|

Mersin, Etiyopya ile Afrikaya açılacak

Etiyopya Büyükelçiliği Müsteşarı Hagos, Türkiye ile sadece yatırım değil ticaret de yapmak istediklerini söyledi. Hagos, ''Etiyopya''da yatırım yapan 400 civarında Türk işadamı var. Ancak bu bizim için yeterli değil'' dedi. MTSO Başkan Yardımcısı Tanrıöver ise Etiyopya''yı Sahra Altı Afrika'ya açılan kapı olarak gördüklerini dile getirdi.

İha
00:00 - 18/01/2014 Cumartesi
Güncelleme: 10:24 - 18/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Mersin, Etiyopya ile Afrikaya açılacak
Mersin, Etiyopya ile Afrikaya açılacak

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) organizasyonunda, Etiyopya Büyükelçiliği Mersin Fahri Konsolosluğu işbirliğiyle ''Etiyopya ile Ticaret ve Yatırım'' konulu ülke tanıtım toplantısı düzenlendi. MTSO Konferans Salonu''nda gerçekleştirilen toplantıya Etiyopya Büyükelçiliği Müsteşarı Goitom Kahsay Hagos, Büyükelçilik Ticaret Ataşesi Anteneh Tarıku Feleke, MTSO Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver ile Mersinli işadamları katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Tanrıöver, son 10 yılda dünya ekonomisini baştan aşağı değiştirecek gelişmeler yaşandığına ve iş yapmanın zor hale geldiğine dikkat çekti. Etiyopya gibi daha önceden ticaretin içinde fazla olmayan ülkelerin öneminin de çok çok arttığını ifade eden Tanrıöver, ''Etiyopya, Türkiye için de önemli bir ülke. Etiyopya''yı sahra altı Afrika''ya açılan kapı olarak görüyorum. MTSO olarak elimizden gelen imkanları sunmaya hazırız'' diye konuştu.

'AFRİKA''DA EN ÇOK TÜRK ETİYOPYA''DA'

Etiyopya Büyükelçiliği Müsteşarı Hagos ise ülkesindeki iş imkanlarından, yatırım fırsatlarından ve Türkiye-Etiyopya ilişkilerinden bahsetmeye geldiklerini söyledi. Türkiye ile Etiyopya arasında tarihten gelen geçmişe dayalı bir bağ olduğunu vurgulayan Hagos, ''Osmanlı Etiyopya''nın her yerinde izlerini bırakmış. Şu anda da her iki ülkenin hükümetleri arasında sıkı bağlar var ve ilişkiler sürüyor. Etiyopya''da özelikle tekstil ve inşaat alanlarında pek çok iş adamı var. Şu anda 3,5 milyar dolarlık yatırım yapan 400 civarında Türk işadamı bulunduğunu düşünüyoruz. Ancak bu bizim için halen yeterli değil. Daha çok Türk firması gelip yatırım yapabilir. Sadece yatırım değil ticaret de istiyoruz. Çünkü Etiyopya ekonomisi tarıma dayalı bir ülke ve ülkemizden ihracat da yapmak istiyoruz'' ifadelerini kullandı.

TARIM ALANI TÜRKİYE'DEN BÜYÜK

Etiyopya Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Anteneh Tarıku Feleke de Mersin''de beklediklerinden çok daha fazlasını gördüklerini kaydetti. İşadamlarının sorularını yanıtlayan Feleke, Etiyopya''nın zirai bir ülke olduğunu ve nüfusun yüzde 80''inden fazlasının tarımla uğraştığını dile getirdi. Ziraatın milli gelirin yüzde 60''tan fazlasını sağladığını aktaran Feleke, şöyle devam etti: ''İhracatın da yüzde 85''ten fazlası ziraata dayalı. Dolayısıyla stratejik olarak hükümetimiz bu sektörü geliştirme amacında. 1,4 milyon hektar alandan daha fazla tarımsal alanımız var. Türkiye''den yüzde 1,5 daha büyük. Ayrıca iş gücümüz de çok fazla ve ucuz.''

Etiyopyalı temsilciler, toplantıda daha sonra işadamlarının sorularını cevapladılar.

10 yıl önce