|

Ordu'da Kivi Hasat Şenliği düzenlendi

Kivi hasadının başlaması sebebiyle ordu'nun ulubey ilçesinde kivi hasat şenliği düzenlendi. Kivi Üreticisi Turan Bakan, "Kivi, fındığa göre birim alandan 9-10 kat daha fazla gelir getirmektedir" dedi. Kaymakam Halil Berk, "Fındığın eskiye nazaran daha az kazandırması sebebiyle alternatif ürünler dikkate alınmalı" diye konuştu.

Yeni Şafak
00:00 - 11/11/2010 الخميس
Güncelleme: 16:54 - 11/11/2010 الخميس
Yeni Şafak
Ordu'da Kivi Hasat Şenliği düzenlendi
Ordu'da Kivi Hasat Şenliği düzenlendi

Ordu'nun Ulubey ilçesinde hızla yaygınlaşan kivi üretimini teşvik etmek amacıyla Ulubey Kaymakamlığı'nca 'Kivi Hasat Şenliği' düzenlendi. Durak köyünde düzenlenen Kivi Hasat Şenliği'ne, İlçe Kaymakamı Halil Berk ve eşi Güldane Berk, Vali Yardımcısı Ömer Adar ve eşi Leyla Adar, Vali Yardımcısı Mustafa İmamoğlu ve eşi Emel İmamoğlu, daire müdürleri, ilçe protokolü ile çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende ilk konuşmayı kivi üreticisi Turan Bakan yaptı. Kivinin fındığa göre daha karlı olduğunu belirten Turan Bakan, ilk olarak 1999 yılında kivi diktiğini, karlı bir ürün olduğunu görünce 2004 yılında 8 dönümlük fındık bahçesini sökerek kivi bahçesi oluşturduğunu, ilk ürününü 2007 yılında aldığını belirtti. Bakan, "Kivinin ilk tesis ücreti fazla olmakla birlikte verim döneminde 2 yıl içerisinde masrafını amorti etmektedir. 2009 yılından 8 dönümlük fındık bahçesinden 18 bin liralık gelir elde ettim. Kivi, fındığa göre birim alandan 9-10 kat daha fazla gelir getirmektedir. Sonuç olarak toprak ve su şartları uygun olan üreticilere kivi üretiminin çok karlı olmasından dolayı tavsiye ediyorum" dedi.


"FINDIK AZ KAZANDIRIYOR"

Törende bir konuşma yapan İlçe Kaymakamı Halil Berk de ilçede fındık dışında da çiftçilerin daha iyi para kazanabileceğini göstermek ve kivi üretimini teşvik etmek amacıyla etkinliğin düzenlendiğini belirtti. Ordu ve Giresun illerinin en büyük geçim kaynağının fındık olduğuna dikkat çeken Kaymakam Berk, fındığın eskiye nazaran daha az kazandırması sebebiyle alternatif ürünlerinde dikkate alınmasını istedi. Berk, "Bakın buradaki arazi sahibi açıkladı. 3 yıldan sonra fındığın 3 katını, '1 dönümde fındıkta 500 lira kazanırken kivide 5 bin lira kazanıyorum' dedi. Bunu söyleyen biz değiliz, bizzat söyleyen, uygulayan çiftçiliği yapan üreticinin kendisi. Bizim istediğimiz vatandaşımız, çiftçimiz daha çok kazansın. Bu amaçla bu etkinliği düzenledik ve buradayız" diye konuştu.


EN İYİ KİVİ'YE ÖDÜL

Konuşmaların ardından Ulubey'in Durak köyünde düzenlenen Kivi Şenliği'ne katkılarından dolayı Durak köyü Muhtarı Osman Kutupoğlu ve törene ev sahipiliği yapan kivi bahçesi sahibi Turan Balkan'a, ilçe Kaymakamı Halil Berk tarafından birer plaket verildi. Ulubey İlköğretim Okulu öğrencilerinin oluşturduğu kolbastı ekibinin gösterileri ile devam eden şenlikte, 19 çiftçinin katıldığı 'En İyi Kivi Yarışması'nda, jüri tarafından dereceye girenler belirlendi. Yarışmada, Koşaca köyünden Salih Öz birinci, Durak, köyünden Osman Kutupoğlu ikinci, Durak köyünden Aydın Gül ise üçüncü seçildi.


KADINLARIN 'KİVİLİ PASTA' YARIŞI

Etkinlik kapsamında düzenlenen ve 10 ev hanımının katıldığı, jüri üyeliklerini ilçe Kaymakamı Halil Berk'in eşi Güldane Berk, Vali Yardımcısı Ömer Adar'ın eşi Leyla Adar ve Vali Yardımcısı Mustafa İmamoğlu'nun eşi Emel İmamoğlu'nun yaptığı 'En Güzel Kivili Pasta Yarışması'nda ise Ayten Kipritçi birinci, Fatma Kipritçi ikinci, Fatma Çonkara ise üçüncü seçildi. Daha sonra ilçe kaymakamı Halil Berk, Vali Yardımcıları Ömer Adar, Mustafa İmamoğlu ile davetlilerin katılımıyla kivi üreticisi Turan Bakan'ın bahçesinde kivi toplanarak hasat yapıldı.

٪d سنوات قبل