|

'Kapıköy-Razi Sınır Kapısı açılsın'

İran heyetiyle görüşme yapan Vali Münir Karaloğlu, İran ile sınır ticareti için kaybedilecek zamanlarının olmadığını söyledi. Kapıköy-Razi Sınır Kapısı'nın açılması için incelemerde bulunacaklarını belirten Karaloğlu, "Kapıköy-Razi Sınır Kapısı'nda heyetler olarak yerinde keşif ve incelememizi yapacağız. En kısa zamanda iki ülke halklarına bu müjdeyi vermek istiyoruz" dedi.

Adnan Gül
00:00 - 14/01/2010 Perşembe
Güncelleme: 17:16 - 14/01/2010 Perşembe
Yeni Şafak
'Kapıköy-Razi Sınır Kapısı açılsın'
'Kapıköy-Razi Sınır Kapısı açılsın'

Türkiye-İran heyetleri Kapıköy-Razi Sınır Kapısı görüşmeleri, Van'da her iki ülkeden üst düzey yetkililerin katılımıyla başladı. Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda (VATSO) başlayan görüşmelere Türk tarafına Van Valisi Münir Karaloğlu, İran tarafına ise İran İslam Cumhuriyeti Batı Azerbaycan Eyaleti Vali Yardımcısı İbrahim Hagjou başkanlık ediyor. AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu'nun yanı sıra her iki ülkenin Dışişleri, Ulaştırma bakanlıkları, gümrük ve askeri üst düzey yetkililerin katıldığı görüşmelerin açılış konuşmasını yapan Vali Münir Karaloğlu, çok önemli bir gündem maddesi ile toplandıklarını söyledi. Van'ın İran ile 285 kilometre kara sınırı olmasına rağmen bu güne kadar transit taşımacılığa açık bir kapının olmadığını belirten Karaloğlu, ancak tren taşımacılığının yapıldığı bir kapının bulunduğunu hatırlattı.

400 yıldır dostça barış ve kardeşlik içinde yaşadıkları kardeş ülke İran ile sınır ticareti için kaybedilecek zamanlarının olmadığını vurgulayan Karaloğlu, "Kapıköy-Razi Sınır Kapısı'nda heyetler olarak yerinde keşif ve incelememizi yapacağız. Önümüzdeki günlerde de Hoy'da iki tarafın yapılması gereken şeylerin ve kapının hemen açılması için Türk ve İran taraflarının yapılması gerekenlerin nihai kararını verip, en kısa zamanda iki ülke halklarına bu müjdeyi vermek istiyoruz" dedi.


BATI AZERBAYCAN İRAN'IN İHRACAT KAPISI

Van'da İran heyetine gösterilen sıcak ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Batı Azerbaycan Eyaleti Vali Yardımcısı İbrahim Hagjou, amaçlarının iki ülke arasındaki iyi niyetin ticarete yansıması olduğunu kaydetti. Van'daki toplantıda en önemli gündem maddelerinin Kapıköy-Razi Gümrük Kapısı'nın transit taşımacılığa açılmasının önemine vurgu yapan Hagjou konuşmasını şöyle sürdürdü: “Batı Azerbaycan Eyaleti İran İslam Cumhuriyeti'nin üç sınır bölgesini teşkil ettiği için burada İran'ın bir nevi ihracat kapısı konumundadır. Bu ticari ilişkiler geliştiği zaman iki ülke halkları arasındaki diğer ilişkilerini de zamanla geliştirecektir. Bu doğrultuda Batı Azerbaycan Eyaleti yetkilileri son 2 ay içinde ticaretin geliştirilmesi için Türkiye'deki yetkililerle toplantılar yaptı. Yapılan bu toplantıların amacı Iğdır-Makü arasında gümrükle ilgili ilişkilerin geliştirilmesi, buradaki kanun işlemlerin yürütülmesi ve yerine getirilmesidir."

14 yıl önce