|
Kardeş kıskançlığı
Cihan'ın intihar girişimiyle tatile çıkan Güllerin Savaşı hakkında ne heyecanlı yorumlar yapılmıştı, en güçlü karakterini feda ederek hikayeye yeni bir açılım kazandırıldığına dair. Yeni sezon başladı, Cihan ölmemişti, kafasında kalan kurşunun etkisiyle şoktan kurtulmuş, ölümün kıyısında bir hayata mahkum olmuştu. Gülru fakir hayatına dönmüş, Gülfem zirvede yalnız kalmıştı. Gülru'nun yükselme Gülfem'in düşme hikayesini bir kez daha en baştan anlatmaya niyet etmişti senaristler. Eski nişanlı, eski eş, eski sevgilinin yanına yeni aşık ilave ederek aşk beşgenleri eşliğinde sil baştan yaşanacak Güllerin Savaşı.

İlk sezonunda kardeş kıskançlığı teması üzerinden zaman zaman başarılı bir psiko drama örneği sergilenmişti. Gülfem beş yaşında iken bebek Cihan'ı kıskanmış yastıkla boğmaya teşebbüs ederek kardeşinin travma yaşamasına sebep olmuştu. Senaryo yeni açılımla Gülfem aslında hizmetçi Halide'nin kızı, gerçek bir Sipahi değil derken kötü tohum temasına geçiş yaşandı. Halide ailenin gerçek kızını ortadan kaldırmış kendi kızının hizmetçisi olmayı göze almış fedakar bir anneydi! Her ne kadar hikayeye açılım kazandırmak adına kardeş kıskançlığından kötü tohum temasına geçiş yaşansa da kardeş kıskançlığı teması diğer dizilerin de görüş alanına girdi. Güneşin Kızları'nda Haluk annesinin Ahmet'i doğurduktan sonra depresyona girip intihar etmesinden Ahmet'i sorumlu tuttuğu için bebekken beşikte boğmaya, biraz büyüdüğünde havuza iterek öldürmeye teşebbüs etmişti. Sevdiği kadını elinden alarak son darbeyi vurmuştu kardeşine. Böyle alt alta yazınca Cannes'da rüzgar estiren ihracat rekorları kıran dizilerin ne kadar hastalıklı olduğu görülüyor. Bir kez daha tekrar etmekte yarar var her türlü temanın yazılmasından tarafım ama psikoloji, hukuk ve ahlaki değerleri ihmal ve ihlal etmeden.

Bedel, tamamen kardeş kıskançlığı teması üzerine inşa etmişti hikayesini. Vedat çocukken abisini kıskanmış tereddütsüz abisinin ölümüne sebep olduğu gibi en ufak bir pişmanlık hissi yaşamadan devam etmişti hayatına. Anne ve baba olayı örtbas etmenin cezasını ilerleyen yıllarda çekecek diye boşuna beklenmişti. Çünkü anne de hayatının gizli kapaklı anları gün yüzüne çıkmasın diye elini kana bulamaktan çekinmeyen biriydi. Vedat ise babasının başka kadından olan kardeşi Ali'yi kıskanmaya, sevdiğini elinden almaya, öldürme amaçlı tuzaklar kurmaya devam etmişti.

Karagül, Kendal'ın kötücüllüğünün temelini kardeş kıskançlığına dayandırdı. Babası tarafından yeterince sevilmediğini düşünen, kardeşinin daha çok sevildiğine inanan Kendal, sağlıklı bir erkek evlat sahibi olamamanın verdiği hırs ve hınçla önce kardeşinin oğlunu gasp etti sonra hayatını. Zaman zaman çok duygusal sahnelere imza atan Karagül, hikayeyi noktalamayı beceremediği için Kendal cinayetlerine devam ediyor, hikaye, önerme, ana fikir kontrolden çıkıyor. Yerli dizilerin temel problemi bu. Reyting aldığı müddetçe devam etme hastalığı.

Kardeş kıskançlığı yerli dizilerin yıllardır vazgeçemediği temalardan. Aynı erkeğe/kıza gönül vermek ve aşkı için mücadele etmek adı altında yıllardır ekranı ve zihinleri işgal ediyor. Aynı erkeğe gönül veren kardeşlerin hikayesiyle Yaprak Dökümü, Lale Devri, Unutulmaz, Yer Gök Aşk yıllarca kaldı ekranda. Aynı kıza gönül verenlerden akla ilk gelenler ise Bir İstanbul Masalı ve Kuzey Güney.

Ryan & Kellner imzalı Politik Kamera isimli kitapta, film ve dizilerin herhangi bir durumu yansıtmaktan çok, o durumun tekrarlanan belli biçimlerini oluşturmak üzere seçilmiş ve birleştirilmiş temsili ögeler yoluyla bir takım tezler ileri sürüldüğü, bunu yaparken de seyirciye belli bir konumu ya da bakış açısını benimsettikleri ifade edilir.

Dizilerde tekrarlanan kardeş kıskançlığı ve kardeş nefreti temalarından sonra kıskanmak gayet insani, çok normal bir duygu olarak algılanıyor. Evet insanlık tarihi kadar eski bir duygu kıskançlık ama kesinlikle normal değil!
#medya
#türk dizileri
#Yer Gök Aşk
#Politik Kamera
9 yıl önce
Kardeş kıskançlığı
Rıza Sarraf’ın heykelini dikin
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit