|
İzdivaç savaşları

RTÜK cezaları, siyasi kanattan gelen aile yapısına zarar veriyor eleştirileri, internete düşen ses kayıtları, programa katılan adayların, terapistin açıklamaları, skandal olarak adlandırılan görüntüler; izdivaç programlarının reytingine reyting kattı. Geçen sezon ve yaz ayları boyunca izdivaç programları bir şekilde gündemdeydi. Eleştiri oklarının hedefindeydi, hatta bir ara yayından kaldırılacakmış/ kalkacakmış havası estirildi! RTÜK açıklamaları sonrası, TV8'de henüz başlayan, reyting listesinde ilk 100'e girmekte zorlanan Songül Karlı'nın programı yayından kaldırıldı. Gerekçe olarak aile kurumuna verilen zarar ziyan gösterilse de seyircinin gözüne girememesi reyting listesine girmekte zorlanmasıydı.



Geçen yıl yazdığım 'izdivaç programları bugünün meselesi değil' başlıklı yazıda, benzer bir enflasyonun 2011 yılında yaşandığına dikkat çekmiştim. Çünkü o zaman da yayından kaldırılmalı haberleriyle doğru orantılı bir şekilde hem reytingleri yükselmiş hem de sayıca çoğalmıştı izdivaç programları.



Kısmetse Olur'un iştah açıcı reytingleri “ev tipi izdivaç'ta” diğer kanalları yeni format arayışına sevk etti. Atv Gözüm Sende; Star Aşk Kafe; Fox Gelinim Olur musun; TV8 Göz6 ile yarışa dahil olma hazırlığında.



Ev tipi izdivaçta yeni formatlar seyircinin beğenisine sunulurken; stüdyo tipi izdivaç programları kanal değişiklikleri ile kaldığı yerden yoluna devam ediyor. Seda Sayan ve Uğur Aslan Show TV'ye, Zuhal Topal Star TV'ye geçti. Geçen yıl doğum iznine ayrıldığı esnada locasının Zuhal Topal tarafından boşaltılmasına içerleyen Esra Erol'un atakları ile yeni bir mücadele başladı izdivaç savaşlarında. İlk atağını 13 yıldır fasılalı olarak ekranda şansını arayan müzmin damat adayı Caner'i transfer ederek yaptı. Esra Erol-Seda Sayan arasındaki “centilmenlik” anlaşması devam ediyor olmalı ki gelin adayı Tülin de Seda Sayan'ın programında talibini aramaya başladı. Yıl boyu taliplerini kabul edecekler mi, birbirleri hakkında konuşacaklar mı gerilimi yaşandıktan sonra sezon finalinde ikilinin nişanı yapılabilir!



2003 yılında yayınlanan Benimle Evlenir Misin furyasının unutulmayanları arasında yer aldı Caner ve Tülin. İkilinin “reyting aşkı” program bittikten sonra da devam ettirilmeye çalışıldı, sabah programlarında bir araya getirilip barıştırma/evlendirme girişimlerinden, ikilinin başrolde oynadığı dizi çekimine kadar bir düzine reyting operasyonuna maruz kaldılar. Caner, canlı yayında Gülben Ergen'in programında kafasında bardak kırarak psikolojisinin bozulduğunu ilan etti, programdan sonra hayatını bir türlü düzene sokamadığını itiraf etti, geçici şöhret rüzgarının iş hayatını sekteye uğrattığından yakındı ama eski şöhretler şimdi ne yapıyor galerisinin değişmez elemanı olmaktan kurtulamadığı gibi her daim yapımcıların gözdesi oldu! Caner yine yeniden reyting umudu olarak izdivaç stüdyolarında! Gergin hali psikolojisinin yıpranmış olduğunu gözler önüne seriyor ama düzenli bir işi ve geliri olmayan 35 yaşına gelmiş Caner'i baş göz etmeye niyetli Esra Erol!



Geçen yıl doğum iznine ayrıldığında locasının boşaltılmasına çok içerlemiş olmalı ki Sevgi ve Çağrı'yı oturtmuş karşısına isim vermeden Zuhal Topal'a saydırmalarına müsaade ediyor.



Sevgi ve Birkan geçen sezon Zuhal Topal'ın reyting makinesi ikiliydi. İkilinin samimi pozları medyaya düştükten sonra programda kendilerine özel bir bölüm ayrıldı. Bir ayrılıp bir barışan, kıskançlık krizlerini aşk adı altında seyircinin gözleri önünde yaşayan çift, en son tatile girerken programda nişanlanmışlar yeni sezonda da evlilik sözü vermişlerdi. İzdivaç programları pembe dizilerin her türlü unsurunu kullanıyor; nikah, nişan, ayrılık, farklı karakterler üzerinden alternatif sezon finali yaparak acaba önümüzdeki sezon ne olacak merakı uyandırıyor müdavimlerinde. Sonbaharda Birkan ve Sevgi'nin evlilik haberi beklenirken; Sevgi'nin evlendim diyerek stüdyoya Çağrı ile gelmesi şaşkınlık yarattı! Hayatımın aşkını arıyorum bahanesiyle izdivaç stüdyolarına akın edenler; yerli dizilerde aşk, ihanet, intikam, kıskançlık ne kadar tema varsa benzer bir yaklaşımla tecrübe ettikten sonra herkes benzer şeyleri yaşıyor bahanesinin arkasına sığınıyorlar. Sevgi hanım diyesiymiş ki Birkan ve diğer talipleri ile yaşadığı bütün o şeyler Çağrı'ya aşkından Çağrı'yı unutamadığı içinmiş! Zuhal Topal ilk gün evlilik kurumuna saygısından Birkan meselesini açmadı ama ertesi gün seyirci merak ediyor başlığı altında, Birkan'ın da yeni evli çift stüdyoda iken gelip olan biteni anlatacağını açıkladı. Duruma çok bozulan, onca şeyi gözler önünde yaşadıktan sonra evli kadına saygı kontenjanından geçmişin unutulmasını isteyen Sevgi, soluğu Esra Erol'da aldı. Çağrı ile ilk defa Esra Erol'un locasında göz göze gelmiştik aşkımızın başladığı yere döndük, aşkımızı para için birilerinin popülerliği ya da reytingi için satmadık diyerek. Hatırlanacağı üzere geçen yıl da Hakan-Seba çifti yaz aylarında evlenip boşanma noktasına gelmiş rakip kanallarda aslında ne olduğunu anlatıp kendilerini temize çekmeye çalışmışlardı.



Bu programların sonunu RTÜK cezaları ya da siyasi baskı ile getirmek maalesef mümkün değil. Ancak yeni üretilen bir format başarılı olur, yüksek izlenme oranı yakalarsa izdivaç programlarının sonunu getirebilir. Ne zamanki programların reytingi düşer, reklam geliri ceza/maliyet kıyaslamasında zarar ağır basarsa aile kurumuna saygı diyerek yayından kalkar izdivaç formatları.


#RTÜK cezaları
#İzdivaç
#Benimle Evlenir Misin
8 yıl önce
İzdivaç savaşları
Sizi gidi irticacılar sizi!
Başkanım ben, başkan benim, verin mazbatamı…
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı