|

Kapıköy-Razi Sınır Kapısı BAYRAM'a hazırlanıyor

Van Valisi Münir Karaloğlu, 15 Nisan'da transit taşımacılığa açılacak olan Kapıköy-Razi Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulundu. Karaloğlu, “Türk tarafındaki hazırlıklar 5 Nisan'da tamamlanıyor. 15 Nisan'da Türk ve İran halkı kapının açılmasını bayram olarak kutlayacak” dedi.

Erhan Şengül
00:00 - 31/03/2011 Thursday
Güncelleme: 18:08 - 31/03/2011 Thursday
Yeni Şafak
Kapıköy-Razi Sınır Kapısı BAYRAM'a hazırlanıyor
Kapıköy-Razi Sınır Kapısı BAYRAM'a hazırlanıyor

Van Valisi Münir Karaloğlu, sınır bölgesinde yaşayan vatandaşların açılmasını yıllardır beklediği Kapıköy-Razi Sınır Kapısı'nın 15 Nisan'da Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın da katılacağı resmi bir törenle transit taşımacılığa açılacağı müjdesini verdi.

Vali Karaloğlu, beraberinde AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, Yardımcısı Nurullah Ertaş, Saray Kaymakamı Ayşe Şeyda Çağlar, Saray Belediye Başkanı Ünal Özarslaner, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferit Dağdeviren, Karayolları 11. Bölge Müdürü Arif Çobanoğlu, Bayındırlık ve İskan Müdürü Mehmet Taha Al ve gümrük yetkilileriyle birlikte Kapıköy Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulundu.


GEREKİRSE 24 SAAT ÇALIŞILACAK

27 Ocak'ta Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ve İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı'nın Yardımcısı Ali Aga Muhammedi'nin ortaklaşa imzaladıkları protokol gereği Türk tarafından yapılması istenen hizmet binalarındaki çalışmaları yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi alan Vali Karaloğlu, 5 Nisan tarihine kadar çalışmaların tamamlanmasını istedi. Belirtilen tarihte bir aksama olmaması için de gerekirse 24 saat çalışılması talimatını veren Karaloğlu, daha sonra sınırı geçerek karşı taraftaki çalışmaları yerinde incelemek üzere Tahran'dan gelen İran İslam Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı Yolcu ve Yük Taşımacılığı Genel Müdürü Seid Abdullahi ile bir görüşme yaptı. Vali Karaloğlu, görüşmede Abdullahi'ye 27 Ocak tarihinde Türk ve İran yetkililerin kapının açılmasıyla ilgili protokole yansıtılan eksikliklerin 15 Nisan'a kadar bitirilmesi gerektiğini hatırlattı.


TÜRK TARAFI 5 NİSAN'DA HAZIR OLACAK

15 Nisan'da sınır kapısının transit taşımacılığa açılacağı müjdesini veren Karaloğlu, "Biz arzu ediyoruz ki İran tarafı da 15 Nisan'a kadar yapılacakları yetiştirsin ve o tarihte Devlet Bakanımız Hayati Yazıcı Bey de burada olacak. Geçen hafta kendisiyle Ankara'da bir görüşme yaptım. 15 Nisan'da İran tarafından da bir bakanın gelmesini ve kapının açılışını coşkulu bir şekilde yapmak istiyoruz. Bizim açımızdan hiçbir sorun yok. Türk tarafındaki çalışmalar 5 Nisan itibariyle tamamlanarak kapımız açılışa hazır hale gelecek. Biz sadece 15 Nisan'daki resmi tarihi bekliyor olacağız" dedi.


SINIR KAPISI İKİ TARAFA İÇİN DE ÖNEMLİ

Kapıköy-Razi Sınır Kapısı'nın açılmasının iki taraf halkı için de önemli olduğunu vurgulayan Karaloğlu, "Kapının açılması hem Türk tarafında bulunan Van, Özalp-Saray bölgesi için hem de İran tarafındaki Hoy, Razi ve Kotur bölgesi için çok önemli bir gelişme olacak. 15 Nisan'ı burada bir bayram, bir düğün olarak kutlamak istiyoruz. Hem Türk halkı hem de İran halkı burada kardeşçe bu kapıyı açar ve iki taraf halkı da buradan para kazanır diye temenni ediyoruz" şeklinde konuştu.

13 years ago