|
Muhteşem Yüzyıl Kösem
Teoman müziği, Meryem Uzerli dizi setlerini, Timur Savcı yapımcılığı bıraktığını açıkladığında ne iddialı yorumlar yapılmıştı; şöhreti, parayı geride bırakıp gitmiş olma ihtimalleri üzerine. Teoman ve Meryem Uzerli iki yıl dolmadan geri döndü, Timur Savcı'nın vedası ise bir yıldan kısa bir zaman zarfında hükmünü kaybetti. Uzunca bir süredir Kösem Sultan dizisi için çalışma yaptığı biliniyordu, nitekim macera iki hafta önce başladı.

Bir devam dizisi Muhteşem Yüzyıl Kösem; kostümler, müzik, dekor, dış piyasada oluşan pazar boşa gitmesin düşüncesiyle projelendirilmiş bir dizi. Çocuk yaştaki Şehzade Ahmet'in gözünden anlatılan ilk on beş dakika, anlatım dili açısından etkileyiciydi. 3. Mehmet tahta çıktığında saraydan çıkan 19 tabut görüntüsü eşliğinde, masallardaki şehzadelerin saadeti koca bir yalandır, biz ya tahta çıkarız ya katlediliriz ifadesi, Şehzade Mahmut'la birlikteyken yaşadığı tahta çıktığında beni katleder mi endişesi, akabinde abisinin boğduruluşuna şahit olması görüntü olarak da dil olarak da başarılıydı. Ne zamanki Şehzade Ahmet kucağında kuzu olan kızın tablosunu gördü senaryonun kimyası bozuldu. Bu dizi yayından kalkmalı, RTÜK göreve protestolarının yapılmasına sebep olacak bakış açısı damgasını vurdu diziye.

Babaanne Safiye Sultan, müstakbel padişahın tablodaki kızla ilgilendiğini fark edince kızın bulunup getirilmesi emrini verdi adamlarına. Uzak diyarlarda kendi halinde yaşayan bir ailenin evine baskın yapılarak kız saklandığı yerden bulunup çıkarıldı, zorla sürüklenerek saraya götürülmek üzere yola çıkıldı. Engel olmaya çalışan babanın önüne bir kese altın atıldı, ahalinin 'Barbar Türkler geliyor' endişesiyle evlerine saklanmalarının hakkını teslim edercesine. Anastasya'nın ilk iki bölümde defalarca kez tekrarladığı 'Barbar Türkler' repliğini haklı çıkarırcasına. Kaynaklarda Anastasya'nın saraya nasıl geldiğine dair sahih bir bilgi yokken, kurgulanan bu sahne, 'Barbar Türk' imajını güçlendirmekten başka bir amaca hizmet etmedi. Kaldı ki İslam Ansiklopedisinde Kösem Sultan'ın IV. Murat'ı 1612 yılında doğurduğu gerçeğinden hareketle, 1609-1610 yıllarında Saraya gelmiş olabileceği, saraya geldikten sonra güzelliğiyle padişahın dikkatini çektiği yazıyor.

Hata olarak adlandırdığımız, diziciler tarafından bu belgesel değil dizi olarak savunulan tarihi hatalar bununla da sınırlı değil! I. Ahmet 1590, I. Mustafa 1591 doğumlu yani aralarında sadece bir yaş var. Dizide ise 14 yaşında olması gereken padişahı 23 yaşındaki kişinin oynamasından kaynaklanan görsel hatanın yanına, gerçekte 13 yaşında olması gereken Mustafa'nın beş yaşında olması tercih edilince acının pornografisi dediğimiz sahneler çıkıyor ortaya. Duygusal sömürü, ajitasyon yapmak adına zindana atılan çocuk, idam etmek üzere gelen eli urganlı cellatların olduğu sahneler uzatıldıkça amaç ne burada diye soruyor insan haliyle.

Cülus töreninde kardeşini bağışladığını ilan eden Ahmet; büyücü kadının tahta oturacak kehanetinden korkarak yerine geçeceği endişesiyle idamına karar veriyor. Mustafa'nın annesi şehzadesinin idamından korkuyor, Celalilerle işbirliği dahi yapıyor ama ne hikmetse Mustafa idam edilmemeli fikrini savunan Safiye Sultan'la işbirliği yapmak gelmiyor aklına! Siz Ahmet'e karşı kullanmak için şehzademin yaşamasını istiyorsunuz diye karşı çıkıyor. Safiye Sultan'ın niyeti tamamen o olabilir, Ahmet sözünden çıkmasın diye Mustafa'yı silah olarak kullanma düşüncesinde olabilir de bunu seslendiren kişi Mustafa'nın annesi olamaz!

Kayıp Şehzade Yahya olduğu tahmin edilen acemi ocağındaki İskender, Anastasya'ya ilk görüşte vurularak, harem, halvet temaları arasına sıkışacak diziye yeni bir açılım kazandırdı! I. Ahmet iki bölümde bir Mustafa'nın idamına karar verip vazgeçmenin yanında kim olduğunu bilmeden Şehzade Yahya ile mücadele edecek.

Vakti zamanında Gece Yarısı Ekspresi filmi Türk imajına zarar veriyor gerekçesiyle protesto edilmişti. Muhteşem Yüzyıl Kösem ise özgür irade ve yüksek bütçe ile 'Barbar Türk' imajını tüm dünyaya ihraç ediyor.

Eksiltilerek yapılan Cülus töreni, Kösem Sultan'ın zorbalıkla saraya getirilmesi, şehzadeler arasındaki gerçeğe aykırı yaş farkı meselelerini alt alta koyunca senaryonun ard niyetli yazılmadığını savunmanın imkanı yok! Dizi yapmak tarihi eğip bükmek, istediğin şekli vermek değildir! 70 ülkeye satılmasıyla övünülen bir dizide hiç yapılmaması gerekir, hele yaşadığımız şu ortamda. Yanlış anlaşılmalara sebep olacak sahnelerden uzak olunması gerekirken Türk ve Müslüman kimliğiyle bilinen Osmanlı hanedanının saray hayatının anlatıldığı dizide özellikle. Evet bu bir belgesel değil kurmaca ama 'tarih bükücü' de değil! Ana karakterler gerçek hayattan alınıyorsa, özellikle tarihi kişilikler üzerine yazılıyorsa tarihsel gerçekliğin bilinen kısmına bağlı kalınmak durumunda.
#Gece Yarısı Ekspresi
#Muhteşem Yüzyıl Kösem
#Barbar Türk
#diziler
8 yıl önce
Muhteşem Yüzyıl Kösem
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”
Antisemitizm, 7 Ekim ve Biden’ın Vietnam’ı
Yangından mal kaçırma: Terör örgütü ABD’den tanınma istiyor!
Unutma sakın!