|
Reyting uğruna heba edilen hayatlar

2008 yılında yapılan, izdivaç programları toplumun ahlakını bozuyor yayından kaldırılsın kampanyasının benzeri, o zaman olduğu gibi programlara seyirci kazandırarak yoluna devam ediyor. Üç kanalda benzer formatta yayınlanan izdivaç programlarına, Kısmetse Olur, “gerçeklik kurgusu” öyle yapılmaz böyle yapılır iddiasıyla kafa tutuyor. Kısmetse Olur'un benzeri Fenomen ekrana gelmek üzere gün sayıyor. İzdivaç programları yayından çekildiği an ekrana gelecek formatlar hazır!



Bu programlara katılanlar cast ajansından, yaşananlar kurgu eleştirisine cevap olmak üzere, Sabah gazetesinin dört köşe yazarı Esra Erol'la izdivaç programına katıldı. Canlı canlı yaptıkları gözlem sonrası, kurgu yok her şey gözlerimizin önünde yaşandı diyerek konuya açıklık getirdiler! Kurgu denince, çekimlerin yapılıp kurgu masasında montajlandığını zannediyorlardı büyük ihtimal. Montaj masası olmayınca kurgu olmadığına kanaat getirdiler. İzdivaç programlarında bahsi geçen kurgunun nasıl yapıldığını bütün çıplaklığıyla gözler önüne seren Unreal dizisini izlemelerini tavsiye ediyorum kendilerine. İnternete düşen Kısmetse Olur yarışmacılarından Murat'ın ses kaydını dinlemelerini. Program öncesi toplantı yapıp, o gün kimin ne konuşacağına, hangi gelişmelerin yaşanacağına karar veriyoruz diyen, ses kaydını. Her program sonrası ekibiyle toplantı yaptığını söyleyen Esra Erol'a, toplantıda ne konuştuklarını, ertesi gün için nasıl bir planlama yaptıklarını sormaları da aydınlatıcı olurdu konu hakkında. Programa katılanları nasıl seçtikleri, kamera arkasında yayına nasıl hazırladıklarını gözlemleri de yeterli olabilirdi.



Bu programlara dair yapılan her türlü deşifre, açıklama, programın reyting hanesini şenlendiriyor. Zuhal Topal'ın programında bir süre psikolog olarak danışmanlık yaptığını söyleyen kişinin açıklamalarından sonra Zuhal Topal rakiplerinin bir adım önüne geçti. Sezon başında Hakan Esra Erol'da, Saba Zuhal Topal'da yürümeyen evliliklerine dair açıklamalar yaparken halef ile selefin çekişmesi başlamıştı. Programda yaşananlardan daha ziyade, yaşananların medyada yer alması, haberleştirilmesi seyircinin ilgisini çekmesine vesile oluyor. Misal bu yazıda yazdığım tüm vakaları haber sitelerinde yer alan videolardan öğrendim. Sadece haber siteleri değil, ulusal gazetelerin internet sitelerinde de yer alıyor videolar. Görmemek neredeyse imkansızlaşıyor.



RTÜK toplantısından sonra, “Ben yıllardır hakkını vererek bu işi yapıyorum” diyen Esra Erol; geçtiğimiz yıllarda program esnasında deşifre edilen “zincirleme aşk” ilişkilerini unutmuş olmalı. “Kim kime aşık ben anlamadım” diye isyan edişini. Belki onun programında normal akışta gerçekleşiyordu bu tarz olaylar. Rakipleri rekabete hızlı başlamak, kulvarda hızlı yol almak adına kurgu işine giriyorlar. Aralarındaki tek fark bu!



Esra Erol, son aylarda en çok fenomen aday Nevruz ile haberleştirildi medyada. Taliplerimin 3. köprü ayağında oturmasını isterim diyerek çekmişti dikkatleri. Evliliğine dair yaptığı açıklama ile zirve yaptı. Videoyu izlemeden önce bir kadın neden böyle bir açıklama yapmış diye yadırgıyor insan. Görüntüleri izleyince, nasıl köşeye sıkıştığını, nasıl çaresizce söylediğini görünce de üzülüyor. Gerçeği bilen Esra Erol, neden evliliğine yok muamelesi yapıyorsun diye üsteleyerek canlı yayında manipüle edince açıklıyor Nevruz. Söylediklerinin, kendisini, hayatının sonraki evresinde nasıl etkileyeceği hakkında en ufak bir fikri yok! Esra Erol'un izdivacı hakkında yapılan haberlerin neredeyse tamamı Nevruz'a dair. Nevruz Esra Erol'u kızdırdı, Esra Erol Nevruz'u stüdyodan kovdu, Nevruz damat adayını Tarkan'a benzemediği için reddetti, Stüdyonun ortasına oturdu gözyaşları içinde Tarkan CD'sini öptü. Nevruz 31. talibine ne dedi? 34. talibini nasıl reddetti?



Zuhal Topal ise günlerce Songül ile çıktı manşetlere. Songül'ün talipleri bir hayli fazlaydı. Şarkı söylemek adına yeteneği olmayan ama her fırsatta şarkı söyleyen; insanların kendisiyle dalga geçtiğini anlamayan, gelen her talibine gönlünü kaptırıp evlenme yoluna girdiğini zanneden; ilgiye, sevgiye aç, yalnız bir insan Songül.



Kim Milyoner Olmak İster'de ses kaydı sorulduğunda sunucu kahkahalara boğuldu, yarışmacı doğru cevap verdi. Beyaz, “beni programına çağır düet yapalım” diye kendisine musallat olan Songül skeci çekti.



Program, Songül'ün zaaflarını reytinge tahvil edip, tepe tepe kullandıktan sonra yeni bir “reyting damarı” bulduğunda vazgeçecek kendisinden. Daha önce defalarca benzeri yaşandı. RTÜK; toplumun yapısına, ahlaka aykırı diyerek uyardıkça; Songül benzeri insanları öne çıkartıp nasıl olsa anlamıyor rahatlığıyla kullanıyor izdivaç programları.



Zuhal Topal'ı rakiplerinin arasında öne çıkaran Songül'dü. Esra Erol aradaki mesafeyi Nevruz ile kapattı. Seda Sayan ise var gücüyle üçgen, dörtgen aşk mizansenleriyle götürüyor işi. İlgi gören, sevildiğini zanneden, programa malzeme, reyting sağladığı müddetçe baş tacı edilen bu insanlar, normal hayatlarına döndüklerinde nasıl bir ruh hali içinde olacaklar düşünüyorlar mı hiç? Benim RTÜK'ten talebim bu insanların korunmasına dair. İnsan hakları çerçevesinde, izdivaç programlarının bu insanları kullanması, zarar vermesi engellendiği takdirde programların içeriği de düzelmiş olacak. Aksi takdirde isim ve format değiştirerek aynen devam edecekler yollarına.


#izdivaç programları
#Reyting
#Esra Erol
#Zuhal Topal
8 yıl önce
Reyting uğruna heba edilen hayatlar
Reddi Hakim!
İsmailağa buluşması
Nezahet, Zarafet ve Nezaket...
İmalat PMI, kredi kartı harcamaları ve Fed
Kim bu çılgın tüketiciler