|
Evlat acılı bir dizi daha

Anne'den sonra ekrana evlat temalı dizilerin geleceği belliydi. Nitekim Dayan Yüreğim, Evlat Kokusu ve adı her ne kadar temasına uzak olsa da evlat acısını merkeze alan Kırlangıç Fırtınası kitleleri etkilemek üzere başladı.



Dram yönü ağır basan bu üç dizinin ortak özelliği, reyting beklentisini karşılayamaması ve fakat neden böyle olduğunun da üretim kanadında anlaşılamaması.



Doğuran mı büyüten mi anadır temasına yabancı değil beyaz cam. Karagül; yüz küsur bölüm Ebru Baran'ın oğlu olduğunu ne zaman öğrenecek, Baran bu duruma nasıl tepki verecek sorularının ekmeğini yedi. Senaristinin elinde Kendal gibi kötülük sınırlarını zorlayan bir karakter vardı da hikaye sıkıntısı çekmedi.



Bir senarist bir diziyi 120 bölüm yazmakta zorlanır, hikaye tükenir, final kararı kendisine sorulsa çok önceden hikayeyi sonlandırırdı diye düşünmek büyük hataymış. Çünkü aynı senarist, aynı hikayenin farklı versiyonunu, farklı oyuncularla, Kırlangıç Fırtınası adı altında bir kez daha yazıyor.



Kırlangıç Fırtınası; Meltem Cumbul kriziyle yer aldı medyada. İddiaya göre Meltem Cumbul gençliğini oynayan oyuncunun performansını beğenmemiş, gençliğini de kendisi oynamak istemişti. Meltem Cumbul'lu flash back sahneler yönetmen tarafından beğenilmeyince, sette bebek olmasını bahane ederek diziden ayrılmıştı. Poyraz Karayel'in Seması olarak bilinen Emel Çölgeçen'le anlaşıldı, vakit kaybetmeden çekimlere devam edildi. Bu değişiklik ve krizler bebek oyuncunun set süresini ne kadar uzattı, işte orası tam bir muamma!



Yine bir konak hayatı, yine para gücüyle etrafına korku salan bir karakter, bu sefer adı Kudret. Sevdiği adamla kaçan kız kardeşi Ülfet'i henüz doğum yapmışken bulur, sevdiği adamı öldürür. Ülfet'i de öldürecekken, ben onunla evlenirim diyen yaşlı adamla Almanya'ya gönderir, Şahin ismini verdiği bebeği de henüz doğum yapmış karısının yanına bırakır. Yusuf ve Şahin herkes tarafından ikiz bilinir, anneleri dahil.



Yaşadıklarının etkisiyle acımasız biri olan Ülfet'in kocasının ölümünden sonra zenginleşerek, abisinden intikam almak üzere dönmesiyle başlıyor dizi. Öncelikle öğrenmek istediği ise oğluna ne olduğu ve nerede olduğu. Karagül'ün kaldığı yerden devam ediyor gibi dizi. Bir farkla, Ebru iyi niyetli sebep ne olursa olsun kimseye kötülük yapmayı aklından geçirmeyen biriydi. Ki buradaki benzer karakter Şahin'i de kendisinin doğurduğunu zanneden, çocuklarının üzerine titreyen, Kudret'in gerçek yüzünü göremeyecek kadar iyi kalpli olan Meryem. Baran'ı kaybetmemek için her türlü şeyi göze alan, içinin karanlığına her an teslim olma riski taşıyan Narin'in, Kırlangıç Fırtınası'ndaki simetrisi ise Ülfet.



Karagül'de doğuran iyi, büyüten kötü taraftayken; Kırlangıç Fırtınası'nda doğuran kötü, büyüten iyi tarafta. Söz sahibi, bir tek oğluna laf söz dinletemeyen Kadriye ana ise Fikret olarak isim değiştirmiş. Bebek olayından yine haberdar, yine oğlunun en büyük sırdaşı. Yalnız Fikriye Hanım kötücül bir karakter, kızının infazına göz yuman değil, resmen infaz edilmesini teşvik eden, öldürmedin mi diye soran bir anne.



Fazlasıyla karamsar bir atmosfere sahip Kırlangıç Fırtınası. İç karartıcı, kötücül karakterlerin ağırlıkta olduğu bir senaryo matematiğine sahip. Hikayenin gelecek adına ne vaat ettiği belli değil! Karakterler analiz yapmaya müsait değil. Bu kadar olumsuzluk olunca da seyircinin görüş alanına girmesi mümkün olmuyor. Karagül ilk bölümlerde düşük reyting almasına rağmen analiz yapmaya, dizi okumasına müsait bir diziydi.



Kötülük vaadi, hızlı çekim gerçekleşen olaylar, entrika aksiyonu yerine, yeni dizilerin ilk bölümlerinde analize müsait bir hikaye üzerinde çalışılması gerekiyor.



Reyting panelinin dikkatini çekmek adına bir taktik olarak Dayan Yüreğim ve Evlat Kokusu da hızlı çekim olay akışıyla başlamayı tercih etti ama netice ortada!



Aşk ve Gurur


Jane Austen'in aynı isimli romanından uyarlama ibaresiyle başlayan bir dizi Aşk ve Gurur. İlk bölümün sonunda birbirinden haberi olmayan kardeşlerin, Murat ve Kenan'ın, aynı kıza Zeynep'e aşık olma meselesine düğümlendi senaryo. Murat ve Zeynep çocukluk arkadaşı, Murat Zeynep'e evlenme teklif eder. Bir düğünde görüp cazibesine kapıldığı Kenan ise önce patronu sonrasında ise satılan evlerinin yeni sahibi olarak karşısına çıkar. Kardeşlerin neden birbirinden habersiz olduğu cani ruhlu halada düğümlenirken; depoda bulunan günlük geçmişi yavaş yavaş gün ışığına çıkaracak. Kenan'ın annesi babasıyla evliyken, yasak bir aşka kapılıp Murat'a hamile kalmıştır.



Kenan ve Zeynep arasındaki inat temalı cilveleşmenin Aşk ve Gurur romanıyla uzaktan yakından alakası yok! Defalarca anlatıldı bu hikaye, vazgeçilemeyen klişe olarak dizi tarihinde yerini aldı. Aşk ve Gurur'un ismini kullanmaya, roman uyarlaması makyajına gerek var mıydı?

#Dizi
#Tema
#Reyting
7 yıl önce
Evlat acılı bir dizi daha
Zamanda ve mekânda bir uyanış: Sîdî Ukbe Ulucamii
19 Mayıs’a 10 gün kala…
Uluslararası doğrudan yatırımları çekmek
Enflasyon, döviz kuru beklentileri ve CDS
İsrail ve Batı’nın çifte standardı