|

Etiyopya, Türkiye ile uzun bir yol yürümek istiyor

78. İzmir Enternasyonal Fuarı'na onur konuğu olarak katılan Etiyopya heyeti Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı ziyaret etti. Ticaret ve Endüstri Bakanı Girma Birru 'Karşılıklı menfaatler için birlikte uzun bir yolu yürümek istiyoruz' dedi.

Aa
00:00 - 1/09/2009 Salı
Güncelleme: 17:06 - 1/09/2009 Salı
Yeni Şafak
Etiyopya, Türkiye ile uzun bir yol yürümek istiyor
Etiyopya, Türkiye ile uzun bir yol yürümek istiyor

78. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın (İEF) onur konuğu Etiyopya'nın Ticaret ve Endüstri Bakanı Girma Birru 'Karşılıklı menfaatler için birlikte uzun bir yolu yürümek istiyoruz' dedi. Birru, Etiyopya Tarım Bakanı Yakop Yala, Kültür Bakanı Tadelech Deloche, Etiyopya Ticaret Odası ve Sektör Birlikleri Başkanı Getachew Ayenew ve Etiyopyalı sanayicilerden oluşan heyet ile Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı (EBSO) ziyaret etti. EBSO Meclis Salonu'nda Etiyopya-Türkiye İş Konseyi Ortak Toplantısı gerçekleştirildi. Konuşmasında Etiyopya ve Türkiye'nin çok önemli potansiyele sahip olduğunu ifade eden Birru potansiyelin iki ülkenin refahı için kullanılabileceğini söyledi. Birru iki ülke arasındaki ilişkilerin son yıllarda arttığını, ancak hala istenilen düzeyde olmadığını belirterek, ticari hedefin yarım milyar dolar olduğunu kaydetti. Birru, 'Karşılıklı menfaatler için birlikte uzun bir yolu yürümek istiyoruz. Bu toplantı uzun ilişkilerimiz için bir başlangıç olacak' diye konuştu.


TİCARİ BİR KÖPRÜ KURULACAK

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da EBSO'nun Etiyopya ile Türkiye arasında ticari bir köprü oluşturma arzusunda olduğunu vurgulayarak, 'Geçen yıl 146 milyon dolar ihracat ve 42,7 milyon dolar ithalat ile toplam 188,7 milyon dolarlık ticaret hacmimiz bulunan Etiyopya'ya özellikle demir çelik, elektrikli makineler, kazanlar, örülmemiş giyim eşyası, hayvansal ve bitkisel yağlar ile bakır ve bakır ürünleri ihraç etmekteyiz. Yağlı tohum, meyveler, pamuk, sentetik suni devamsız lifler, ham postlar, elektrikli makineler ve demir-çelik eşya ise başlıca ithal ürünlerimizi oluşturmaktadır' diye konuştu. Yorgancılar Ege Bölgesi'nden Etiyopya'ya geçen yıl 4,8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiğini belirterek, bunun 4,7 milyon dolarlık bölümünün İzmir'den yapıldığına dikkati çekti. İzmir'in ülkenin en büyük ikinci limanına sahip olduğunu ifade eden Yorgancılar bunun yanı sıra organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeleri, uluslararası fuarı ve direkt uluslararası hava yolu bağlantıları ile İzmir'in yabancı yatırımcılara önemli avantajlar sunduğunu sözlerine ekledi.




15 yıl önce