|
Kriz tüketicinin sırtında!

Ekonomik faaliyetlerin yabancı paralarla oynanan oyunlardan ibaret olduğu, günümüzde hükümet, beceriksiz politikaların faturasını tüketiciye yüklemekle meşgul. İnsanımızın sırtına yüklenen zamlar neredeyse tüketicileri evlerinden çıkamaz hale getirecek. Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine yapılan haksız zam bunun en son örneği. Otoyollara yapılan yüzde 200 oranındaki fahiş zam, dolaşım özgürlüğüne vurulan darbenin adıdır. Üstelik bu zam sadece tüketicileri değil, o yollardan hergün mal getirip götürüp ekonomiyi işleten üretici ve tüccarın da belini büküyor. İnsanlar bir yerden bir yere ulaşacak ki üretim olsun, tüketmek için evlerinden çıkacaklar ki üretim olsun..

Ülkenin geleceğine balta vurmanın adına bugün ekonomik tedbir diyorlar. İmtiyazlı azınlığa(?) güçlerini yetiremeyenler şimdi zararların faturasını tüketicilerin ve aynı zamanda tüketici olan dürüst üretenlerin sırtına yüklüyorlar.

Bu atmosferde tüketici örgütlerinden yapılan açıklamalar dikkat çekici; bunlardan en önemlisi Müstakil Tüketiciler Birliği''nden geldi. Müstakil Tüketiciler Birliği Gönüllüleri geçtiğimiz gün İdare Mahkemesindeydiler. Daha önce araçlarda kullanılan likit petrol gazına yapılan haksız verginin iptali yönünde yargıya giden ve bu yolda başarılı olan Dernek, şimdi otoyol ve köprü geçiş ücretlerine yapılan fahiş zammın peşinde. Müstakil Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. M. Bülent Deniz iddialı; "OTOYOLunmayı yargıya şikayet ettik. Haksız zam, yargıdan geri dönecektir" diyor. Avukat Başkan Deniz, kamu açığının finansmanı için köprü ve otoyola zam yapacağını söyleyen siyasi iktidarın bu dediğini gerçekleştirmek suretiyle; hizmet maliyetlerinde artış olmaksızın, sadece "kamu açığını finanse etmek" gibi insanı dehşete düşüren bir gerekçeyle Anayasa ve yasalara aykırı davrandığını ifade ediyor.

Hemen ikinci açıklama Tüketiciyi Koruma Derneği''nden geldi. Dernek Başkanı Mehmet Sevim de bir açıklama yaparak kamuoyuna, gündemde olan ek vergi konusunun vahametini açıkladı. Ayrıca Sevim, faturalarda halen boy gösteren sabit ücret vs. gibi yasa ihlallerini de bu vesileyle bir kez daha hatırlattı. Zam ve haksız vergi kararlarına tepkiler büyüyor.

Tüketici eylem hazırlığında

Ekonomik kararlar alınırken tüketicinin görüşünü sormayan hükümete tepkiler yargı süreci başlatmakla sınırlı kalmayacak. Birbiri ardına zam açıklayan Hükümet yetkililerine şunu hatırlatmalıyım; Evrensel Tüketici Hakları''nın öngördüğü ve ülkemizde yürürlükte bulunan Tüketici Kanunuyla da teyit edilen TÜKETİCİNİN SESİNİ DUYURMA HAKKI vardır.

23 yıl önce
Kriz tüketicinin sırtında!
“Görüntülere kazak ören aldatılmış büyükanneler” Türkiye’si...
Meselemiz “hesapsızlık”
Amerikan sponsorluğunda İsrail-Suudi normalleşmesi
Faz-2: Washington’un bölme operasyonuna Ankara yanıtı
İsmailağa’ya değil, Türkiye’ye operasyon