekledim" dediğinde İkinci Bahar geldi akla. Ali Haydar büyük yürekli, iyilik timsali, herkesin babası bir karakterdi ama bugün dizi klişesi haline gelen evlilik dışı hamilelik ve yedek baba temalarının temelleri de İkinci Bahar'da atıldı.



Olumsuz hikayelerin, negatif duyguların egemenliğindeki diziler; ufuk açıcı olma özelliğini maalesef sadece kötülükte kullanıyor. Herkesin babası iyi kalpli Ali Haydar'ın yerine mafya babaları geçti. Ailenin reisi olma özelliğini yitiren, gücün babası olmayı tercih ederken masumiyetin uzağına düşen babalardan sonra, yerli diziler anneleri koydu hedefe. Kötücül, psikopat karakterler arasına yaşını başını almış anneler dahil oldu.



Babam ve Ailesi'nin Macide Hanımı, yıllar önce oğlu Kemal'in ilk aşkı fabrika işçisi Nilgün'le evlenmesine engel olması yetmiyormuş gibi, ikilinin yıllar sonra bir araya gelmesine engel olmak için sınırlarını zorladı. Oğluna iftira atan, hapishaneye girmesine sebep olan bir anne modeli olarak yazıldı. Eski eş, dayı, babaanne; tüm kötülükler en yakından, aile içinden gelir önermesi seyirci nezdinde kabul görmedi de hızlandırılmış finalle ekrandan çekildi Macide Hanım ve kötülükleri.



Bir polisin mafyayı çökertme hikayesi olarak başlayan, Oğuz Atay göndermeleri ile dikkat çeken Poyraz Karayel; hikayesinin tükendiğini kabul etmekte zorlanan bir dizi olarak, her sezon senaryo açılımını yeni kötülerle yaptı. Geçen sezon Poyraz'ı yetiştiren baba, kötülükte çığır açan biyolojik baba ve psikopat kardeşin en büyük amacı Ayşegül Poyraz aşkını imha etmekti. Sezon finalinde birbirlerinden ayrı düşerek aşkları güçlensin düşüncesi eşliğinde Poyraz öldü. Ayşegül Çınar'la evlendi, tabii ki de Poyraz ölünce dizi biterdi, yeniden canlandı derken; televizyon tarihinin unutulmaz aşkları arasına giren Ayşegül Poyraz aşkının en büyük engeli olarak Çınar'ın annesi arz-ı endam eyledi. Dünyaca ünlü Girişim'in üyesi, kocası ve büyük oğlunu gözünü kırpmadan öldüren Nevra'nın hayattaki tek emeli Çınar'ının mutlu olmasıdır. Psikopat ruhu Çınar hariç herkese dünyayı dar edebilir.



Torunları ile hayatın tadını çıkarabilecek yaştaki kadınlara psikopat haller, ruhlar yakıştırılırken; Güney Kore kopyası diziler aracılığıyla genç kadın karakterler masallara inanmaya ve yaşamaya davet ediliyor. Cinsel tacizle başlayan, hazmetmesi zor bir yalanla devam eden Kiralık Aşk; kişisel asistanlıktan patronun büyük aşkı eşi olmaya evrilen hikayesi ile sona erdi. Başlangıçtaki izlenme oranlarını mumla aradığı finaliyle, zengin yakışıklı erkeklerin tacizine sessiz kalarak mutlu sona kavuşabilirsiniz mesajıyla veda etti seyircisine. Bu dizinin bize öğrettikleri başlıklı yazılar ibretlikti! Bir dizi alt metniyle verir mesajını. O dizinin alt metni bir başka dizide üst metni ele geçirerek zaferini ilan eder.



Kiralık Aşk'la başlayan kişisel asistan dönemi Aşk Laftan Anlamaz, Seviyor Sevmiyor, Tatlı İntikam'la devam etti. Sakar, sevimli, güzel, geveze gibi karakter özellikleriyle benzeşen esas kızlar, bahsi geçen dizilerde esas oğlanın hizmetindeydi. Flört havasında geçen sahneler ağırlıklı olmakla beraber, kıskandıklarında, herhangi bir yanlış anlama olduğunda; esas oğlanlar kim olduklarını hatırlatırcasına emirler verip işlerini eksiksiz yapmalarını talep ettiler esas kızlardan. Paşa gönülleri istediğinde centilmen havalarında kızlara romantik anlar yaşatıp, canları istemediğinde iletişim kepenklerini kapatıp, zulmettiler. İlk sahneden itibaren bir aşk öyküsü inşa edildiğinin farkında olan seyircilerin bilinçaltına evlilik prototipi yerleştiriliyor sürekli tekrarlanan bu sahnelerle. Kadın erkeğin hizmetçisidir, erkek iş hayatında dahi kadına zulmedebilir.



Ekranın genç ve olgun kadınlarına biçilen hayat hikayeleri bu sezon bu çerçevede şekillenmeye devam ediyor.




#Ali Haydar
#Seviyor Sevmiyor
#Aşk Laftan Anlamaz
#Tatlı İntikam
7 yıl önce
Eski nostaljisi ve yeni kötüler
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit
İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî