YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 


5 bankaya el kondu

Hükümetin dün gerçekleştirdiği bankalardaki operasyon kararı, Pazartesi gecesi yapılan liderler zirvesinde alındı. Salı günü, boş bir kararname özel kurye ile gezdirilerek, imzalandı. Salı gecesi Ankara, operasyon söylentileri ile çalkalandı. Ve, operasyon kararı mükerrer sayıda yayınlandı.

ANKARA- Son iki buçuk yılda uyguladığı yanlış politikalarla ekonomiyi büyük bir darboğaza sürükmeyen hükümet, şimdi de "banka operasyonu" dedikoduları ile bankacılık sistemini alt üst etti. Operasyon söylentileri, banka müdürlerini Ankara'ya akın etmesine neden olurken, söylentiler nedeniyle mevduat piyasasının karıştı. Operasyon bekleyen bankaların içi ise hızla boşaltıldığı belirtildi. Bankalar Reform Yasası ile, halen 81 bankanın faaliyet gösterdiği Türk bankacılık sistemini uluslararası normlara kavuşturmak isteyen hükümet, banka operasyon söylentileri ile sistemi alt üst etti. Özellikle, yaklaşık bir aydır 14 bankanın 64. madde kapsamında olduğu ve bazı bankalara el konulacağı yönündeki haberlerin hükümet tarafından yalanlanmaması, büyük küçük tüm bankalara harekete geçirdi.

"Devir kararının verildiği bankalara önceden bilgi sızdırılıp sızdırılmadığı" sorusu gündeme geldi. Egebank'ın sahibi Murat Demirel'in Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğeni olması, Sümerbank'ın sahibi Hayyam Garipoğlu'nun ANAP Lideri Mesut Yılmaz'la olan yakınlıkları kafaları karıştırdı. Söz konusu yakınlıklar, "Devredilen bankalara önceden bilgi verildi mi?", "Verildiyse bu bankaların içleri boşaltıldı mı" şeklindeki soruları gündeme getirdi.

Bakanlar Kurulu, bir süredir merakla beklenen banka operasyonunu dün gerçekleştirdi. Kurul, Yurtbank'ı, Egebank'ı, Sümerbank'ı, Esbank'ı ve Yaşarbank'ın hise senetlerinin tamamının Türkiye Cumhunriyet Merkez Bankası nezdindeki Mevduat Sigorta Fonuna devredilmesini kararlaştırdı. Operasyonun uzun süre gündemde tutulması, operasyon yapılmadan bankaların içlerinin boşaltıldığı iddialarının ortaya atılmasına neden oldu.

Operasyonu da beceremediler

Hükümetin bankalar operasyonu uzun süredir kamuouyunda tartışılıyor ve hükümet üyeleri de bunu yalanlamıyordu. Özellikle, geçen hafta Meclis'te kabul medilen Bankalar Yasası'ndaki, bazı geçici maddeler bankalara mutlaka operasyon yapılacağı sinyalini vermişti. Bu söylentiler üzerine, tüm banka yöneticileri Ankara'ya akın etti. Bankacılar, Merkez Bankası'nın, Hazine'nin ve Devlet Bakanı Recep Önal'ın kapısında beklemeye başladılar. Tüm bu belirtilere rağmen, hükümet ortakları Pazartesi gecesi yaptıkları zirvede, operasyon kararını aldılar. Dün, gün boyunca da özel bir kurye, boş kararnameyi bütün bakanlara imzalattı. Operasyon kararnamesi gece yarısı, mükerrer sayıya gönderildi. Salı gecesi, Ankara operasyon söylentileri ile çalkalandı. Bir çok kişi, önceki gece, operasyonun yapılacağını öğrenmiş oldu. Operasyonun, uzun süredir gündemde tutulması, daha operasyon yapılmadan mali yapıları bozuk bankaların içleri boşaltıldığı iddialarına neden oldu. Bu kapsamda, operasyondan önce el konulan bankaların da içlerinin boşaltılıp boşaltılmadığı, murakıpların incemelerinden sonra ortaya çıkacak.

Stand-By için karar günü

Banka operasyonunun, IMF İcra Direktörler Kurulu'nun stand-by anlaşmasını imzalayacağı gün yapılması, operasyonun IMF'nin talimatlarının biri olduğu iddialarını güçlendirdi. Bugüne kadar, yapılan banka operasyonları daha çok haftasonuna denk getirilerek, piyasaların etkilenmesinin önüne geçiliyordu. Hükümet, stand-by anlaşmasının onaylanmasından önce 5 bankayı el koyarak IMF'ye verilen sözlere bağlı olduğunu da göstermiş oldu. Bu kararın, stand-by anlaşmasının önündeki bütün pürüzleri kaldırmaya yettiği belirtildi.

Fon, geçen yıl el konulan İnterbank, Bankespres ve Türkbank için bugüne kadar 630 trilyon liranın üzerinde kaynak aktardığı dikkate alınırsa, Fon'daki 1.1 milyar dolarlık kaynağın beş banka için çok yetersiz olduğu görülüyor. Bu nedenle Merkez Bankası'nın, beş bankanın rehabilite edilmesi için, Dünya Bankası'ndan bu yönde sağlanan proje kredinin yanında tahvil ihraç etdebileceği de belirtildi.

Mevduat devlet garantisinde

Bakanlar Kurulu tarafından el konulan 5 bankadaki, tüm mevduatlar devlet garantisinde olduğu için, ödemede sorun çıkmayacak.


Hüseyin ÖZAY


Kağıda basmak için tıklayın.


Egebank'ın nesi meşhur?

Fon'a devredilen bankalardan Egebank, Mayıs 1998'den itibaren Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kardeşi Şevket Demirel Grubu bünyesine geçti. Banka, 78 şube, 1500 personel ve 40 trilyon lira ana sermaye ile hizmet vermeye devam ediyor.
Ecevit: Kaygıya gerek yok

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, el konulan bankaların çalışmalarının devlet güvencesi altında kesintisiz sürdürüleceğini belirterek, "Vatandaşımızın kaygı duymasına gerek yoktur. Hesapların tümü devlet güvencesindedir" dedi.

Mevduata güvenceyi Çiller getirdi

BUNDAN Başbakanlık Binası'nda 5 Mayıs 1994 yılında Başbakan Tansu Çiller, Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın, Devlet Bakanları Aykon Doğan, Yıldırım Aktuna ve Sanayi Bakanı Tahir Köse'nin katıldığı toplantıda Çiller, Türkiye'de faaliyet gösteren bütün bankalardaki mevduat hesaplarının devlet güvencesi altında olduğu garantisini verdi.

Fondaki banka sayısı 8'e çıktı

SÜMERBANK, Yurtbank, Esbank, Yaşarbank ve Egebank ile birlikte Merkez Bankası nezdindeki Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`nun yönetimine verilen banka sayısı 8`e ulaştı. 1997, 1998 ve bu yılın başında yapılan operasyonlarla Türk Ticaret Bankası, Bankekspres ve İnterbank Fonu`na devredilmişti.

IMF ile stand-by bugün açıklanıyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu`nun, Türkiye ile stand by anlaşmasını onaylamasına ilişkin açıklamayı bugün yapması bekleniyor. Bu arada, Devlet Bakanı Recep Önal`ın, bugün gerek IMF, gerekse bankacılık konularında bir basın toplantısı düzenleyebileceği belirtiliyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...