|

KOP bölgenin can damarı olacak

DSİ 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, "KOP kapsamında toplan 16 adet proje bulunuyor. KOP ile sulama projeleri modern sulama sistemlerine göre yeniden düzenlenerek bölgenin tarım ve ekonomide can damarı olacak" dedi.

Mehmet Safa Canat
00:00 - 24/01/2012 Salı
Güncelleme: 18:19 - 24/01/2012 Salı
Yeni Şafak
KOP bölgenin can damarı olacak
KOP bölgenin can damarı olacak

DSİ 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, 23 Aralık 2011'de Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun açılışını yaptığı Mavi Tünel projesinin 1870'li yıllarda Kurukafa Mehmet Efendi isimli bir çiftçinin çabaları ile başlayan ve günümüze kadar uzanan bir serüveni olduğunu söyledi. Uzun, "Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ve Kalkınma Bakanlığı'nın önem verdiği Konya Ovaları Projeleri (KOP), DSİ tarafından yürütülmektedir. Konya'nın sulama projeleri Osmanlı Dönemi'nde 1820'li yıllara dayanıyor. Konya'nın Antalya tarafında bulunan Beyşehir ilçesinden Konya'nın Çumra ovalarına su getirilebileceği düşüncesi 1870'li yıllarda düşünülmüş ve Çumra'nın Hayıroğlu köyünden Kurukafa Mehmet Efendi adında bir zat tarafından irdelenmiştir. O dönemde Kurukafa Mehmet Efendi bu konu üzerine epeyce akıl yürütmüş bir çiftçidir. Etrafındaki vatandaşları organize ederek Beyşehir Gölü'nden Çumra'ya doğru yürüyerek etütlerini bizzat kendisi yapmış ve su getirilebileceğini tespit etmiş. Bu kazı çalışmaları neticesinde verimli bir netice alınamamış. Daha sonra 1890'lı yıllarda Avlunyalı Ferit Paşa, Konya'ya vali olarak atanmıştır. Ferit Paşa, Kurukafa Mehmet Efendi'nin önceki yıllardaki mücadelesi ve Çumra Ovasını sulama çalışmalarını öğrenmiştir. O dönemin rakamları ile; Konya Ovası'nın sulanması projesi 1907 yılında Padişah II. Abdülhamit Han'ın onayı ile 700 bin Osmanlı Altını'na yüzde 4 tenzilatla ihale edilmiş. 1913 yılında proje bitmiş ve 5 yıllık bir işletim süresinin ardından 1918 yılında Osmanlı Devleti'ne devredilmiştir" şeklinde konuştu.


KOP KAPSAMINDA 16 ADET PROJE VAR

Konya Ovası Projeleri'nden (KOP) de bahseden Uzun, "KOP kapsamında toplan 16 adet proje bulunuyor. Konya-Ereğli projesi 42 bin hektarlık bir alanı sulaması için daha önceki yıllarda inşa edilmiş. Fakat bugün kapalı sisteme çevrilerek suyun daha verimli kullanılmasına vesile olacak. Ilgın projesi 12 bin hektarlık bir (Atlantı) sulama projesidir ve önceki yıllarda inşa edilmiştir. Proje yenilemesi çalışmaları 2012 yılında başlatılacak. Karaman projesi 25 bin hektarlık bir sulama projesidir. Karaman'da İbrala Barajı'nı bu yıl bitirdik. İbrala sulamasının inşaatı da 2012 yılı Nisan ayında başlayacak. Aynı zamanda Karaman'ın önümüzdeki 35-40 yıllık içme suyu ihtiyacı olan yıllık 22 milyon metreküp içme suyu Karaman'a İbrala Barajı'ndan verilecek. Bununla ilgili çalışmalarımız çok yakında bitirilecek olup 2012 yılı Şubat ayında da ihaleleri yapılıp inşaatına başlanacak. Beyşehir Damlapınar Barajı ve Damlapınar Sulaması da inşaatları devam etmekte olup 2012 yılında hizmete açılacak. Niğde tarafında Gebere, Gümüşler, Murtaza ve Akkaya projelerinin inşaatları tamamlanmış olup işletmeye açılmıştır. Niğde Bahçeleri adı altında Gebere Projesi kapsamında sulama projeleri yenilenmektedir. Proje tamamlanıp 2012 yılında ihale edilecek. Aksaray'da Uluırmak Sulama Projesi 24 bin hektarlık bir sulama projesidir. KOP ile Konya bölgesindeki birçok sulama projeleri modern sulama sistemlerine göre yeniden düzenlenerek bölgenin tarım ve ekonomide can damarı olacak" diye konuştu.

12 yıl önce