|
Ölene Kadar

Bazı dizilerin uyarlama/kopyalama yöntemiyle hayata geçirildiğinden dem vurulmazken; Ölene Kadar, The Night Of dizisinden kopyalama olduğu iddiasıyla başladı yayın hayatına. Oysaki uzaktan yakından alakası yok iki dizinin birbiriyle. Ölene Kadar'a Ezel benzetmesi yapılabilir ancak. Suç komplosuna kurban giden Ömer'in yerine Dağhan, kız kardeşinin sağlığı için kendini feda eden Eyşan'ın yerine Selvi ve abisi konduğunda hikayenin ana damarının benzediği görülür. Ömer yüzünü ve kimliğini değiştirerek kendisine komplo kuranların karşısına çıkıyordu, Dağhan ise 11 yıl sonra beraat ederek intikam hissiyle gerçek suçluların peşine düşüyor. Ama Ölene Kadar benzer yönler olmasına rağmen avukat Selvi karakterinin hikayesi ile senaryo gelişiminin farklı olabileceğini vaat ediyor seyirciye.



Cinayet komplosuna kurban giderek ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılan genç doktor adayı Dağhan'ın, 11 yıl sonra suçsuzluğunun ispatlanmasıyla başlıyor Ölene Kadar. İlk bölümde her şeyi anlatır, ilerleyen bölümlerde detaylandırırız tuzağına düşmesi en büyük zaafı olarak dikkat çekti. Kıran kırana bir mücadelenin yaşandığı Perşembe akşamında ortalama bir izlenme oranı elde etti. Klişelerin üzerine hikaye inşa etme kolaycılığına kaçılmaz ise umut veren bir hikayeye sahip Ölene Kadar ama maalesef ufuk açıcı değil!



Hüküm giydi, aklandı, hızlı çekim anlatmak yerine, Dağhan'ın suçsuz olduğu seyirciye fısıldanıp bir taraftan komployu kuranların kim olduğu, diğer taraftan ise suçsuz olduğu nasıl ispatlanacak sorusu etrafında şekillense ve paralel anlatımla devam edilseydi; yerli diziler adına yeni bir dil yakalama fırsatını tepmemiş olacaktı. Bu arada hukuk sistemine dair eleştirel bakış açısını da paylaşabilirdi seyircisiyle. Ama dizinin hukuk sistemiyle bir derdi yok gibi! Cinayet komplosunu kendince kusursuz kurmasından; ağırlaştırılmış müebbet kararı çıkan mahkemede savunma ve iddia makamını kameranın görüş açısının dışında tutmasından anlaşılacağı üzere. Öyle ki Dağhan'ın babası “bizim delilimiz yok ama karşı tarafın var” diyerek; sanki iddia makamında savcı değil de öldürülen adamın avukatı oturuyormuş izlenimini doğurdu. Ki 11 yıl sonra yeniden yargılamanın yapıldığı mahkemede gerçekten avukat oturuyordu iddia makamında. Müvekkili Ender adına kararı öğrenmeye gelmişti ama savcılık makamında oturduğunun farkında değildi! Hikayeyi umut vaat eder bulmakla birlikte ufuk açıcı bulmamanın sebebidir bahsettiğim detaylar. Eğer hatalı bir mahkeme kararı, bir insanın hayatını karartan müebbet hapis gibi bir karardan çıkılıyorsa yola, yargı sistemine bütünüyle hakim olmak gerekir.



Hikayeye gelirsek; genç doktor adayı Dağhan zengin aileye mensup Beril'in hamile olduğunu öğrenince vakit kaybetmeden evlenmek ister. Ne var ki Beril'in babası bu evliliğe karşıdır, en büyük engel Beril'in çocukluk arkadaşı Ender'dir. Ender hem Beril'e takıntılıdır hem de sırrına vakıf olan Beril'in babasını ortadan kaldırmak ister. Bahsedilen sır da dizilerin bu sezon vazgeçilmezi olarak işlev gören biyolojik baba meselesidir. Geçmiş hikayenin detayları, cinayete sebep sır ve cinayet komplosunun nasıl hazırlandığına dair hikaye ikinci bölümden sonra anlatılacak. Dizinin ismi Esaretin Bedeli ve Müebbet olduğu zamanlarda medyaya yansıyan bilgilere göre, kalp nakli olması gereken Vildan'ın -ki biz onu ilk bölümde avukat Selvi olarak tanıdık- etrafında şekillenecek hikaye. Gizli şahit olduktan sonra isminin değiştirilmesi, abisinin Vildan'ın sağlığına kavuşması uğruna Ender'in kirli dünyasıyla tanışması ve daha fazlası. Yoksulluk, çaresizlik, mecbur kaldılar alt metni fazlasıyla kullanılacak. Vildan kalp nakli olmazsa ölecektir, nakil için çok para gerekmektedir, abisi Yılmaz bu yola girmeye mecbur kaldığı gibi sokaklarda mendil satan küçük Vildan'ı da komploya dahil eder. Vildan öldürülen adamı mendil satma bahanesiyle oyaladığı gibi, vurulurken de yanındadır ve şüpheliler arasında Dağhan'ı işaret ederek suçunun sabitlenmesini sağlar. Sağlığına kavuşup avukat olduğunda da ilk iş olarak vicdan azabından kurtulmak için Dağhan'ı özgürlüğüne kavuşturur. Toy bir avukat olması sebebiyle Dağhan'ın özgürlüğüne kavuştuktan sonra umudunu, geleceğini, 11 yılını çalanlardan intikam almak isteyeceğini hesap edemez. Suçsuzluğunu ispat ettiği adamdan gerçeği gizlemeye çalışacak avukat Selvi. Çünkü o gerçek hem kendisinin hem abisinin suçlu olduğunun açığa çıkması demek. Diğer taraftan ise psikopat Ender'den korunması gerekecek.



Seyirci locası ilk bölümden suçluların kim olduğunu öğrendi, ikinci bölümde kalp nakli gerekçesini de öğrenecek, küçük Vildan ve abisi ile özdeşleşme gerçekleşecek böylece. Kötü adam tutkunları Ender'i sevmeye kabullenmeye çoktan hazır!



Seyirci suçluların kim olduğunu bildiğine göre hikaye Selvi olayı nasıl ört bas edecek, kendini Ender'den nasıl koruyacak, Dağhan gerçeğe nasıl ulaşacak soruları etrafında şekillenecek.


#The Night Of
#Diziler
#Medya
7 yıl önce
Ölene Kadar
Zamanda ve mekânda bir uyanış: Sîdî Ukbe Ulucamii
19 Mayıs’a 10 gün kala…
Uluslararası doğrudan yatırımları çekmek
Enflasyon, döviz kuru beklentileri ve CDS
İsrail ve Batı’nın çifte standardı