|

YGS sınavı ne zaman? ÖSYM 2017 YGS sınav giriş yerleri ne zaman açıklanır?

YGS sınavı ne zaman? Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) başvurularının tamamlanmasının ardından sınav tarihi beklenmeye başladı. YGS'ye girecek olan adaylar sınav giriş yerlerinin ne zaman açıklanacağını merak ediyor. İşte YGS sınavı ile ilgili detaylı bilgiler.

Yeni Şafak
23:27 - 23/01/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:44 - 23/01/2017 Pazartesi
Diğer

YGS sınavı ne zaman? Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) başvurularının tamamlanmasının ardından sınav tarihi beklenmeye başladı. YGS'ye girecek olan adaylar sınav giriş yerlerinin ne zaman açıklanacağını merak ediyor. İşte YGS sınavı ile ilgili detaylı bilgiler.



Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Başvuru Tarihleri : 4-18 Ocak 2017 (Ücret ödeme için son gün, 19 Ocak 2017)



Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Tarihi, Saati ve Süresi : 12 Mart 2017 (Pazar), 10.00, 160 dakika



Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) Başvuru Tarihleri : 4-17 Nisan 2017 (Ücret ödeme için son gün, 18 Nisan 2017)



YGS sınav giriş yerleri henüz açıklanmadı. YGS sınav giriş belgelerinin sınav tarihinden yaklaşık 1 hafta önce açıklanması bekleniyor.




YGS'YE GİRME ZORUNLUĞU VAR MIDIR?


 Aşağıda belirtilen durumlarda adayların YGS'ye girme zorunluluğu bulunmaktadır:



ÖSYM tarafından merkezî yerleştirme yapılan programlar ile özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara girmek isteyen tüm adayların YGS'ye girmeleri zorunludur.



 Aşağıda belirtilen durumlarda YGS'ye girme zorunluluğu bulunmamakla birlikte adayların ÖSYS'ye başvuru süresi içinde 2017-ÖSYS başvurularını tamamlamış olmaları zorunludur:



a) TÜBİTAK'ın katıldığı Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında altın, gümüş, bronz madalya alanlar ile Uluslararası ISEF Proje Yarışması ve AB Genç Bilim Adamları Yarışmasına katılarak birincilik, ikincilik, üçüncülük ödülü alan adaylar, isterlerse kendi alanlarındaki yükseköğretim programlarına (burslu programlar hariç) sınavsız olarak kontenjan dışında ÖSYM tarafından yerleştirildiklerinden bu adayların YGS'ye girme zorunluluğu yoktur.



b) Yabancı uyruklu öğrenciler ile ortaöğretimin tamamını yurt dışında tamamlayanların Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarına kabul usul ve esasları Yükseköğretim Kurumu tarafından belirlenmekte olup ayrıntılı bilgiye www.yok.gov.tr internet adresindeki Öğrenci başlığı altında yer alan Kendi İmkanları ile Eğitim Alacaklar/Yurt Dışında Lise Eğitimi Alanlar sekmesinden ulaşılabilmektedir. Bu haktan yararlanmak isteyenlerin 2017-ÖSYS'ye başvuru yapma ve YGS'ye girme zorunluluğu yoktur. Ancak bazı yükseköğretim kurumları yurt dışından öğrenci kabulünde ÖSYS puanlarını kullanabilmektedir. Bununla birlikte ortaöğretimin tamamını yurt dışında tamamlayan T.C. uyruklu veya uyruğundan biri T.C. olan çift uyrukluların Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarında kabulde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sisteminden (ÖSYS) yararlanmayı istemeleri halinde 2017-ÖSYS'ye başvuru yapma ve YGS'ye girme zorunluluğu bulunmaktadır.



YGS SINAV MERKEZLERİ


Sınav merkezlerinin adları ve kodları Liste 1'de yer almaktadır. Sınav Merkezi Tercihleri alanlarına adayın adresinde yer alan merkez, okulunun bulunduğu merkez veya bu merkezlere yakın olarak Merkezimiz tarafından belirlenen sınav merkezlerinden biri yazılacaktır.



Adaylar, başvuru süresince ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih ettikleri sınav merkezlerinde değişiklik yapabileceklerdir. Başvuru süresi bittikten sonra sınav merkezleri tercihlerinde değişiklik yapılamaz. Bu nedenle adaylar, sınav merkezi tercihlerini belirlerken kendilerine en uygun olan sınav merkezini tercih etmelidirler.



ÖSYM gerektiğinde, sınava başvuran aday sayısına bağlı olarak listede yazılı sınav merkezlerine ek sınav merkezleri açabilir veya listede yazılı sınav merkezlerinden bazılarını iptal edebilir. Kapasitesi dolmuş veya iptal edilmiş sınav merkezlerini isteyen adaylar, ÖSYS başvurusunu tamamladığı tarih de dikkate alınarak (ÖSYS'ye son başvuru gününde başvuran adaylardan başlamak üzere), kapasitesi dolmamış diğer sınav merkezlerine atanır. Bu tür durumlarda sınav merkezinizi belirleme yetkisi ÖSYM'ye aittir. Adayların sınava gireceği merkez belirlendikten sonra hiçbir surette aday talebine göre değişiklik yapılmaz. Ancak, ÖSYM, gerekli olduğu hâllerde adayı tercih ettiği sınav merkezlerinden farklı bir sınav merkezinde de sınava alabilir. Başvuran aday sayısının 1.000'in altında olduğu sınav merkezlerinde sınav yapılıp yapılmayacağına ÖSYM Başkanlığı tarafından başvurular tamamlandıktan sonra karar verilir.



Mesleki açık lise mezunu adayların atamada kullanılacak okul ili, MEB e-okul sisteminden alınan bilgiler doğrultusunda adayın yüz yüze eğitim aldığı son il olacaktır.



İstanbul'da sınava girmek isteyen aday sayısının İstanbul'daki binaların kapasitesinden fazla olacağı öngörüsü ile İstanbul'da sınava girme tercihlerine bazı sınırlamalar getirilmiştir. İstanbul'da sınava girmek isteyen adayların şu kurallara uymaları gerekir:



 İkamet adresi ili ile mezun olunacak/olunan okul ilinin ikisi de İstanbul olan adaylar, İstanbul'daki bölgelerden istediklerini, sınav merkezi olarak birinci ve ikinci tercihlerinde gösterebileceklerdir.



 İkamet adresi ili ile mezun olunacak/olunan okul ilinden yalnız biri İstanbul olan adaylar, sınav merkezi tercihlerinden sadece birini İstanbul'daki bölgelerden yapabileceklerdir.



 İkamet adresi ili ile mezun olunacak/olunan okul ilinin ikisi de İstanbul dışı olan adaylar, İstanbul'da sınava girme tercihi yapamayacaklardır.



ÖSYM, adayların Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nden adres bilgilerini kontrol etme hakkını saklı tutar ve adayların Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde belirtilen adresinin bulunduğu sınav merkezine atayabilir. Yanlış beyanda bulunan adaylar, ÖSYM tarafından belirlenecek sınav merkezlerine atanabilecektir.



Lefkoşa sınav merkezini en az bir uyruğu KKTC olanlar, ortaöğretimi KKTC olanlar, KKTC'de görevli T.C. kamu personeli (eş ve çocukları dâhil) tercih edebileceklerdir. KKTC'de görevli T.C. kamu personeli (eş ve çocukları dâhil) resmi görevli olduğunu gösterir belgeleri ile Lefkoşa Sınav Koordinatörlüğünden Lefkoşa sınav merkezini tercih edebileceklerdir ancak, bu adaylar ÖSYM'nin ais.osym.gov.tr internet adresinden bilgi güncellemesi yapamayacaklardı.


#YGS
#ÖSYM
#YGS 2017
#YGS sınav giriş yerleri
#YGS sınavı ne zaman
7 yıl önce