YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 


Yılmaz'ın 'mavi' kıyağı

Mavi Akım projesinin Samsun-Ankara boru hattını ihalesiz alan Öztaş-Haznedaroğlu firmasına 52 milyon dolarlık avansın yanında, Hazine tarafından 4.5 trilyonluk liralık da teşvik kredisi verildi

ANKARA- Mavi Akım projesini Türkiye kısmını inşa edecek olan Öztaş ve Haznedaroğlu firmalarına 52 milyon dolarlık avansın yanında 4.5 trilyon liralık da yatırım teşviği verildi. ANAP'a ve Yılmaz ailesine yakınlığı ile bilinen bu iki firmaya verilen teşvikler yetmiyormuş gibi iki firma Samsun-Ankara hattının yapımından elde edeceği kazançtan vergi de ödemeyecek. Rusya'daki doğalgazı Karadeniz'in altından döşenecek borularla Türkiye'ye getirecek Samsun-Ankara hattı Öztaş ve Haznedaroğlu firmaları tarafından inşa ediliyor.

Önce avans, sonra ballı kredi

İhalesiz aldığı iş için 52 milyon dolar da avans verilen bu iki firmaya ayrıca, Hazine Müsteşarlığı tarafından 4.5 trilyon teşvik kredisi verildi. 30 Kasım 1999 tarihli ve 61147 sayılı teşvik belgesi Resmi Gazete'nin 19 Aralık tarihli nüshasında yayınlanan teşvik listesinde de yer aldı. Resmi Gazete'ye göre, firmayara bu kredi için yüzde yüz yatırım indirimi ve ithal edeceği ürünlerde yüzde 100 vergi muafiyeti sağlandı.

Vergi de ödemeyecekler

Öztaş ve Haznedaroğlu firmaları bu projeden kazandıkları paranın vergisini de ödemeyecek. 15 Aralık 1997 tarihinde Ankara'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında çifte vergilendirmenin önlenmesine dair anlaşma"ya göre Öztaş ve Haznedaroğlu firmaları bu proje nedeniyle vergiden muaf tutulurken, Gazprom firması Rusya'da vergi ödeyecek.

ANAP ve Yılmaz'a yakınlar

Mavi Akım projesinin Türkiye ayağını hayata geçirecek olan Öztaş ve Haznedaroğlu firmaları ANAP'a ve Yılmaz'lara yakın isimler olarak biliniyor. Öztaş'ların sahibinin ANAP Çankaya eski ikinci başkanı olduğu belirtilirken, Haznedaroğlu firması sahiplerinin Berna Yılmaz ile akraba oldukları dile getiriliyor.

Bilal ÇETİN


Kağıda basmak için tıklayın.


Yeni Susurluk'lar çıktı

Yeni bir Susurluk komisyonu kurulmasını isteyen FP Genel Başkan Yardımcısı Esengün, "Alaattin Çakıcı'nın rahatını görünce, Gülay Hanım kendisi teslim olmuştur herhalde" dedi
Meclis'te 'Koç yasası' tartışması
"Koç Üniversitesi yasası" diye anılan yasa TBMM'de hararetli tartışmalara neden oldu
'Rus Lobisi' için araştırma önergesi

ANKARA- FP, "Devlet sistemi içinde adeta bir Rus Lobisi mevcuttur" iddiasının ve sonuçlarının tespiti amacıyla hazırladığı Meclis Araştırması önergesini, TBMM Başkanlığı'na sundu. FP Grup Başkanvekili Abdullülatif Şener'in verdiği önergede, 1991 yılında özgürlüklerin ilanından bu yana Rusya'nın 4. kez Çeçenistan'a saldırdığı, 2 Kasım 1999'da başlayan Rus saldırılarının katliama ve soykırıma dönüştüğü ifade edildi. Başta ABD olmak üzere pek çok ülkenin, Rusya'nın insan haklarını ihlal ettiğini açıkladığı belirtilen önergede, hükümetin konuyla ilgili izlediği tavrın basında sert eleştirilere sebep olduğu belirtilerek, şöyle denildi: "6 Kasım 1999 günü yayımlanan bir makalesinde Cengiz Çandar, 'Rusya'nın kardeş toplumlara zulmü Türkiye'de es geçilir, Rusya ile yakınlaşmalarına ise prim yaptırılır. Devlet sistemi içinde adeta bir Rus lobisi mevcuttur' demektedir. Bu idianın Meclis tarafından Meclis araştırmasını arz ederiz."

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...