|
Muhteşem Yüzyıl Kösem’e Beren Saat dopingi
Yerli dizi tarihine bakıldığında çok sık olmamakla birlikte çeşitli sebeplerden oyuncu değişikliği yapıldığı görülür. Ekranın en uzun soluklu dizisi Bizimkiler'de, Şevket'i oynayan Cihat Tamer iki yıl sonra rolünü Engin Şenkan'a; Şükrü'yü oynayan Erdal Özyağcılar ise sekiz yıl sonra Savaş Dinçel'e bıraktı. Görsel olarak yadırgamakla birlikte karakterlerde oyunculara uygun değişiklikler yapıldığı için yadırgama süresi kısa sürdü.

Deli Yürek'te Zeynep'i 80 bölüm Zeynep Tokuş oynadıktan sonra son sezonda Melda Bekcan bayrağı devraldı. Zeynep Tokuş, dizi tarihinde bir başka oyuncu değişikliğine daha ismini yazdırdı, bu sefer devreden değil devralan tarafında yer alarak. Çocuklar Duymasın'ın üç farklı kanalda yayınlanıp, reyting rekorları kırdığı dönemde, Pınar Altuğ'un özel hayatında yaşadığı skandaldan dolayı Meltem rolüyle ilişkisi kesildi, yerine görsel devamlılığı yakalamak adına saçlarını sarıya boyatmak durumunda kalan Zeynep Tokuş geldi. Naif bir kişi olarak baskın Meltem karakterine hayat vermekte zorlanan Zeynep Tokuş, hem karaktere hem görüntüsüne alışmakta zorlandı. Bu arada diğer başrol oyuncusu Tamer Karadağlı da özel hayatında çalkantı yaşayınca, Meltem ve Haluk karakterleri çalışmak için yurt dışına gönderildi. Diziye Çocuklar Ne Olacak adıyla devam edilmek istendi ama seyirciden ilgi görmeyince final yapmak zorunda kaldılar. Altı yıl aradan sonra Pınar Altuğ ve Tamer Karadağlı'nın dönmesiyle ekran macerasına tekrar başladı Çocuklar Duymasın.

Üzerinde en çok konuşulan oyuncu değişikliği ise Meryem Uzerli'nin tükenmişlik sendromu gerekçesiyle Hürrem'i bırakıp gitmesi oldu. Vahide Perçin, habersiz giden Meryem Uzerli'den üçüncü sezonun son bölümünde bayrağı devraldı. Hikayede yıllar geçmesine rağmen fiziksel olarak değişmeyen Hürrem, yaşanan zorunlu değişiklik ile kemik yaşına ulaşmış oldu. Yüzüncü bölümden sonra bir anda değişime uğrayan aksan iki oyuncu arasındaki en bariz farktı.

Bizimkiler dizisinde yaşanan değişiklikler oyuncularla yaşanan anlaşmazlıklardan kaynaklanıyordu. Çocuklar Duymasın'da özel hayatlarında yaşadıkları skandallar oyuncuları kadro dışı bıraktı. Deli Yürek'in ilk finalinden sonra Zeynep Tokuş evlenerek oyunculuğu bıraktığı için Deli Yürek Bumerang filminde başrolü Melda Bekcan oynadı, filmden sonra diziye devam kararı alınınca dizide de başrolü oynamak durumunda kaldı. Oyuncu değişikliklerinin hiçbirisi reyting sebebiyle değildi.

Reyting sebebiyle oyuncu değişikliğine bu akşam Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisinde şahit olacağız. Kösem Sultan'da görsellik, aksan ve yetersiz Türkçeyle 'Hürrem enerjisi' yakalama isteği, aylar süren bir oyuncu arayışına itmişti yapım şirketini ki aranan kan Yunanistan'dan bulundu. Dizinin 165 dakikayı bulan süresini, kötü bir Muhteşem Yüzyıl taklidi olmaktan öteye gidememesini görmezden gelenler faturayı genç oyuncuya keserek 'kurtar bizi Beren Saat formülünü' erken devreye soktu. İlk tanıtımda Kösem'in gençliğini canlandıran, Mustang ile adından söz ettiren Güneş Nezihe Şensoy'la devam etmemeleri Kösem adına büyük kayıp!

Aşk-ı Memnu'dan başlayarak Kurtlar Vadisi'ni alt eden kişi unvanı verilen Beren Saat Muhteşem Yüzyıl Kösem'i kurtarmaya geliyor. Ama ne geliş! Padişahın ve şehzadenin çiçek hastalığından öldüğünü düşünen isyancılar kapılara dayanınca Safiye Sultan ve haremdekiler sığınaklara kaçtı. Padişahın ve şehzadenin yanında sadece valideleri kaldı bir de Sultan Ahmet'in yanından ayrılmayan diziye ismini veren Kösem.

Portresinden ismi, nerede yaşadığı aşikar olan; şehzade Ahmet ilgilendi diye saray görevlileri tarafından evinden alınarak köleleştirilen, Osmanlı Sarayına gelişiyle kaderi değişen Anastasya; altı bölüm boyunca kaçma planları yaptıktan sonra gönlünü Sultan Ahmet'e kaptırınca, babası gelse benim yerim burası diyecek kıvama geldi. Nitekim babası kızını bulmak için payitahta geldi ama karşısına evrim geçirmiş bir şekilde çıkacak Anastasya!

Anastasya'nın Kösem olma hikayesi biraz zorlama da olsa hadi oldu diyelim. Ama Anastasya görünümünde Sultan Ahmet'in odasından çıkıp Beren Saat görünümünde Kösemleşerek askerin karşısına çıkması hangi akla mantığa sığacak? Askerin karşısına ilk çıkışı olmasından sebep problem yok ama altı bölümdür seyreden seyirciye nasıl izah edecekler durumu? Napalım reytingler düşük geldi Beren'in ipine tutunmak zorunda kaldık mı diyecekler?

Muhteşem Yüzyıl Kösem başlamadan önce bazı yazarlara ilk iki bölümden montajlanmış otuz dakikalık kolaj yerine, çekimler devam ederken ilk bölüm tamamen seyrettirilse idi; körler sağırlar birbirini ağırlar temalı PR yazıları yerine, gerçek düşünceler ve öneriler alınsa idi; mantık sınırlarını zorlayan değişikliğe son çare olarak sarılmak durumunda kalmayacaklardı. Yaşanan gelişmelere bakınca Muhteşem Yüzyıl'ın başarısı tamamen tesadüf imiş planlı programlı ya da bilinçli değilmiş. Seyircinin neyi sevdiğini neyi izlediğini dahi tespit edememişler. Eğer tespit edebilselerdi Muhteşem Yüzyıl Kösem seyirci karşısına bu şekilde çıkmazdı. Reklamın iyisi kötüsü olmaz, içeriğin ne olduğu önemli olmaksızın gündemde olmak konuşulmak önemli stratejisine bel bağlamak sadece kısa dönemde getiri sağlar diziye.
#Muhteşem Yüzyıl Kösem
#Anastasya
#diziler
8 yıl önce
default-profile-img
Muhteşem Yüzyıl Kösem’e Beren Saat dopingi
‘Beşikten mezara kadar ilim’
Sarhoştum, hatırlamıyorum
Suçlu kim?
Vergi artışı yerine yapılacaklar
Gazze’deki soykırıma ‘istisnaî’ kılıflar..