|
Vatandaş seyrediyor halk şikâyet ediyor!

Önce ikiye ayrıldık; Muhteşem Yüzyıl''ı seyredenler ve seyretmeyenler. Seyredenler kendi içinde tekrar ikiye ayrıldı; şikâyet edenler ve etmeyenler. Şikâyet edenler kendi iradesiyle ve tavsiyeyle olmak üzere ikiye bölündü. En son tepki verenlerin arasından geçti nehir; diziye tepki verenler, RTÜK''ün uyarısına tepki verenler.

Muhteşem Yüzyıl rekorlara imza atmaya devam ediyor. En pahalı yerli dizi unvanını uzun zaman koruyacak gibi. Henüz ikinci bölümünde reyting rekorları kırarken; aynı zamanda şikâyet rekoru kırıyor. Fragmanın yayına girdiği hafta 75 bin şikâyet telefonu gelirken RTÜK''e; toplamda iki yüz binin üzerine çıkan sayıyla şikayet rekortmeni olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

İzleyen kim, tepki gösteren kim sorusu zihinleri işgal ediyor. Halk seyrediyor vatandaş şikâyet mi ediyor? Yoksa vatandaş seyrediyor halk mı şikâyet ediyor?

Tepki duya duya seyretmek; sinirden tırnaklarını kemirerek ekrandan gözünü ayırmamak; gündemin dışına savrulmamak endişesi de var bilindiği gibi.

Ekrana getirdikleri programlar yeterli reytingi almayınca, reyting sisteminin adil olmamasından şikâyet edenler; işlerine gelince reyting sistemini baş tacı ediyor. Üç bin kişilik denek grubunun tercihi reyting listelerini oluşturan. Deneklerin seçiminde eğitim, kültür seviyesi değil; evindeki elektronik aksam ve televizyon seyretme sürekliliği önem arz ediyor. Televizyonu kapatma iradesini gösterenler ölçüm sisteminin dışında buluyor kendini.

İnsanların tek tek düşünüp, mütalaa ederek karar verdiği bir sonuç değil rekor kırdıran şikâyet oranı! İnterneti biraz yakından takip edenler e-mail zinciri gerçeğinden haberdar. Ne yapılması, nasıl hareket edileceği hazır olarak gelir bu maillerle. Önemli olan kaç kişiye ulaşabildiğinizdir sadece. İnternet üzerinden yapılan oylamaların temelinde de vardır e-maille organize olmak. İnternette en iyi dizi, en iyi oyuncu oylamasında hep aynı yapım firmasının dizilerinin ve oyuncularının zirveye yerleşmesi, söz konusu yapım firmasının organize olmasıyla alakalı. Ki aynı yapımcı ve ekibi, gösterimde olan dizileri yeterli reytingi almadığı, yayından kalkma tehlikesi oluştuğu zamanlarda da TV yazarlarını e-mail bombardımanına tutarlar; dizimize dokunmayın temalı.

En etkili protesto biçimi ''görmezden'' gelmek! Oldukça etkili ve değişik bir tanıtımla ekrana gelen, birinci bölümden itibaren yeterli ilgiyi toplayamamanın yanında; aslında tepki toplayan Kılıç Günü''nün sessiz vedası en iyi örnektir, görmezden gelmenin ne kadar etkili olduğuna. Kılıç Günü''nün senaryosu üzerinden bir kaşık suda fırtına koparılsaydı, dizi dikkati çeker ve kendi seyircisini toplardı etrafına. Reytingler düşük gelince, reklam veren de desteğini çekince, 90 bölüm tasarlanan dizi erken final yapmak zorunda kaldı.

Muhteşem Yüzyıl''ın geleceği de pahalı bütçesinin etkisiyle rekor kıran reytinglerine rağmen çok parlak değil! İmajına zarar gelmesinden endişe eden büyük firmaların reklâm vermeye çok sıcak bakmadığı konuşuluyor. Eğer biraz sükûnet sağlanır, seyircinin dikkati de dağılırsa ömrü çok da uzun olmayabilir dizinin.

13 yıl önce
Vatandaş seyrediyor halk şikâyet ediyor!
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle