|
Reyting düştüğünde değil, hikaye tükendiğinde

Başlangıç hikayesini imha eden, bir önceki sezonda anlattıklarını yok sayan türe yerli dizi denir, bakınız Karagül. Son söylentiye göre 125. bölümde final yapmaya hazırlanıyor Karagül. Son söylentiye göre ifadesini kullanmamın sebebi, yılbaşında 100. bölümde final yapacağını açıkladıktan sonra, reytinglerin yükselmesinden dolayı uzatmaları oynamaya karar vermeleri. TV kanalı ve yapımcının daha önce Lale Devri ve Yer Gök Aşk isimli dizilerde defalarca kez final/devam kararı aldıkları ve reytinglerin yok olma noktasına geldiğinde final yaptıkları göz önüne alınırsa, reyting listesinde yaşanacak ufak bir sıçrama final kararını erteletebilir her an.



Oyuncular aynı hikayenin dönmesinden, aynı replikleri ve tepkileri tekrarlamaktan bitap düşmüş durumdalar, bitmeyen dizi sebebiyle mutsuz olduklarını dile getiriyorlar. Televizyon yazarları cephesinden ise, yerine ne koyacaksın neden bitiriyorsun? Oyuncu memnun değil mi son ver rolüne, yeni karakterlerle devam et yoluna önerisi geliyor. Ekrandaki projelere sadece reyting penceresinden bakanlar yüzünden reyting girdabından kurtulmak mümkün olmuyor bir türlü. Hikaye tükenmiş, tekrara düşmüş, devam etme adına saçmalıklar silsilesine dönüşmüş, o zamana kadar anlattığı hikayeye ihanet etmiş ne gam!



Yılbaşında reytinglerin yükselmesinin sebebi final kararının açıklanmış olmasıydı. Sürekli aynı hikayenin tekrarlanmasından bıkkınlık geçiren eski seyircilerin finalde ne olacak merakıyla kumandanın tuşuna dokunmasıydı. Bu sıçrayışı bekleyenler devam kararı alırken, kandırıldığını anlayan seyirciler bir kez daha uzaklaştı diziden.



50 bölümde hikayesini tüketen Karagül; altın yumurtlayan tavuğu kesmeyelim anlayışı ile reytingin götürdüğü yere kadar devam kararını güncelleyerek, bir kez daha yeni bir sır eşliğinde geçmişe doğru hikayeye açılım kazandırdı.



Engelli evladını kabul etmekte zorlanan, güç ve iktidar peşinde koşturan Kendal'ın, kardeş kıskançlığı teması eşliğinde, Murat'ın oğlunu ve aile işlerini gasp etmesi üzerinden başlamıştı hikaye. Erkek evlat sahibi olma takıntısını başarıyla anlatan Karagül diye bir cümle kurmuştum ki kurduğum cümleyi geri alıyorum. Reytingler yüksek seyrederken gidebildiğimiz yere kadar gidelim düşüncesiyle anlatılan hikayeye ihanet ediliyorsa gelinen noktada görüşlerimi geri almak en tabii hakkım!



Baran, Ebru'nun oğlu olduğunu ne zaman öğrenecek gerilimini, merakı diri tutacak şekilde işleyen senaryo, sürekli yeni sırlar sürdü cepheye. Kendal'ın çocuğuna hamile Sibel, Ayşe'nin ablası değil annesiydi. Kendal'ın tetikçisi Kasım Ayşe'nin babasıydı derken; Kadriye'nin kardeşi Fikriye çıka geldi sırlarıyla birlikte. Fikriye, Kadriye'nin kocası Mehdi'den çocuk sahibiydi, adı Kenan'dı. Kardeşine tepki gösteren, günlerce konuşmayan Kadriye'nin büyük sırrı ise uzatmalara saklanmıştı. Diziye devam kararı çıktı ama anlatacak hikaye tükendi, öyleyse ne yapalım uydurmaya devam edelim demiş olmalılar ki haftalarca Kadriye'nin sırrı ne sorusu soruldu.



Kendal'ın iki derdi vardı başlangıçta. Biri babam beni neden sevmedi sorusu, diğeri ise Baran aşkı. Kendal, Baran aşkına elini kana buladı. Öz oğlu gibi yetiştirdiği Baran'a Murat gerçekleri söylemesin, İstanbul'a götüremesin diye. Murat'ı Fırat'ın azgın sularına terk ederek ölmesine göz yumdu. Olayı gören ya da çözen kişileri Melek'in nişanlısı, teyze oğlu Fırat başta olmak üzere öldürerek cinayetlerine devam etti. Kendal'ın Murat'ı öldürmüş olma ihtimali belirdiğinde, duruma en büyük tepkiyi Kadriye ana gösterdi. Kendal kötü olamazdı. Kendal kardeşini öldüremezdi!



Kadriye'nin sırrı, Kendal'ın neredeyse her bölüm tekrarladığı, “Kendal kötü diyorlar ama sorun bakalım neden kötü” sorusuna cevap niteliğindeydi. Ama ondan da önemlisi Kendal'ın kardeş katili olmasını kabullenemeyen, kati surette reddeden Kadriye, oğlunun babası Mehdi'yi boğazını sıkmak suretiyle öldürmesine şahitlik etmiş ama susmuştu. Kendal babasını öldürmekle kalmamış, olanları gören oğlu Asım'ı merdivenden aşağı atarak sağlıklı bir insan olarak hayata devam etme şansını elinden almıştı. Olaylar bununla sınırlı kalamazdı tabii. Kendal Mehdi'nin oğlu değildi, Kadriye'nin yasak aşkı terzinin oğluydu. Kendal'ın kötülüğünün, baba sevgisizliğinin, Mehdi'nin evlatları arasında ayırım yapmasının sebebi de buydu!



Yerli dizilerde sıklıkla karşımıza çıkan babası sevmiyor çünkü biyolojik babası değil neticesinin zihinlerde nasıl bir tahribat yaptığının farkındalar mı acaba? Kendal'ın kötülüklerine sebep bularak karakteri aklama girişiminde bulunuyorlar ama Kendal sıradan bir kötü değil, elini defalarca kez kana bulamış bir cani.



Son yaşanan açılım ile çirkinleşmekte sınır tanımayan Karagül, gittikçe karmaşıklaşan ilişkiler ağından karakterlerini öldürerek kurtulmaya çalışıyor. Ebru yıllar sonra kavuştuğu Baran'ı ve çocuklarını alarak İstanbul yollarına düşecek, diğerleri ölecek büyük ihtimal. Ama bitmeyecek bu işkence. 125 bölüm Şamverdi konağında yaşananların benzeri, İstanbul merkezli bir başka hikayede Aşk-ı Memnu yalısında devam edecek.




#Reyting
#Medya
#Diziler
8 yıl önce
Reyting düştüğünde değil, hikaye tükendiğinde
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle