|
Kötülüğün tarihini yazmak
İzleyicinin bilinçaltı haritasına uygun kalıplar çıkararak ortak hafızanın dışına çıkmadıkları iddiasındaki senaristler, Cannes'da şartların kendilerini daha zeki daha hızlı yaptığını iddia ettiler. Sürelerden şikayet ediyorlar da süre baskısının hikaye açılımlarına etkisinden, senaryoların içini boşalttığından, tekrara düşmekten duydukları rahatsızlıktan dem vurmuyorlar. Küplerini doldurmaya devam ettikleri müddetçe temcit pilavı misali aynı şeyleri üretmekten hoşnut, devam ediyorlar. Reyting sebebiyle çarkın dışında kalındığında şikayetler başlıyor, hoşnutsuzluklar dile geliyor. Dizi sektörü ilginç bir mecra bir kere çarkın dışında kalınca oyuna tekrar dahil olmak imkansızlaşıyor.

Yeni bölümleri ekrana gelmeye başlayan dizilerin geçen yıla göre bariz seyirci kaybına uğradıkları gözden kaçmıyor. Belki yine reyting listesinin zirvesindeler ama izlenme oranları yarı yarıya azalmış. Kimisi yeni sezon adı altında hikayeyi başa sardı kimisi de intikam temasına geçiş yapmayı tercih etti geçmişten gelen düşman vasıtasıyla.

Reyting kaybının sebepleri mutlaka tartışılıyordur. Reyting panelinden başlayıp seyirci kaliteden anlamıyor, henüz yaz bitmedi, günler yeterince kısalmadı gibi sebepler maddeler halinde sıralanıyordur toplantılarda. Merak ettiğim hikaye ilerlemiyor ya da yaptığımız açılımlar mantık sınırlarının dışına taştı cümlelerini kurabilen var mıdır aralarında acaba? Olmadı, bu kötü karakter uçurumun kenarında salınan hikayemize yakışmadı, seyirci yadırgadı ya da keşke hikayeyi bu şekilde başa sarmasaydık akıp gitseydi diye pişmanlık duyuyorlar mıdır?

Sırlar üzerine inşa edilen hikayesiyle dikkat çeken Karagül; Kendal ve kötülükleri üzerinden yol alıyor. İlk sezon kardeşini ikinci sezon kuzenini öldüren Kendal büyük ihtimal bu sezon da varlığından yeni haberdar olduğu kardeşini katledecek. Taşıyıcı annelik teması üzerinden başlayan Kaderimin Yazıldığı Gün aradan uzun yıllar geçmiş çok şey yaşanmış gibi bir hava estirse de başladığı noktada yerinde sayıyor. Tek farkla eski eşiyle yeniden evlenen Kahraman öldü zannettiği Elif'le yine karısına ihanet ediyor! O kadın nasıl iyi olabilir/kalabilir, kötücül karaktere dönüştüğü iyi oldu diye karakterindeki dönüşümü ayakta alkışlanan Defne, azmettirmekten bir adım öteye geçti kocası uğruna cinayet işlemeye devam ediyor. Kocasından vazgeçmeyenlerin bir başka temsilcisi Asla Vazgeçmem'in İclal'i yine koca uğruna cinayet işlemeyi göze alıyor.

Kötüler geçen sezona göre güçlendirilmiş kapı gibi gerekçelerle çıktı seyircinin karşısına. Ne ki seyirciden beklenen ilgiyi göremedi!

İyi karakterler yaşadıklarının etkisiyle kısa zamanda kötülüğe evrilirken, kötüler arada insani yönlerini acılarını gösterip nefes almaksızın vakit kaybetmeksizin kötülük yapmaya devam ediyor.

Eski diziler böyle de yeniler farklı mı? Peş peşe gönderilen iki basın bülteni senaryonun 'kötülük' üzerine inşa edilmesinden dolayı yüksek reyting beklentisi içinde. Gamsız Hayat, kötülüğün tarihini yazmaya talip; Mayıs Kraliçesi ise ekranın en kötü adamını takdim etmenin gururunu yaşıyor! Kara Sevda hikayenin varlığını psikopat karakteri Emir'e borçlu, Eve Dönüş kötülük kraliçesi olmaya talip Canan'a. Analar ve Anneler'de hikayenin ateşleyicisi yön vericisi yine iki kötü karakter. Oğlunun sevdiği kıza tecavüz eden Salih ağa ile yeğenini gözünü kırpmadan öldüren karanlık polis memuru Ayhan.

Kötü karakterlerin güdümündeki hikayelerden iyi senaryo çıkmamasına rağmen neden herkes en kötüyü yazmaya talip!
#Kaderimin Yazıldığı Gün
#Asla Vazgeçmem
#Dizi sektörü
8 yıl önce
Kötülüğün tarihini yazmak
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi