YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 



Devlet bunu hep yapıyor

VATANDAŞ dün açıklanan bankalar haricinde bugüne kadar 12 bankanın daha zararını ödemek zorunda kaldı. Son olarak el konulan İnterbank için ödenen tutar 50 trilyon lira.

İSTANBUL- Bakanlar Kurulu'nun, Yurtbank, Egebank, Sümerbank, Esbank ve Yaşarbank'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devrini kararlaştırması ilk olarak başvurulan bir uygulama değil. Bundan önceki yıllarda da zor durumdaki birçok bankaya devlet el koymuş ve bankanın bütün zararlarını üstlenmişti. Bu bankalar arasında, TYT Bank, Marmara Bankası, İmpeksbank, Hisarbank, Ortadoğu İktisat Bankası, İstanbul Bankası, Töbank, İşçi Kredi Bankası, Türkiye Bağcılar Bankası, Türk Ticaret Bankası, Bank Ekspress ve İnterbank yer alıyor.

Hisarbank-Ortadoğu İktisat Bankası ve İstanbul Bankası

Bu üç banka, Bakanlar Kurulu'nun 27.10.1983 tarihindeki kararı ile bütün aktif ve pasifleriyle birlikte Ziraat Bankası'nı devredildi. Bu devir işleminden sonra müfettişlerce yapılan incelemeler sonucunda aykırı uygulamaların rapor edildiği toplam 133 adet rapor, Cumhuriyet Savcılıkları'na intikal ettirildi. Ancak gerek zamanaşımı gerekse Hazine aleyhine ek mali külfet doğabileceği nedeniyle usûlsüz kredi işlemleri nedeniyle bankalar hakkında dava açılmadı. Hazine Müsteşarlığı'nca, Hisarbank'ın 547 milyar 545 milyon 321 bin 875 lira tutarındaki zararı, Ortadoğu İktisat Bankası'nın 52 milyar 998 milyon 484 bin 415 lira tutarındaki zararı ve İstanbul Bankası'nın 4 milyar 466 milyon 237 bin 053 lira tutarındaki zararı ödendi.

Töbank

Mali bünyesinin zayıflığı nedeniyle Bakanlar Kurulu'nun 25.12.1987 tarihli kararı ile Töbank, önce Ziraat Bankası'na devredilmesi kararı alınmışken, daha sonra Halk Bankası, Emlak Kredi Bankası, Güven Sigorta ve Başak Sigorta'ya devredilmiştir. Banka hakkında doğrudan Bakanlar Kurulu kararı uyarınca işlem yapılmış olması, Bankalar Kanunu'nun şahsi sorumluluğa ilişkin maddesinin banka ile ilgili olarak işletilememesi sonucunu doğurdu. Ayrıca suistimalleri tespit edilen banka yetkilileri hakkındaki raporların işleme konulması konusunda da yetki tartışması yaşandığından raporlar işleme konamadı. Banka daha sonra Bakanlar Kurulu'nun 21.5.1992 tarihinde aldığı kararla Halk Bankası'na devredildi. Töbank'ın Halk Bankası'na devredilmesi sonucunda 1992-1995 yıllarında oluşan toplam 9.310 milyar lira tutarındaki görev zararı için Hazinece Halk Bankası'na 1994-1995 yıllarında 600 milyar lira, 1996 yılında 3.060 milyar lira ve 1997 yılında da 5.650 milyar lira ödendi. Töbank'ın devrinden dolayı Halk Bankası'nın 30.9.1998 tarihi itibariyle 50.678 milyar lira görev zararı oluştu.

İnterbank

Bakanlar Kurulu'nun dünkü kararından önce, son olarak İnterbank Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'na devredildi. Bankanın bütün zararı fon tarafından devralındı ve 15.01.1999 ve 17.02.1999 tarihlerinde 40 trilyon lira ödeme yapıldı. İnterbank'ın eski ortaklarınca iştirak taahhütlerini yerine getirmemesi nedeniyle ödenmeyen sermaye artırımına ilişkin 10 trilyon lira da fon tarafından ödendi.

Türk Ticaret Bankası ve Bank Ekspres

Bu bankalara, Hazine'ce el konulmamakla birlikte Türk Ticaret Bankası'nın yüzde 92.84'ü, Bank Ekspres'in yüzde 99.46'sı Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'na devredildi. Fon tarafından bankaların sermaye artışlarına katılınmak suretiyle çeşitli ödemeler yapıldı.

Murat KELKİTLİOĞLU


Kağıda basmak için tıklayın.


Yavuz hırsızın fendi

Selçuklu Üniversitesi Rektörlüğü, başörtülü öğrencilere baskı yapmadı diye Eğitim Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Nadir Çomak'ın görevine son verdi.
Çadıra buruk dönüş

Adapazarı'ndaki depremzedeler, kendilerine tahsis edilen prefabrik konutların tamamlanmamış olduğunu görünce çadırkente geri döndü.
ŞOK... ŞOK...

Gerek kredi ilişkileri gerekse yurtdışı şubelerinde yaşananlarla sık sık gündemde kalan Ziraat Bankası'nda, üst düzey yöneticiler hakkında açılan davaların ve skandalların ardı arkası kesilmiyor.

Öğrencilerden hükümete protesto eylemi

ANKARA- Ankara'daki üniversitelerde öğrenim gören bir grup öğrenci, hükümetin ekonomik, siyasi ve eğitim politikalarını protesto gerekçesiyle eylem yaptı. Yüksel Caddesi'nde öğle saatlerinde biraraya gelen bir grup öğrenci, "Sermaye defol, üniversiteler bizimdir", "Çakıcı'ya kıyak, öğrencilere dayak" gibi sloganlar attı. Bu arada bir öğrenci, Ankara Üniversiteleri Öğrenci Koordinasyonu adına olduğunu bildirdiği açıklamayı okudu. Türkiye'de bilimin halk yararına yapılmadığı belirtilen açıklamada, Yükseköğretim Kurumu'nun (YÖK) kaldırılması, eğitimin parasız olması istenirken, parasız eğitim isteyen öğrencilerin dövüldükleri belirtildi. Türkiye'nin IMF'in pazarı, NATO'nun tatbikat sahası haline geldiği savunulan açıklamada, Meclis'te açtıkları pankart nedeniyle öğrencilerin 48 yıl hapis cezasına çarptırıldıklarına değinilerek, "Ogün bugündür memlekette değişen bir şey yok. Biz bu Meclis'te yine pankart açarız" ifadesine yer verildi. Öğrenciler, açıklamanın ardından Yüksel Caddesi'nden ayrıldı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...