|

Han Yeraltı Şehri'ne sahip çıkalım

Eskişehir Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Tekeli, tarihi Han Yeraltı Şehri'nin bakımsızlıktan çökmeye başladığını belirterek, "Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini yaşayan Han, şimdi Türkiye'nin kendisine ilgisini büyük bir umutla bekliyor" dedi.

Abdullah Yeşilkaya
00:00 - 12/04/2011 Salı
Güncelleme: 17:12 - 12/04/2011 Salı
Yeni Şafak
Han Yeraltı Şehri'ne sahip çıkalım
Han Yeraltı Şehri'ne sahip çıkalım

Eskişehir Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Tekeli, Eskişehir'in Han ilçesinde yer alan tarihi yeraltı şehrinin çökmeye başladığını, bir an önce önlem alınması gerektiğini söyledi. 2004 yılında Anadolu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü sorumluluğunda ve kontrolunda yapılan Han Yeraltı Şehri, koruma önlemlerinin yetersizliği nedeniyle çöküyor. Özellikle yeraltı şehrinin girişindeki erken Hristiyanlık dönemine ait mezar odalarının tavanları kar ve yağmur sularından etkileniyor. Dernek Başkanı Mustafa Tekeli, Han Yeraltı Şehri konusunda yaptığı açıklamada, "Han Yeraltı Şehri'nin koridorlarının yaklaşık elli metrelik bölümüne girilebiliyor. Koridorlar çalışmalar için kısmen basit şekilde ışıklandırılmış. Açılan bölümün sonunda su ile karşılaşılıyor. Bunda dışarıdan açılan bölümden giren yağmur ve kar sularının etkisi büyük olmuştur" dedi. Han Yeraltı Şehri'nin 2-3 bin yıldır sağlam kaldığını ifade eden Tekeli, son 10 yılda tarihi dokunun özelliğini kaybetmeye başladığını ifade etti. Tekeli, "2-3 bin yıldır sağlam kalabilen kültürel miras son on yılda büyük hasara uğramış. Koridorlar yanyana iki kişinin zorlukla geçebildiği darlıkta. Buna karşın koridorların tavanı 3-5 metre yükseklikte. Bir kaç sene öncesindeki kayalara oyulan kabartma haç ve desenler artık bugün kaybolmuş durumdadır. Yeraltı şehrinin girişindeki bu çökmeleri önlemek için bir an önce kar ve yağmur sularıyla bağlantısı kesilmeli, koridorlardaki su bir an önce tahliye edilmeli ve şehrin girişinin üzeri örtülmelidir. Bu çökmeler artık doğal nedenlerin sonucu oluşan çökmeler değildir. Bir an önce yeraltı şehrinin girişi projelendirilip üzeri kapatılmalıdır. Artık söz konusu ve sorumlu olan insan unsurudur" şeklinde konuştu.


KAPADOKYA'DAKİ YERALTI ŞEHİRLERİNE BENZİYOR

Han Eskişehir'in güneybatısında, Çifteler, Sivrihisar ilçelerine ve Afyonkarahisar'a komşu olan Eskişehir'in şirin bir ilçesi olduğunu belirten Tekeli şunları söyledi: "Dağlık Frigya olarak bilinen bölgedeki Han, Türkmen dağının volkanik serpintileri üzerinde kurulmuştur.Kapadokya bölgesindeki yeraltı şehirlerine benzerlikler gösteren Han yeraltı şehri civarında, 40'ı aşkın mezar odası ve oygu sanduka mezar vardır. Bu bölge 2005 yılında Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından koruma altına alınmıştır. Bölgede ilk Hristiyanlık dönemlerine ait Hristiyanlığın ilk mezheplerinden olan Novatianlara ait bulgulara rastlanmıştır. Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerini yaşayan Han, şimdi Türkiye'nin kendisine ilgisini büyük bir umutla bekliyor" dedi.


13 yıl önce