|

Dünya'ya 78. kez “merhaba”

Türkiye'nin uluslararası nitelikteki ilk fuarı olan İzmir Enternasyonal Fuarı 78. kez açıldı. Bu yıl fuarın onur konuğu ülkesi Etiyopya, onur konuğu ili Çanakkale, teması ise "İletişim Teknolojileri ve Telekomünikasyon" oldu.

Kenan Tokgöz
00:00 - 29/08/2009 Cumartesi
Güncelleme: 15:53 - 29/08/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Dünya'ya 78. kez “merhaba”
Dünya'ya 78. kez “merhaba”

Onur konuğu ülkenin Etiyopya, onur konuğu ilin Çanakkale, temasının “İletişim Teknolojileri ve Telekomünikasyon” olduğu 78. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), Kültürpark Atatürk Açık Hava Tiyatrosu'nda düzenlenen törenle açıldı. Fuarın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Enternasyonal Fuarı'nın “öncü” rolüne dikkat çekti. Başkan Aziz Kocaoğlu, “Reel sektörü canlandırarak ekonomideki kırılganlıkları ortadan kaldıran uluslararası fuarlar, kentlerin kalkınmasında kritik bir rol oynamaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi fuarcılığı, yerel ekonomik kalkınmanın motorlarından biri olarak görürken, İzmir Enternasyonal Fuarı da, yerelde kalkınma stratejimizde önemli bir unsur olarak öne çıkmaktadır” dedi.İzmir Enternasyonal Fuarı'nın 78 yılı geride bıraktığını söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, “Fuarın 78 yıla ulaşmasından duyduğum büyük mutluluğu sizlerle paylaşmak istiyorum” dedi.


DÜNYADA YER ETTİ

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, İzmir Enternasyonal Fuarı'nın önemine değinerek, “Fuar, sosyal ve ekonomik alandaki olumlu etkisinin yanı sıra uluslararası arenada da kabul gören bir etkinlik olması sebebiyle dünyanın en önemli fuarları arasında yer almaktadır” diye konuştu. Konuşmasında yatırımcıları Türkiye'ye davet eden Bakan Ergün “Uluslararası fuarlar bu çağrının yerini bulması açısından çok önemli rol oynamaktadır. Bu vesileyle fuarın düzenlenmesinde emeği geçen tüm yöneticileri kutluyorum” diye konuştu.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, konuşmasında, İzmir Enternasyonal Fuarı'nın dünyadaki belli başlı fuarlardan birisi olduğunu söyledi.


ETİYOPYALI BAKANDAN ÇAĞRI

78. İEF'nin Onur Konuğu Ülkesi olan Etiyopya'nın Sanayi ve Ticaret Bakanı Girma Birru, İzmir'de bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Türkiye- Etiyopya ilişkilerinin Osmanlı dönemine kadar uzandığını vurgulayan Etiyopyalı Bakan, Türkiye'yi överek, “Bu asil millet Etiyopya tarihinde asla unutulmayacaktır” dedi. İki ülke arasındaki ticari ilişkilere de değinen Bakan Girma Birru, ticari ilişkilerin artan bir ivme gösterdiğini ve Türk yatırımcıları ülkelerinde görmekten memnuniyet duyduklarını söyleyerek, “Etiyopya yatırım için doğru bir yer” diye konuştu.


61 ÜLKEDEN 1003 FİRMA

Açılış törenine CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile onur konuğu ülke Etiyopya'nın Sanayi Bakanı Girma Birru, Tarım Bakanı Yakop Yala, Kültür Bakanı Tadelech Daloche Dande, 8'i bakan düzeyinde 37 ülke temsilcisi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Onur Konuğu il Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, milletvekilleri, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, üst düzey bürokratlar ile TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve beraberinde çok sayıda iş dünyası temsilcisi katıldı.

Açılış Töreni Onur Konuğu Ülke Etiyopya'dan gelen ekibin dans gösterisiyle renklenirken; törene katılanlar açılışın ardından, 4 No'lu hol, 3 No'lu holdeki Etiyopya ve 1 No'lu holdeki Çanakkale standlarının da açılışlarını gerçekleştirdi.

78. İzmir Enternasyonal Fuarı'na 15 farklı ürün grubunda 1003 firma katılıyor. Bu yılki fuara, 61 ülke delegasyon, ticari ve kültürel katılımda bulundu. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı himayesinde düzenlenen fuarı, 1,5 milyona yakın kişinin ziyaret edeceği öngörülüyor. Fuar giriş ücretleri tam 1.50 TL, öğrenci 75 KRŞ olarak belirlendi.






15 yıl önce