|
"Yaram oldun sen benim, dünya ahiret acımsın artık!"/ Esir Şehrin Gözyaşları

Reyting mücadelesinde dizilerin gün değiştirmesi sıklıkla karşılaşılan bir netice; bazen yenilgi bazen zaferle sonuçlanan. Yapılan hamle nadiren de olsa dizinin seyircinin görüntü alanına girmesine katkı sağlarken bazen de son çırpınış olarak hayat buluyor.

Reyting kılıcını ensesinde hisseden Esir Şehrin Gözyaşları gün ve saat değişimi yanında ismini de değiştirerek bir ilke imza attı, ''Bir Ferhat''la Şirin Hikayesi'' olarak revize etti ismini. Dizi yayına başlamadan önce seyirci profili üzerine kafa yorulmadığı gibi seyirci locasında kimleri görmek istiyoruz sorusuna cevap aranmamıştı. Ferhat ile Şirin''in lunaparkta, romantik bir ortamda gökyüzüne bakışlarını içeren teasarlar Esir Şehrin Gözyaşları anonsuyla birleşince dizinin kimliği muallâkta kalıyordu. Nasıl bir dizi olduğu, seyirciye ne vaat ettiği soruları cevaplanamıyordu.

Tekrarın tekrarı senaryosuyla Muhteşem Yüzyıl''ın ve bir türlü senaryoda istenilen kıvama gelemeyen Kuzey Güney''in karşısında Esir Şehrin Gözyaşları seyirlik bir alternatif olabilir pekala, ama Ferhat''ı Şirin''i, unutulmaz aşk hikayesini karıştırmadan. Sinema klasikleri arasına girmiş, unutulmayan filmler listesinin zirvesinde yer alan ''Baba'' filminin yerli versiyonu olduğu ilan edilse beklenen seyirciye anında ulaşılacak.

Hikaye Ferhat''ın Şirin için hayatını hiçe saymasıyla başlıyor. Zaten mafya-intikam-suç temalarını içeren hikayelerde kadın günah keçisi, fatura daima kadına kesiliyor. Ezel''de de Eyşan kız kardeşine hayat vermek için soygunu kabul ediyor ve masum Ömer''in hapse girmesine göz yumuyordu. Esir Şehrin Gözyaşları da benzer bir temaya yaslıyor başlangıç öyküsünü. Şirin''in annesi hastadır, ameliyat olması için paraya ihtiyaç vardır. Kalbine aşk kıvılcımı yetimhanede düşen Ferhat hayatını ortaya koyacak kadar çok seviyordur Şirin''i, gözünü karartır soygun yapmaya karar verir. Aşkı için dağları delen Ferhat''ın postmodern yorumda hırsızlık yapmasının ardından en yakın arkadaşı tarafından ihanete uğramasıyla hayat sadece Farhat için değil Şirin için de çekilmez, içinden çıkılmaz bir hal alır. Arabada bekleyen yakın arkadaş paraları alır Ferhat''ı bırakır kaçar, çünkü gözü Şirin''dedir. Ferhat''ın hırsızlık yapmasını kabullenmekte zorlanan Şirin, sevdiği adamın en yakın arkadaşından aldığı ahlaksız teklifi kabul etmek zorunda kalır. Annesini kurtaracak parayı alır, hırsızı ihbar eder, geçmişini tamamen silerek hayatına devam eder. Şirin''den haber alamayan, mektupları iade olan, maruz kaldığı çifte ihanetten habersiz Ferhat ise özgürlüğe gün saymaktadır. Hem mahkûm hem Şirin''in aşkına esir Ferhat için babasının hizmet ettiği Karayel ailesinin yanına kapılanmak ne kadar özgürlükse o kadar özgür olacaktır yeni hayatında. Hele bir de sevdiği, unutamadığı, binlerce neden sorusunu içinde barındıran Şirin''i patronunun nişanlısı olarak görmek en büyük hapishanesi olacaktır.

Romandan uyarlanan Baba filminde aile kavramı suç unsuruyla birleşiyor, mafya babadan oğula geçerek temayülleri yerle bir ediyordu. Diğer beş aile ile birlikte şehrin yeraltı işlerini yöneten Corleone ailesini bir adım öne çıkartan cebinde bozuk para gibi taşıdığı ve harcamaktan çekinmediği politikacı ve yargıçlardı. Milyon dolarlık kazanca rağmen reddettiği uyuşturucu işinin geri planında da kurduğu bu ilişkiler etkendi. Karayel ailesi de orijinalinde olduğu gibi ilişkileri sağlam bir aile. Politikacı kısmına henüz değinilmedi, avukat olan küçük oğul vasıtasıyla hukuk tarafı çözülmüş durumda. Savcılar yapılan şantajlarla istenilen kıvama getirilmekte.

Esir Şehrin Gözyaşları''nın uyarlandığı Baba filmi, 1973 yılında geçen Karadayı dizisine de ilham kaynaklığı ediyor. Romanı defalarca okuyan, filmini seyreden suç makinesi savcının rol modeli Corleone.

Kriminal kişilikleri içinde barındıran mafya ailesi erkek izleyicilerin dikkatini çekecek bir hikaye, Ferhat''la Şirin''in aşk hikayesi ise kadın seyircilere göz kırpıyor. Ama anlatılan özünde erkek hikayesi, kadınlar figüran konumunda. Mafya hikayesi aile melodramlarının değerler sistemini tersine çevirir. Aileye ters bir bakış açısı sunar. Kadınlar metres veya süs eş rollerine indirgenerek marjinalleşir. Esir Şehrin Gözyaşları uzun ömürlü olmak istiyorsa seyirci kitlesinin kimliğine bir an önce karar vermek zorunda.

12 yıl önce
"Yaram oldun sen benim, dünya ahiret acımsın artık!"/ Esir Şehrin Gözyaşları
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”
Antisemitizm, 7 Ekim ve Biden’ın Vietnam’ı
Yangından mal kaçırma: Terör örgütü ABD’den tanınma istiyor!
Unutma sakın!