YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 


'KDP demek Türkiye demek'

KDP'nin Kuzey Irak'ta yeni hükümet kurması dikkatleri tekrar bölgeye çekti. Avrasya Araştırmalar Merkezi Uzmanı Özcan, "KDP Türkiye demektir. Türkiye'yi dikkate almadan politika üretmesi mümkün değil" dedi.

ANKARA- Kuzey Irak'taki iki büyük Kürt grubundan Irak Kürdistan Demokratik Partisi (KDP)'nin, bölgedeki diğer küçük gruplarla birlikte bir "hükümet" kurduğunu açıklamasının ardından gözler yeniden bölgeye çevrildi. KDP tarafından yapılan açıklamada, Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) temsilcilerinin hükümette yer almadığı ifade edildi. Buna göre ilan edilen ve IKDP lideri Mesut Barzani'nin yeğeni Neçirvan Barzani'nin başkanlık edeceği açıklanan hükümette yer alan diğer grup ve partiler şunlar: Irak Komünist Partisi, Demokratik Asuri Hareketi, İslami Birlik, Irak Bağımsız Kürdistan İşçi Partisi ve Türkmen Kültür Birliği.

"KDP demek Türkiye demek"

Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi Uzmanı Dr. Nihat Ali Özcan, "KDP demek bir anlamda Türkiye demek. Yani KDP'nin Türkiye'yi dikkate almadan politika üretmesi mümkün değil" değerlendirmesini yaptı. Dr. Özcan, Kuzey Irak'taki denklemin çok fazla aktörü olduğuna işaret ederek, "İşin bir yanında ABD var. Ama Barzani öncelikle Türkiye'nin politikalarını dikkate alıyor. Hatta bir anlamda Ankara'nın politikalarını KDP üzerinden okumak bile mümkün" dedi. Kurulan hükümetin, sadece bölgeye yapılacak yardımlar açısından bir "hükmi şahsiyet" konumunda olacağını ifade eden Özcan, "Bu anlamda sadece hükümetin kurulması bölgenin sorunlarının çözümü açısından sonuç alıcı olamaz" dedi.

PKK'nın varlığı devam ediyor

Nihat Ali Özcan, PKK'nın Kuzey Irak'taki varlığı ile ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı: "PKK bu bölgedeki askeri gücünü devam ettiriyor ve belli bölgelere hakim. Öteden beri devam ettirdiği bir altyapısı var. Ancak PKK'nın Kuzey Irak'taki fonksiyonu ile ilgili şu günlerde hazırlandıkları 7. Kongre'yi beklemek gerekiyor. Bu kongrenin sonuçları ve alacağı kararlar sadece bölgede değil genel olarak PKK'nın stratejisi açısından son derece önemli."

Taraflar temkinli

Bu arada KDP ve KYB'nin Ankara'da bulunan temsilcileri gelişmelerle ilgili son derece temkinli açıklamalar yaptı. KDP Temsilcisi Sefin Dızai kurulan hükümetin bölgede var olan hükümetlerin devamı olarak görülmesi gerektiğini değişen tek faktörün bakanlar kurulu olduğunu da belirtti. KYB Temsilcisi Şahzad Saib ise, ortaya çıkan yeni durumla ilgili bir beklentileri olmadığını ifade etti. Ancak KYB tarafının, kendilerinin içinde yer almadığı bir denklemin uzun ömürlü olamayacağı tezini gündemde tutacağı ifade edildi.

Nasuhi GÜNGÖR


 

Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...