|

Eber Gölü temizlendi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Eber Gölü'nün korunması, sürdürülebilirliğin sağlanması ve kirliliğinin önlenmesi konusunda önemli başarılar elde edildiği belirtildi. Bakan Eroğlu, "Eber Gölü daha da temiz olacak. Su seviyesini yükselttik. Gölde kirlilik istemiyoruz' dedi.

Aa
00:00 - 16/03/2012 Cuma
Güncelleme: 17:27 - 16/03/2012 Cuma
Yeni Şafak
Eber Gölü temizlendi
Eber Gölü temizlendi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar'daki Eber Gölü'nün temizlendiğini, gölün su seviyesinin yükseldiğini bildirdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Eber Gölü'nün korunması, sürdürülebilirliğin sağlanması ve kirliliğinin önlenmesi konusunda önemli başarılar elde edildiği ifade edilerek, Bakan Eroğlu'nun konuya ilişkin tespitlerine yer verildi. Açıklamaya göre, Eroğlu, gölde yaşanan kirliliğin önüne geçmek için bölgedeki fabrikaların arıtma tesislerini denetimden geçirdiklerini, 21 Nisan 2011'de temeli atılan ve 24 milyon liraya mal olan Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nin 11 Kasım 2011'de tamamlandığını ve bakteri üretimi için havuza su alınmaya başlandığını kaydetti. Şuhut Atıksu Arıtma Tesisi'nin de geçen yıl faaliyete geçtiği, Çay Atıksu Arıtma Tesisi'nin ise tamamlanmak üzere olduğu bilgisini veren Eroğlu, Bolvadin Atıksu Arıtma Tesisi'nin ihalesinin tamamlandığını, İscehisar Atıksu Arıtma Tesisi'nin inşaatının ise devam ettiğini vurguladı.


8 MİLYON LİRA DESTEK VERİLDİ

Akarçay Havzasında oluşan katı atıkların Eber Gölü'nde kalıcı kirlenmeye sebep olduğunu, derelerle gelen çöplerden gölü kurtarmak için Afyonkarahisar İli Çevre Hizmetleri Birliği kurulduğunu, böylece Afyonkarahisar, Sinanpaşa, Sandıklı, İscehisar, Çobanlar, Çay, Bolvadin, Şuhut gibi 64 yerleşim yerinin bütün katı atıklarının toplandığını ve bertaraf edildiğini kaydeden Eroğlu, Bakanlığın bu hizmet için 8 milyon lira destek verdiğini hatırlattı. Sultandağı ve civarı ile Akşehir'in katı atıklarının yok edilmesi için Akşehir ve Eber Gölleri Çevre Koruma Birliği tarafından yapılan katı atık düzenli depolama tesisi için de gerekli hibe desteğinin verildiğini anımsatan Eroğlu, 'Eber Gölü şimdi temiz, daha da temiz olacak. Su seviyesini yükselttik. Eber Gölü'nün su seviyesi, daha önceki yıllara göre son iki yıldır daha iyi konumda. Eber Gölü'nde kirlilik olmasını istemiyoruz' değerlendirmesinde bulundu.


BARAJLARDA TEDBİRLER ALINIYOR

Eroğlu, Akarçay nehir havzasında tespit edilen kirlilik kaynaklarının daha detaylı incelenmesi, özellikle mevcut durumda meydana gelen kirliliğin önlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması, kısa, orta ve uzun vadede kirliliğin azaltılmasına yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla hazırlanan Akarçay Havzası Koruma Eylem Planı'nın 2012-2016 yıllarını kapsayan ikinci etap çalışmalarının başladığını da belirtti. Selevir Barajı'ndan ve Karamık Bataklığı'ndan sulama dönemleri haricinde Eber Gölü'nün kurumasını engellemek maksadıyla can suyu olarak su aktarımı sağlayacağız. Ayrıca Selevir Barajı Sulama Sisteminin Kapalı Sisteme Dönüştürme Projesi'ni 2012 yılı sonunda tamamlayarak ihaleye çıkaracağız. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından bizzat izlenen yönetim planı, su kirliliği, suyun azlığı ve yetersizliği ile kuraklık çözümlerini de kapsayan acil eylem planı niteliğinde olup, göllerin peyzaj bütünlüğünün korunarak akılcı kullanımını hedeflemektedir.'


12 yıl önce