|
Türk diasporası var mı

Tarihsel geçmişinde azınlık psikolojisine sahip olan milletler her zaman komitacılığın en iyi örneklerini göstermişlerdir.

Ermeniler, Rumlar ve Yahudiler, işbirliği ve lobicilik konusunda tüm toplumlara iyi birer örnektir

Kadınlar da güçbirliği ve lobicilikte oldukça başarılıdır.

Diaspora''nın tarifi Vikipedi''de, anavatanlarından ayrılarak başka ülkelerde yaşayanlara verilen ad olarak geçer.

Siyasal olarak ise o ülkelerde azınlık olarak yaşayanların güçbirliği ve lobicilik ve yapması anlamına gelir.

Bu tarif çerçevesinde siyasi olarak bakarsak bizim gurbetçilerden diaspora olmaz.

***

Dünya Türk Girişimciler Kurultayı''nda ayaküstü konuştuğumuz Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, girşimcileri şöyle tarif etti; "Bugün burada Türk girişimcilerinden bahsediyoruz. Girişimci aslan demek. Aslanın erkeği dişisi olmaz."

Bizim gurbetçi girişimcilerimiz kendini aslan zannettiği için güç birliği ihtiyacı hissetmiyor.

İhtilaf ve cehalet bizim tarihsel kronik hastalığımız.

***

DEİK''in Dünya Türk Girişimciler Kurultayı''na katılım onayı veren, yurt içinde veya yurt dışında ikamet eden Türk iş dünyası temsilcilerine yönelik yaptığı anketin sonuçları bu gerçeği rakamlarla ortaya koyuyor.

Türkiye''de ve yurt dışında faaliyetten bulunan Türk girişimcileriyle yapılan anketin sonuçlarına göre girişimciler, Türk lobisinin, istenildiği kadar etkin olmadığını düşünüyor.

Ankete göre, 233 katılımcının yüzde 54,2''si Türklerin dağınık bir görünüm sergilediğini, ortak hareket edemediğini düşünüyor.

Yüzde 22,9''u işbirliği içerisinde çalışıldığını, yüzde 22,9''u da işbirliğine yönelik belirli çabalar olmasına karşın yeterli ya da yetersiz yorumunu yapamadığını söylüyor.

DEİK anketinde yer alan "Türk lobisinin yurt dışında yeterince etkin olduğuna inanıyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 75,8''i, Türk lobisinin yurt dışında yeterli güce ve etkinliğe sahip olmadığı cevabını vermiş.

Diğer taraftan katılımcıların yüzde 16,6''sı Türk lobisinin yeterli düzeyde etkin olduğundan emin olmadığını belirtmiş.

Anketin yanına iş adamları tarafından eklenen notlara göre, Türkiye temsilciliklerine başvuran iş adamlarının büyük bir çoğunluğu, temsilciliklerde kendileri ile ilgilenilmeyeceğine inanıyor.

Anket katılımcılarının yüzde 49,8''i yurt dışındaki Türk temsilciliklerinin faaliyet alanının geliştirilmesi ve etkinliğinin artırılması gerektiğine inanıyor.

Krizden çıkışın tarihi

Türk iş dünyası temsilcilerinin yüzde 57,5''i Türk ekonomisinin 2010 yılından itibaren kendisini toparlamaya başlayacağını ifade etti.

Buna karşılık yüzde 23,6''lık bir kesim ise iyileşmenin ancak 2011 yılında itibaren başlayabileceğini düşünürken, "iyileşme bu yıl içerisinde başlar" diyenlerin oranı ise yüzde 17,2 iken, Türkiye''nin krizden etkilenmediği kanısında olanlar da yüzde 1,7''ler seviyesinde gerçekleşti.

1 milyon girişimci

2008''de Avrupa ülkelerindeki Türk firmalarının sayısı 150 bini aştı Avrupa''daki Türk şirketlerinin toplam cirosu 50 milyar euronun üstünde

Almanya''da 70 bin Türk girişimcisi 350 bin kişiye istihdam sağlıyor

Kazakistan''daki doğrudan Türk yatırımları 8,7 milyar dolara ulaştı

Afrika ülkelerine yapılan ihracat 2 yılda yüzde 54 arttı, 8 milyar doları geçti Dünyadaki 10 kot pantolondan 6''sını Türkler üretiyor.

Avrupa''nın en büyük 500 şirketi arasında 12 Türk şirketi bulunuyor.

İslam dünyasının en büyük 100 şirketinden 24''ü Türkiye merkezli.

Dünyada 80 ülkeye yayılan 1 milyon girişimcisi olan bizden başka millet yoktur.

Erişecek bir gayesi olmayan çalışmaktan zevk almaz.
Emile Raux
15 yıl önce
Türk diasporası var mı
Çözülen dünyâda irâdenin hâl-i pürmelâli
Siyasette değişimin ayak sesleri
“Bedenimiz bize ait” ya ruhumuz?
Kara dinlilerle milletin savaşı
Muhafazakâr ve demokrat kimliğin yeniden inşası…