|
Sosyal sorumluluğa yöneldi, 50 bin ton mısırı kurtaracak

Mısır, Türk çiftçisi için olmazsa olmaz tarım ürünleri arasına girdi.

Çıktıları itibariyle sanayi için de çok değerli bir ürün.

Nişasta üreticileri de; temel ham madde olan mısırı yüzde 100 yurt içi üretimle karşılıyor ve yüzde 50 artmış kota bazında yıllık ortalama 750 bin ton mısır kullanıyor.

Mısır gıda ve içecek sanayinin dışında ilaç, savunma, tekstil, kimya gibi birçok sektörün hammaddesi.

*

Nişasta ve Glikoz üretiminin ana hammaddesi olan mısır üretimi, 1950''li yıllarda en fazla Karadeniz ve Marmara Bölgelerinde yapılırken, son yıllarda Akdeniz Bölgesi özellikle Adana iliyle ön plana çıkıyor.

Türkiye genelinde buğday ve arpadan sonra üçüncü sırada yer alan mısır üretimi yaklaşık 500-550 bin hektar alanda yapılırken 4 milyon ton mısır elde ediliyor.

Hasat sırasındaki yanlış uygulamalar nedeniyle yaklaşık 200 bin ton mısır heba oluyor.

Yıllık 500 milyon TL''lik bir ekonomik kayıp yaşanıyor.

Diğer hububat ürünlerinde de benzer şekilde kayıplar yaşanıyor.

*

Bu kayıpları en aza indirerek üreticinin kazancını artırmayı hedefleyen Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği, NÜD, sosyal sorumluluk projesi kapsamında gerçekleştirdiği Biçerdöver Operatörü Eğitim Programında, Adana''da toplam 950 bin tonu bulan üretimin hasat esnasında yüzde 4''lük kırılan payını yok etmeyi amaçlıyor.

*

Neden Adana?

Çünkü toplam mısır ekim alanlarının yüzde 20''si, üretimin de yüzde 26''sı Adana''da gerçekleşiyor.

Mısır üretiminde ülkemizde birim alandan elde edilen ürün ortalama 700 kilogramın üzerinde.

Dünya ortalaması 400 kg.

Çukurova bölgesinde mısıra alternatif diğer bitkiler göz önünde bulundurulduğunda da en kârlı bitki mısır.

Ekonomik analizler mısırın, üreticiye bölgede en fazla üretilen pamuk başta olmak üzere soya ve yerfıstığından daha fazla gelir sağladığını gösteriyor.

*

Dünya genelinde mısır tüketimi 785 milyon ton, bizde ise 4,6 milyon ton civarında.

Türkiye''de tüketimin yaklaşık yüzde 65-70''i hayvan yemi, yüzde 20''si şeker, nişasta ve yağ sanayinde, geri kalan kısmı ise gıda ve diğer ihtiyaçlar için kullanılıyor.

Yıllara göre değişkenlik gösteren ülkemiz mısır ihtiyacı ortalama yılda 1 milyon ton açık çıkarmakta, bu açık da ithalat yoluyla karşılanmakta.

Proje bir yandan çiftçinin kazancını artırırken, diğer yandan da ithalatı azaltacak.

Türk sanayicisinin üç büyük korkusu

MİAD''ın tekstilden enerjiye, alüminyumdan ipliğe, kuyumdan makine imalatına, sigortacılıktan apreye, nakliyattan inşaata kadar farklı alanlarda yatırımı olan 330 üyesi arasında yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre Kod Uygulaması, ÇED raporları ve Ticaret Kanunu''nun bazı maddeleri sanayiciyi korkutuyor.

MİAD Başkanı Yunus Akdaş, bu korkuyu, "Sanayici ve ticaret erbabı üyelerimiz kendi aralarında ''koda gireceğine kapına kilit vur git daha iyi'' diyor. Kod nedeniyle dava açan üyelerimiz var" şeklinde ifade ediyor.

1998 yılında İstanbul''da, orta ve büyük ölçekli işletmelere sahip Malatyalı iş adamlarının girişimiyle kurulmuş olan Malatyalı İşadamları Derneği MİAD çatısı altında LCWaikiki, Sabri Özel, Gizia Moda, Kiğılı, Crispino, Al Alüminyum, Tuna Çelik, EVKUR, İnci Tekstil, Üçer Gıda, Şahin Özer Plakçılık, Holiday Inn Mahmutbey, Nur Yıldız, The Gren Park Otel, Armina Bebe, Turer Otomotiv, Gürbaşlar Otomotiv, Türk Barter, Öz-Ak Tekstil, Erna Şirketlet Grubu, Nur Cephe, Misspoem gibi firma ve markalar bulunuyor.

İnsanı hayvandan ayıran akıldır. İnsan, akıldan uzaklaştığı zaman, hayvan ortaya çıkar. Efictetos
14 yıl önce
Sosyal sorumluluğa yöneldi, 50 bin ton mısırı kurtaracak
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle