|

Razi Kapısı ticarette patlama yaşatacak

Ekonomi Müsteşarı Ali Masaeli ile bir araya gelen Vali Münir Karaloğlu, Türkiye ile İran arasında Kapıköy-Razi arasındaki sınır kapısının açılması ile ilgili devam eden görüşmeler hakkında bilgi verdi. Karaloğlu, "Kapıköy-Razi arasındaki kapı iki taraftan karayolu taşımacılığına açılacak. İşte esas patlama o zaman olacak" dedi.

Adnan Gül
00:00 - 15/04/2010 Perşembe
Güncelleme: 17:28 - 15/04/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Razi Kapısı ticarette patlama yaşatacak
Razi Kapısı ticarette patlama yaşatacak

İran'ın Ankara Büyükelçiliği'nde Ekonomi Müsteşarı olarak görev yapan Ali Masaeli, Vali Münir Karaloğlu'nu makamında ziyaret etti. AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu'nun da hazır bulunduğu görüşme sırasında Masaeli, Vali Karaloğlu'ndan Van ile İran arasındaki ticaret hacmini ve iki ülke arasında yapılan sınır ticareti hakkında bilgi aldı. Türkiye ile İran arasında Kapıköy-Razi arasındaki sınır kapısının açılması ile ilgili devam eden görüşme ve gelinen noktayı da anlatan Karaloğlu, “20 Mart 2010 tarihinde İran da bir toplantı yaptık. Kapının transit geçişe açılması için iki ülke arasında protokoller imzalandı. 2010 yılı içinde Kapıköy-Razi arasındaki kapı iki taraftan karayolu taşımacılığına açılacak. İşte esas patlama o zaman olacak” 1896 yılında İran'ın Van da başkonsolosluğunun olduğunu da anımsatan Karaloğlu, o dönemde de bütün ticaretin Razi üzerinden yapıldığını hatırlattı. Ali Masaeli, ülkesinin devlet bankası olan Bank Mellat'a Van'da şube açmak için Vali Münir Karaloğlu ile görüştü. İran'la ticaret yapan Türk tüccarlarının finansman ve sigorta sıkıntılarını da aktaran Karaloğlu, Van da açılması düşünülen banka şubesinin esnaf ve tacir için büyük bir önem arz ettiğine vurgu yaptı. Karaloğlu “İran ile ticaret yapan tüccarlarımızın iki önemli sıkıntıları var. Birincisi Finans ikincisi ise sigortadır. Bu iki problemi çözersek İran ile hem mal alışımız, hem de mal satışımız çok üst seviyelere çıkacaktır. Yani tüccarımızın İran ile akredite açma sıkıntısı var. Bu sıkıntıları da biz İran bankasıyla çözebilirsek burada çok ciddi bir patlama olur. Van İran'la ticaretin gerçek üssü olur. Onun için burada bir İran bankasının açılmasını çok önemsiyoruz” dedi.


GÖRÜŞMEDEN OLUMLU SONUÇ ÇIKTI

Ekonomi Müsteşarı Ali Masaeli de görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Vali Karaloğlu ile yaptığı görüşmenin çok olumlu geçtiğini, Vanlı tüccarların İran'la yüksek rakamda ticaret yaptıklarına şaşırdığını belirtti. Vali Karaloğlu'ndan aldıkları olumlu havayı bankanın üst düzey yöneticilerine ileteceğini belirten Masaeli görüşme ile ilgili şunları kaydetti. “Buraya gelmemizin sebebi Valimizden Bank Mellat için Van ile İran arasındaki ticaret hacmini öğrenmekti. Edindiğimiz bilgilerde Vanlı tüccarların İran'la yüksek oranda ithalat ihracat yaptığını öğrendik. Ayrıca Van şehir merkezinden Saray-Kapıköy sınırına giden karayolunun çift şeritli yol olduğunu bilmiyorduk. Vali beyden bunu da öğrenmiş olduk. Bu da bizim için çok önemliydi. Türkiye'de Ankara ve İstanbul'da şubesi bulunan bankamızın şube sayılarını artırmak istiyoruz. Vali beyden aldığımız bilgileri bankanın üst düzey yetkililerine bir rapor halinde sunacağız” diye konuştu.

14 yıl önce