|

KAPIKÖY- RAZİ Sınır Kapısı açıldı

Kapıköy-Razi Sınır Kapısı'nın transit taşımacılığa açılması için Van ve Hoy'da yapılan toplantılarda anlaşmaya varılan maddeler Van Valisi Münir Karaloğlu ve Batı Azerbaycan Eyaleti Genel Vali Yardımcısı İbrahim Hagjou tarafından imzalandı.

Adnan Gül
00:00 - 15/01/2010 Cuma
Güncelleme: 16:55 - 15/01/2010 Cuma
Yeni Şafak
KAPIKÖY- RAZİ Sınır Kapısı açıldı
KAPIKÖY- RAZİ Sınır Kapısı açıldı

Van'da 2 gün devam eden toplantıların ardından taraflar bu kez İran'ın Hoy kentinde bir araya geldi. Türkiye adına Van Valisi Münir Karaloğlu, İran İslam Cumhuriyeti adına ise Batı Azerbaycan Eyaleti Genel Vali Yardımcısı İbrahim Hagjou başkanlık yaptı. Kapıköy Sınır Kapısı'nda yapılan incelemelerin ardından iki ülkenin üst düzey yetkilileri Hoy Valiliği'nde bir araya geldi. Toplantının önemli maddeleri arasında iki ülkenin kapılarının modernizasyonu, gümrük ve pasaport işlemlerinin aksamadan yapılması ve en önemlisi de Kapıköy Sınır Kapısı ile Razi arasında başlayan ve yaklaşık 20 kilometrelik stabilize yolun biran önce altyapısının tamamlanarak asfaltlanması gibi konular masaya yatırıldı. Yaklaşık 5 saat süren müzakerelerin ardından mutabık kalınan maddeler üzerinde taraflar metne imza attı. İmza altına ve Ankara ile Tahran'a gönderilecek mutabakat metinlerinin de biran önce hayata geçirilmesi için taraflar birbirlerine 22 Şubat'ta Urumiye'de yapılacak toplantıya kadar süre tanıdı.


TRANSIT TAŞIMACILIK CANLANACAK

Van ve Hoy halkının sınır kapısının transit taşımacılığa acilen açılmasını kendilerinden beklediğini aktaran Karaloğlu, "Türk tarafı olarak biz bu imzayı attıktan sonra başkentte yapılması gereken kapının açılması ile ilgili, ilgili kurumlardan gerekli izni alarak 22 Şubat'taki Urumiye toplantısına hazırlıklı geleceğimizin sonucunu çıkarıyoruz. Dostlarımızdan da aynı şekilde Tahran'dan gerekli olan izinleri yetkili birimlerinden alarak 22 Şubat toplantısına gelmesini bekliyoruz. Artık Urumiye'de nihai imzaları atmak istiyoruz. Bu toplantıdan sonra da hemen Kapıköy Sınır Kapısını açmak istiyoruz” dedi.


TİCARET HACMİ YÜZDE 80 ARTTI

Batı Azerbaycan Eyaleti Genel Vali Yardımcısı İbrahim Hagjou, “Batı Azerbeycan'ın Türkiye'nin 5 vilayeti ile yaptığı ticaret geçen yıla göre yüzde 80 bir artış göstermiştir. İki ülke heyetlerinin Türkiye ve İran'da yaptıkları toplantılarda bu ticaret hacminin gerçekleşeceğine inanıyoruz” diye konuştu. Toplantıya Vali Karaloğlu'nun yanı sıra AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Saray İlçe Kaymakamı Meral Demirbaş, İl Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert, 6. Hudut Alay Komutanı Kurmay Albay Memduh Hakbilen, Dışişleri, İçişleri ve Ulaştırma Bakanlığı ile bürokratları katıldı. İran heyetinde ise Hoy Milletvekili Muayyid Hüseyni Sadr, Hoy Valisi İbrahim Mohammadlu, Hoy Belediye Başkanı Yusuf Kerbelai Halili ve diğer yetkililer katıldı.




14 yıl önce