|
Öfkeli, mutsuz kadınlar topluluğu; Sen Benimsin
Yaz dizisi kış dizisi ayrımı sadece bize has. Yaz aylarında yayınlanan yabancı dizilere bakınca Humans, Tyrant, Extant; bizde olduğu gibi zıt karakterleri havuz güneş deniz baklava ile harmanlamadıkları görülür. Üzerinde düşünülmüş çalışılmış felsefi yapısı güçlü senaryolar yaz aylarında ekrana sürülenler. Bizde ise çoğu romantik komedi formatında; Yaz'ın Öyküsü, Tatlı Küçük Yalancılar ve İlişki Durumu Karışık uyarlama, Sen Benimsin ağalı konaklı dizilerin kötü bir kopyası. Geriye Güneşin Kızları ve Kırgın Çiçekler kalıyor, üzerinde analiz yapmaya değer.

Asmalı Konak'la başlayan trendde ağalı konaklı dizi zehirlenmesi yaşanmıştı ekranda. Çekim mekanı olarak bir konak bulunması yeterliydi, senaryonun matematiği, temaları Asmalı Konak'tan kopyalanıyordu. Fox'un yeni bir Asmalı Konak türetme girişimi Sen Benimsin adıyla ekranda. Ailesinden bihaber Ejder ile piyanist Name'nin kaza ile başlayan aşkı merkezde olsa da, öfkeli kızgın mutsuz kadınların diğer kadınlara yaptıkları zulümle şekilleniyor hikaye. Erkekler figüran konumuna düşecek kadar geri planda. Annesi tarafından mükemmel olması için zorlanan Name, anne baskısından kurtulmak için Ejder'in aşkına sığınırken, senaryonun iddiasına göre kalabalık aile efektinden de etkilendi. Hastanede gördüğü, ciddi şekilde öfkesine maruz kaldığı aile fertlerinden nasıl ve neden etkilendiği, hiç tanımadığı bir adamla yıldırım nikahıyla evlenip konağa gelin gelmesi aslında tam bir muamma. Başlangıç hikayesinin ayakları yere sağlam basmayınca devamında aksaklıklar ve boşluklar olması kaçınılmaz!

Ailesinin gerçeklerine uzak Ejder'in habersiz evliliğinin tepki göreceğini öngörememesi üzeri ne gelişecek olaylar ama o kadar fazla sır var ki, senaryo derdini anlatmaya fırsat bulamıyor, bir derdi varsa tabii. Zıt karakterlerin farklı hayat tarzlarının çarpışmasından dram doğacak ama Karagül'de hikayeyi ayakta tutan çocuk sırları ve devreye giren Elvan yüzünden sürekli bir aksiyon yaşanıyor. Uzun süreyi doldurma maksadıyla bu kadar olay peş peşe vuku bulunca seyirci açısından oldukça yorucu oluyor takip etmek. Tabii birde hikayenin neden yazıldığı, neden seyredildiği anlaşılamayınca. Abi evladını yitirince kardeşinin çocuğunu gasp ediyor, Tahir'i. Kötü karakter sıralamasında zirveye oynaması uygun görülen ama tepkileri ile fazlaca zorlama olduğu hissi yaşatan anne, gerçek annesinin önünde çocuğu zulmettikçe Tahir'in dramı çıkıyor ortaya. Kahyanın kucağında bir bebek var, o bebek de Elvan ile Ejder'in bebeği ama ikisi de haberdar değiller durumdan. Malum bebeğin öldü deyip çocuğu evlatlık vermek ya da yetimhaneye vermek yeni senaryo trendi. Elvan'ın kendisini düşürdüğü durum ise imam nikahı, kuma, kadın cinayetleri konusunda kafa karıştırıcı bir etkiye sahip. Kendi kaderini kendisi yazan, başına gelenlerden asla ders almayan, aşkına sahip olmak adına kendisine uzatılan eli ısıran, kötülük yapmaktan taviz vermeyen bir karakter Elvan. Senarist ne kadar farkında bilmiyorum ama alt metinde Elvan yaşadıklarını sonuna kadar hak ediyor mesajı çıkıyor. Hikayeyi şekillendiren Ejder Name aşkından ziyade Elvan'ın yaptıkları. Öfkeli, mutsuz kadınlar topluluğu Sen Benimsin, mutsuzluklarının kendilerinden kaynaklandığının farkında olmayan kadınlar topluluğu.

Güneşin Kızları, bütüncül bir hikaye anlatmaktan ziyade Paramparça'da olduğu gibi sıra dışı karakterlerin çarpışması üzerine inşa ediyor senaryosunu. Melissa'ya ne oldu gizemi, Haluk neden 18 yıldır Güneş'in peşinde sorusu bir süre merak duygusunu canlı tutmaya yetecek gibi.

Bu yazın ilgimi çeken dizisi ise Kırgın Çiçekler. Diğerleri gibi masal anlatmaması, hayatın içinden gerçeğe yakın olaylara ve karakterlere yer vermesi senaryoyu sağlamlaştırıyor. Her karakterin kendi içinde tutarlı bir hikayesi var. Özellikle Eylül'ün hikayesi üzerinden tacizin aşkla tutkuyla alakalı olmadığı, hastalıklı bir ruh hali olduğunun altını çizmesi bakımından önemli. Anne babasıyla birlikte tüm mal varlığını bir gecede kaybeden Cemre'nin akrabaları tarafından kabul edilmemesi de bir başka iç acıtıcı bir gerçek. Babası iflas etmemiş olsaydı aynı Cemre el üstünde tutulurdu aile içinde. Yaşadıklarına öfkesine rağmen vicdanından ve merhametinden ödün vermeyen Songül'ün; güçlü olmaya çalışması, arkadaşlarına umut aşılaması, yaptığı fedakarlıklar ile dikkat çekici bir karakter. Senaryonun aşırı doz dramdan uzaklaşıp derinleşmeye ihtiyacı var, aksi takdirde kısa zamanda tüketecek kendini.
#Güneşin Kızları
#Kırgın Çiçekler
#yaz dizileri
9 yıl önce
Öfkeli, mutsuz kadınlar topluluğu; Sen Benimsin
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle