|
Realiti şovların vazgeçilmez teması, kıskançlık

Yanlış yorumlanan aşk adı altında ilişki sarmalının vazgeçilmezi olarak kabul gören kıskançlık, üçüncü sayfa haberlerinin değişmez sebebi olmaya devam ederken; realiti şovlar kurguyu kıskanma duygusu üzerine inşa ederek kıskançlığın ekmeğini yeme gayretinde.



Kısmetse Olur evinin bitmeyen derdi kıskançlık. Yapım ekibi, sıklıkla, adayların salon çizgisinden çıkmalarına sebep olacak şekilde montaj yapıyor. Kurgu devreye girdiği anda kıskançlık duygusu eşliğinde hakaretler havada uçuşuyor, RTÜK endişesiyle sesler kesiliyor, fondaki klasik müziğin sesi yükseliyor. Bilmeyen Kısmetse Olur seyircilerine klasik müzik ziyafeti veriyor zanneder.



Kıskançlık izdivaç formatlarının en vazgeçilmez teması. Adayların birbirine sorduğu en popüler soru “kıskanç mısın” olurken; kişinin kendini tanımlarken en çok başvurduğu kelime de “kıskancım”. Erkek tarafında mini etek dekolte tayt giyemezden başlayıp sosyal medya hesaplarının şifresini bilmeye kadar uzanıyor kıskançlığın sınırları. Kadın tarafı ise sahiplenilmek, daha çok sevilmek olarak algılayıp sınırlarını ihlal ettiğinde anlıyor ancak kıskançlığın nasıl hastalıklı bir ruh hali olduğunu.



Üç VTR'de büyük aşka dönüşen ilişkilerde en büyük sınav eski ilişkiler üzerinden kıskançlık duygusu eşliğinde veriliyor. Şöhretinin kullanma tarihini tazelemek için programa dahil olan Bayhan, Hanife'ye talip olarak geldi. Şöhretimsi havası, locadaki kızlar arasından seçilmiş olmanın verdiği duyguyla verilen olumlu cevap, kameralar önünde başlayan cilveli flörtleşme, akabinde kıskançlık krizi. Malum kişiler locadan birisine aday olarak geliyor, yapım ekibi tarafından beğenilen adaylar reddedildikten sonra isterlerse loca sakini olarak programa devam edebiliyorlar. İlk görüşte reddedilenler, bir süre VTR aşkı yaşadıktan sonra ayrılanlar hepsi aynı locada oturuyor. Aynı otelde kalıyor, birbirlerinin sosyal medya hesaplarını saniye saniye takip ediyorlar. Bayhan ve Hanife arasındaki kıskançlık krizi de Hanife'nin eski talibi ile arkadaşlık ilişkisini devam ettirmesinden çıkmıştı. Yaşanmış bitmiş bir şey savunusu, sen aday olurken Hanife'nin geçmişini bilmiyor muydun sorusu, o görüntüleri yeni seyrettim itirafı. Bahsi geçen görüntülere youtube'da istenildiği zaman ulaşılabiliyor. İnternet, Hanife ve ilişkileri/aşkları video haberleri ile dolu.



Genelde VTR aşklarına kıskançlık krizleri hayat veriyor. Zaman zaman ailelerden kaynaklanan problemler devreye girse zaman zaman taraflar ilgisizlik sarmalından şikayet etse de loca ilişkilerinde en çok başvurulan tema kıskançlık. Yan baktından başlayıp, sosyal medya hesaplarının şifresini neden vermiyorsunla devam eden, eski talibinle selamı sabahı kesip sosyal medya hesabından dahi takip etmeyeceksine varan bir kıskançlık sarmalı.



Bayhan medeni bir ayrılığa imza atma gereği hissetmeden şöhretini yeterince tazelediğine inandığı noktada haber verme gereği duymadan gelmedi canlı yayına. Halbuki programın en değerli vakti haber öncesi zaman dilimi ikilinin ilişkisine ayrılmıştı. Hanife'nin canlı yayında Bayhan'ı beklediği ikinci günde karşısına yeni bir talip oturtuldu, Serkan. Zuhal Topal gençler rahat konuşup anlaşsın diyerek stüdyoyu boşalttı!



Hızlı başlayan hızlı biten, aynı şeyleri tekrar ve tekrar yaşamaktan sinirleri bozulan, sıklıkla canlı yayında ağlama krizlerine giren genç bir kız Hanife. 2013 yılında Esra Erol Fox Tv'deyken Umut'a talip olarak gelmiş, bir aylık bir ilişkiden sonra ayrılmış, devamında stüdyo görücüsüne çıkmış, dört ay sonra ise ben aslında Umut'u unutamadım ona aşığım diyerek kendini ortalara atmış bir kız. O zaman Esra Erol şimdi Zuhal Topal'a güvenen annesi kızını nereye gönderdiğinin farkında mıydı acaba? Her şeyin kameralar önünde yaşanmasından dolayı güven duyuyor aileler. Stüdyoda olan biten, kamera arkasında yaşananlar her şey göz önünde!



Yüksek reytingin getirisi programın vazgeçilmezi olarak sürekli karşısına talip oturtulan Hanife, gerçek hayata döndüğünde, evlenerek ya da bekar, tüm yaşananlar kurmaca idi kameralar önünde yaşandığı kadardı diyerek ikna edebilecek mi? Bayhan'ın eski ilişkisini, Serkan'ın telefonundaki Bayhan fotoğraflarını kıskanması mizansen, ama Hanife yaşadığı her şeyin, ağzından çıkan her türlü sözün kayıt altına alındığının ve her an erişilebildiğinin farkında.



Kapalı devre yaşadığı izdivaç stüdyolarında kulağına fısıldanan repliklerin hayatını çıkmaza götürdüğünün farkında değil. Diyelim ki programdan evlenerek ayrıldı. Locada oturduğu süre zarfında kendi elleriyle inşa ettiği geçmişi, internette kayıt altında olan geçmişi sürekli önüne çıkacak. Kıskançlık da özünde kişinin geçmişle başa çıkamamasıdır; ya kendi geçmişiyle ya da karşısındaki kişinin geçmişiyle baş edememe duygusu.


#Realiti şovlar
#Esra Erol
#VTR
#Kısmetse Olur
7 yıl önce
Realiti şovların vazgeçilmez teması, kıskançlık
Ekonomik birliktelik neden önemlidir?
Daldaki elma
Seçimi bırak sahaya odaklan
İsrail yalnızlaşırken Starbucks’ın açıklayamadığı gerçek
Sîdî Ukbe Ulucamii Müslüman Batı dünyasındaki dini yapılarının atasıdır