|

Kozan, Ayasofya'nın 'sebil'ine sahip çıktı

Adana'nın Kozan Belediyesi, Ayasofya'nın sebil geleneğine sahip çıkarak, İstanbul'a 7 ton portakal suyu getirtti. Tonlarca portakal suyu, 3 gün boyunca Ayasofya Müzesi'nin ziyaretçilerine dağıttı.

Murat Palavar
00:00 - 26/03/2010 Cuma
Güncelleme: 16:58 - 26/03/2010 Cuma
Yeni Şafak
Kozan, Ayasofya'nın 'sebil'ine sahip çıktı
Kozan, Ayasofya'nın 'sebil'ine sahip çıktı

Osmanlı'nın tarihinde var olan 'sebil geleneği' yeniden canlandırıldı. Kozan'ın ünlü portakal suyu Ayasofya'da ziyaretçilere ikram edildi. Kozan Yaş Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Süleyman Delibaş'ın sponsorluğunda ve Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan girişimleri ile hazırlanan yedi ton portakal 24 Mart Çarşamba gününe kadar Ayasofya'yı ziyaret edenlere ikram ediliyor. 22 ve 24 Mart tarihleri arasında yapılan portakal suyu sebili açılış törenine İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. A. Haluk Dursun ve Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan katıldı. Başkan Özgan, sebil geleneğine katkıda bulunacaklarına dair söz verdiklerini ifade ederek, "Bugün de bunun için buradayız. Yaklaşık 7 ton sıkma portakal getirdik. 3 gün boyunca burada ziyaretçilere dağıtılacak. Her yıl bu şekilde sebil geleneğine katkı sağlamak istiyoruz. Sebil geleneği aslında Osmanlı'dan beri kültürümüzde olan bir gelenek fakat son zamanlarda ihmal edilmiş. Kozan'ın bal şerbeti var. İleride bal şerbetiyle de sebil geleneğine katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.


DÜNYAYI SARAN DAMAK TADI OLACAK

Özgan, Topkapı Sarayı Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın Kozan'a yapmış olduğu ziyarette, Kozan portakalından tattığında “Kozan portakalı yediğimde kendime geliyorum” dediğini hatırlatarak, “Ortaylı'nın markalaşma yolunda mücadelesi verilen portakal için söyledikleri önem arz eden cümlelerdi. Bu nedenle narenciyemiz, markalaşarak dünyayı saran bir damak tadı olma yolunda önemli adımlar atmaya devam edecektir” diye konuştu. Bilgili ve Dursun da, yaptıkları çağrıya Kozan Belediyesi'nin kulak verdiğini ve Kozan'ın sebil geleneğine sahip çıktığını belirterek, Başkan Özgan'a teşekkür etti.


“SEBİL GELENEĞİNİ YENİDEN İHYA EDİYORUZ”

Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. A. Haluk Dursun'un, Ayasofya'da var olan sebil geleneğini tekrar canlandırmak için proje yaptığını hatırlatan Prof. Bilgili, “Geçen yıl kısmen bu proje uygulandı ve güzel neticeler aldık. Sebil geleneği yeniden başladı. Bu hafta Kozan portakalıyla başladık. Projeye göre her hafta farklı bir sebil geleneği yapılacak.. İlçeler de kendi ürünlerini tanıtmaya yönelik sebil yapabilir. Bir hayırsever de sebili üstlenebilir. Her hafta bir ürünün takdimini yapacağız. Sebil geleneği Osmanlı'da sürekli uygulanmış. Sebil geleneğini yeniden ihya ediyoruz” dedi. Portakal suyu sebili açılış törenine İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. A. Haluk Dursun, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Ökkaş Dağlıoğlu ve Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan katıldı. Törenin sonunda Başkan Özgan, davetlilere portakal suyu ikram etti.


14 yıl önce