|
Kusursuz kamu hizmeti tüketicinin hakkıdır

Müstakil Tüketiciler Birliği''nin bu senenin geçtiğimiz altı ayına ilişkin hak ihlalleri raporunda dikkati çeken önemli hususlardan biri kamusal hizmetlerle ilgili şikayetlerin yoğunluğu. Derneğe bu yönde ulaşan şikayetler İstanbul özelinde; doğalgaz ve su kullanımı ile ulaşım konusunda yaşanan sıkıntıları anlatıyor. İstanbul''da bu üç hizmeti sunan kuruluşun Büyükşehir Belediyesi olduğunu, bu türden şikayetlerin de daha yoğun olarak Beyaz Masa Birimlerine yapıldığını düşündüğümüzde akla şu sorular geliyor:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beyaz Masa Birimi''nin tanınmasına yönelik yönetim faaliyetlerde bir gerileme mi sözkonusudur?

İstanbullular Beyaz File adında bir tüketici masasını da bünyesinde bulunduran ve Alo 153 hattıyla 24 saat hizmet veren Beyaz Masa''ya başvuru yerine neden bir tüketici derneğini tercih etmiştir?

Müstakil Tüketiciler Birliği''nin bütün basın yayın kuruluşlarına gönderilen raporunu gördüğümde şunu düşündüm; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Beyaz Masa Biriminin etkinliğini kontrol etmeli.

Derneğe ulaşan diğer maalesef alışıldık ve bildik ayıplı hizmet şikayetlerini şunlar oluşturuyor; TELECOM, TÜRKCELL ve TELSİM yüzünden yaşanan iletişim hizmeti ayıpları, maç yayını problemleri, sigortacılıkla bankacılık hizmeti ve İhlas Finans''la ilgili sorunlar, havayolu taşımacılık hizmeti ve otomobil servis hizmetleri. Barınma, ısınma, aydınlanma, içecek ve kullanılacak su bulma, ulaşım ve haberleşme gibi konularda temel ihtiyaçlarının karşılanması tüketicinin evrensel haklarındandır. Tüketicinin bu hakları etkin bir şekilde kullanabilmesi esastır.

Şikayetlerinizi sineye çekmeyin

Afyon''dan Mehmet Aksu''nun internet posta adresimize gönderdiği mektup tanınmış marka bir beyaz eşya yüzünden yaşanan sorunlara işaret ediyor. Tüketicimiz, bu markayı Firmanın reklam kampanyasındaki vaadlerine güvenerek tercih ettiğini belirtiyor ve şöyle diyor: "Ama maalesef bunda yanıldık. Nihayetinde fırınımız eşimin ilk kez kullandığı andan itibaren sorun çıkarmaya başladı. Servisi çağırdık, fırın kapağının hatalı olduğu, buhar kaçırdığı, bu yüzden fırın düğmelerinin normal çalışmadığını söylediler ve fırınımızı dört gün boyunca tamir için alıkoydular. Geldiğinde sorun devam ediyordu. Yine çağırdık,yine, yine ve yine...Ama bir türlü fırını tamir edemediler. Biz de haklı olarak değişim talebinde bulunduk. Bunun için Afyon yetkili servisine gittim. Ama yetkili görüşme nezaketinde bile bulunmadı."

Okurumdan öncelikle bir dahaki mailinde bir telefon numarası vermesini rica ediyorum. Ayrıca ürünün merkez servisine ulaşılmasının doğru olduğunu, bu sayede yetkili serviste yaşanan sorunun çözümünün mümkün olabileceğini hatırlatmak isterim. Yetkili servisten, yapılan her işlem için servis bakım belgesi talep etmek gerekiyor. Eğer sorun diyalog yoluyla çözülmezse yapılacak iş en yakın notere gidip, "4077 Sayılı Tüketici Kanunu''nun 4''üncü maddesinde ayıplı mallar konusunda öngörülen para iadesi ve malın değişimi" gibi hakların kullanımını talep etmek üzere firmaya ihtarname göndermektir.

Tüketici sorunlarının çözüm yeri öncelikle, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü ve kaymakamlıklar bünyesindeki hakem heyetleri ve Tüketici Mahkemesi (Asliye Ticaret Mahkemesi)''dir.

٪d سنوات قبل
Kusursuz kamu hizmeti tüketicinin hakkıdır
“Görüntülere kazak ören aldatılmış büyükanneler” Türkiye’si...
Meselemiz “hesapsızlık”
Amerikan sponsorluğunda İsrail-Suudi normalleşmesi
Faz-2: Washington’un bölme operasyonuna Ankara yanıtı
İsmailağa’ya değil, Türkiye’ye operasyon