|
Sezona damgasını vuran kötü kadın karakterler

Annelik ruhundan uzak kadınların doğurdukları çocuklara sahip olmamaları üzerinden yola çıkan, yetimlik teması üzerinden yol alan Kırgın Çiçekler'den sonra ekran, annelik ruhunu yakalayamayan anneler geçidine sahne oldu.



Fazilet Hanım kızlarını bir meta olarak gören annelerin temsilcisi. Büyük kız Hazan'ı kapı kapı yetenek yarışmalarında ajans kapılarında dolaştırdıktan sonra küçük kız Ece'de karar kılıyor. Güzelliğiyle dizi reklam fark etmeksizin dikkat çekecek, para kazanacak, şöhret olacak ve kendisiyle aynı kaderi yaşamayacak yaptığı hesaba göre. Yalıya hizmetçi olmak için gösterdiği çaba, iş yaparken hiç görülmediğinden zengin evlerde hizmetçi olmak bir eli yağda bir eli balda bir iş olarak algılanıyor. Yalının kahyasını öldürmeye teşebbüs ediyor ama senaryo Fazilet Hanım'ın kötü birisi olmadığı konusunda ısrarlı!



Anne'nin Şulesi senaryo tarafından zaman zaman kader kurbanı olarak lanse edilse de kadında annelik geni yok! Sevgi, şefkat, merhamet, pozitif hiçbir duygu beslemediği, kurtulmak için çöp poşetine koyup soğukta sokağa terk ettiği Melek'e yaptıkları yetmedi, ikincisini doğurdu ve Melek'in kucağına bırakıverdi. “Sözde anne” tanımı Şule'ye çok uygun. Ben anneyim, onun annesi benim, onlar benim çocuklarım yüksek perdeden tekrarladığı cümleler. Sözde iddia ettiği annelikle özde uzaktan yakından alakası yok!



16 bölümlük Japon dizisi Mother'dan uyarlama Anne, dikey gelişimden uzak yatay gelişime mahkum senaryoların en taze örneği. Biyolojik/ büyüten anne teması, kız kardeşler, oğlunu öldüren gelinine dünyayı dar etmeye niyetli babaanne, avukat Cahide, ölümcül hasta Gönül; Zeynep'in tarafı tema çeşitliğine rağmen sıkıcı ve sığ bir hikaye atmosferine sahip. Kızım için her şeyi yaparım diyen Cahide hariç karakterlerin tamamı iyiler kulübünden ama ilgi çekici bir hikayeleri olmadığı gibi hepsi de derinliği olmayan karakterler. Şule ve Cengiz'den oluşan karşı cephe ise verdikleri kararlar attıkları adımlarla hikayeyi zinde tutan taraf. Sürprize açık çünkü kötülükten besleniyorlar. Ne Melek umurlarında ne Hasan bebek! Cengiz'in anne travması, Şule'nin Cengiz zaafı ve paraya olan düşkünlükleri hayatlarına sürekli bir aksiyon kazandırıyor. Senarist gurubu sürekli değişiyor fakat zengin tema ve karakterlere rağmen senaryo başa dönme sarmalından kurtulup yeni bir açılım kazanamıyor.



Kendi menfaatleri mutluluğu uğruna gözünü karartan kadın karakterlerde Cahide ismi ön plana çıktı. Cesur ve Güzel'in Cahide'si Sühan'a kurduğu ölüm tuzağı ile göründü ekranda. Sahte hamilelik ile mirasın büyük ortağı olmak için çabaladı.



Anne'nin Cahide'si ise meslek sahibi, yaşını başını almış görüntüsüne ihanet eden bir karakter olarak dikkat çekti. Zeynep'in biyolojik annesi değildi evlatlık almıştı ama öz kızlarından ayırmadan büyütmüştü Zeynep'i. Turna/Melek meselesinde kızımın mutluluğu için üst başlığı altında mesleğini kötüye kullandı. Zeynep hapishaneye düştüğünde kızını kurtarmak adına Melek'e yalan söyletti, Şule ve Cengiz'e para teklif ederek şikayetlerini geri çekmelerini sağladı. Bununla da yetinmedi yine para karşılığı Melek'in öldüğünü söyletti, sahte bir mezar hazırlattı.



Seni Kimler Aldı'nın Cahide'sinin kötülük skalası da en az diğer ikisi kadar geniş. Talat'ı tuzağa düşürüp hamile kalmış ama kardeşi Suat'la evlenmiş. Aynur'un kızı Zeynep'in para karşılığı bir aileye evlatlık verilmesine aracı olmuş ama bununla da yetinmemiş biyolojik aileye kızlarının öldüğünü söylemiş, sahte mezar için hiçbir masraftan kaçınmamış! Daha nice kötülüklere imza atacağı reyting mücadelesi veren dizinin ömür ile doğru orantılı.



Hünkar ve Afet ise kötü kadın karakterler konvoyuna “hala” kontenjanından dahil oldular. Ailemiz için her şeyi yaparız ortak söylemleri. Hünkar isminden de anlaşılacağı üzere otoriteyi temsil ediyor, son söz hakkı daima onda. Afet ise yine ismiyle müsemma beklenmeyen kararların ters köşelerin insanı olarak belirliyor yönünü. Hünkar erkek kardeşleri arasında tercih yapması gerektiğinde iyi yürekli Aslan'ın yanında yer alırken; Afet kötücül yeğenini tercih ediyor.



Her iki hala karakteri de kayınvalide davranış kodlarıyla hareket ediyordu. Evlat Kokusu'nun Hünkar'ı Aslan sevgisi Cevahir nefreti, Çınar ve Ela'ya düşkünlüğü ile bu nasıl abla/hala sorularını sorduruyordu ki erken finalle ekrana veda eden dokuzuncu bölümde ağzındaki baklayı çıkarıverdi. Hünkar Aslan'ın ablası değil annesiydi! Benzer bir atraksiyon İkisini de Sevdim'in Afet halasından da beklenebilirdi ama dizinin ömrü yetmedi!




#Annelik
#Kırgın Çiçekler
7 yıl önce
Sezona damgasını vuran kötü kadın karakterler
Duymuyor musunuz?
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü