|

Çaycının yeni gözdesi kivi

Türkiye'nin çay ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Rize, şimdi de gözünü kiviye dikti. Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, Doğu Karadeniz'de bu yıl 5 bin ton kivi üretildiğini belirterek, soğuk hava deposu kurulursa ihracat yapacaklarını söyledi

Aa
00:00 - 6/05/2008 Salı
Güncelleme: 17:20 - 6/05/2008 Salı
Yeni Şafak
Çaycının yeni gözdesi kivi
Çaycının yeni gözdesi kivi

Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, bu yıl Rize'de 4 bin tona yakın kivi rekoltesi elde edildiğini bildirdi.

Paliç, kivinin Türkiye'de Rize'nin dışında Yalova, Adapazarı, Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'de üretildiğini, ancak kivi üretimi için en uygun şartların Rize ve yöresinde olduğunu belirtti. Yörede kivi üretimine 1990'lı yıllarda ÇAYKUR tarafından deneme amaçlı olarak başlandığını ifade eden Paliç, "Kivi yörede çay üreticisi tarafından ek gelir kaynağı olarak üretiliyor. Kivi üretiminin gelişebilmesi için üreticilere destek verilmeli. Çünkü kivi bahçesi kurmak masraflı bir iş" dedi. Yıllık kivi ihtiyacı ortalama 30 bin ton olan Türkiye'de, ancak 10-12 bin ton üretim yapılabildiğine dikkati çeken Paliç, "Geriye kalan bölüm ise ithal edilmek zorunda kalınıyor. Kivi yetiştiriciliğine önem verilmesi ve üreticinin desteklenmesi halinde hem önemli bir dövizin yurt dışına gitmesine engel olabilir hem de ülkemize döviz kazandırabiliriz. Çünkü sadece bölgemizde 50 bin ton kivi üretim kapasitesi var" diye konuştu.


ÜRETİCİDE KİVİ KALMADI

Paliç, ancak yeterli destek olmadığı için kivi yetiştiriciliğinin gelişmesinin çok yavaş olduğunu vurgulayarak:"Kivi üreticisine gerekli desteğin verilmesi halinde belki bu rakamlara 10 yılda ulaşabiliriz. Hatta ciddi bir ihracat şansı bile yakalarız. Ancak destek olunmaz, kendi haline bırakılırsa uzun yıllar bu seviyeye gelemeyiz. Bu yıl bile yurt dışından kivi talebi oldu. Ancak,ürettiğimiz kivi iç talebe bile yetmediğinden dolayı ihracat yapma şansımız olmadı. Son yıllarda Sürmene'den Sarp'a kadar olan bölgede yılda ortalama 4 bin ton kivi üretimi yapılıyor. Bölgenin kivisi,organik olmasından dolayı da oldukça rağbet görüyor. Bu yıl Sürmene'den Sarp'a kadar olan bölgede 5 bin tonun üzerinde, sadece Rize'de ise 4 bin tona yakın kivi rekoltesi elde edildi. Bu yıl hem rekolte hem de kalitebakımından kivi, yörede oldukça iyi oldu. En önemli çabamız yöremizinkivisinin mevcut kalitesini korumak."Paliç, vatandaşın elinde kivi kalmadığını, ancak hala kivi satın almak isteyenler olduğunu belirterek, kiviyi satın alıp deposuna koyanların ise azar azar piyasaya kivi sattıklarını söyledi.-


"YÖREDE KİVİYİ KOYACAK SOĞUK HAVA DEPOSU YOK"

Nevzat Paliç, bu yıl kivi taban satış fiyatını 60-80 gram arasındaki kivi için 1,50 YTL, 80 gram üzerindeki kivi için ise 2 YTL olarak açıkladıklarını anımsattı. En önemli sorunlarının yeterli soğuk hava deposu bulunmayışı olduğunu ifade eden Paliç, şöyle devam etti:"Kivi toplandıktan sonra 1-2 gün içinde soğuk hava deposuna konulmalıdır. Aksi takdirde 6 ay dayanabilecek kivi en fazla 2 aydayanabilir ve kalitesinde düşme meydana gelir. Bunu sağlayamadığımız için alıcılar bunu fırsat bilerek kiviyi, tespit ettiğimiz fiyatınaltında düşük fiyatla satın alıyorlar. Eğer bölgede bütün kivileri koyabilecek depo olsa, birlik olarak üreticiyi korumak için kivi satınalacaktık. Ancak, yeterli soğuk hava deposunun olmaması nedeniyle bunugerçekleştiremiyoruz. Dolayısıyla bir fiyat politikası oluşturup,kivinin belirlediğimiz fiyatın altında satılmasına engel olamıyoruz."

16 yıl önce