YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


En başarılı Tantan

ANAR'ın yaptığı araştırmada, halkın en önemli konular arasında bankalar operasyonunu gördüğü, bu konuda da İçişleri Bakanı Saadettin Tantan'a güvendiği ortaya çıktı.

Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi (ANAR)'nin Kasım 2000 Türkiye gündemi araştırmasına göre geçen ayın en önemli gündem konuları arasında bankalar operasyonu, Ramazan ayının başlaması, ekonomik sorunların artması ve Af Kanunu Tasarısı ilk sıralarda yeralıyor. Araştırmaya göre banka yolsuzluklarının ortaya çıkarılmasında en büyük pay sırasıyla Sadettin Tantan, medya, hükümet ve Zekeriye Temizel'e verilmiş.

Yolsuzluklarla mücadele

Ancak ANAR'ın araştırmasında yer alan sorulara verilen cevaplara göre vatandaşlar hükümetin banka yolsuzluklarıyla yaptığı mücadeleye güvenmiyor. Hükümetin banka yolsuzlukları ile mücadelede başarılı olabileceğini düşünenlerin oranı yüzde 28.6 iken, bu mücadelede hükümetin başarılı olamayacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 58.8'lerde kalmış. Seçmenin yüzde 80 dolayındaki kısmı, Hükümet içinde banka yolsuzluğu yapanları koruyan kişilerin olduğunu düşünüyor. ANAR'ın araştırmasına göre seçmenlerin yüzde 88.2'si banka yolsuzluğu yapanların af kapsamına alınmasına da karşı çıkıyor.

Hükümette en başarılı isim Tantan

ANAR'ın Türkiye gündemi araştırmasında İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Diyarbakır, Samsun ve Erzurum illerinde toplam 1573 kişiye yöneltilen sorulara verilen cevaplara göre Hükümette en başarılı bulunan kişi yüzde 17.0'lık bir oranla İçişleri Bakanı Saadettin Tantan. Devlet Bahçeli, Bülent Ecevit ve İsmail Cem ise Tantan'ın sonra en başarılı bulunan diğer isimler. Hükümetin son bir ay içindeki icraatını değerlendiren DSP'li seçmenler hükümet partilerine on üzerinden yüzde 4.77, MHP'li seçmenler 5.45, ANAP'lı seçmenler ise 4.25 not verdiler. ANAR'ın araştırmasına göre bugün seçim olsa

MHP yüzde 12.3, DSP yüzde 11.3, FP 10.7, ANAP yüzde 9.2 oy alacak. Araştırmaya göre Devlet Bahçeli başkanlığındaki MHP'nin merkez sağa yaklaştığını düşünenlerin oranı yüzde 33.2'ye yükseldi. Öte yandan hükümetin Cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlama girişimini vatandaşlar yüzde 67.8 oranında olumsuz buluyor. Olumlu bulanların oranı 21.2.

Vatandaş memur kıyımına karşı

Devlet memurlarının işten atılmalarını kolaylaştıran kanun tasarısının yasalaşmasına halkın yüzde 72'si karşı çıkarken yüzde 19.3'ü destekliyor. Ankete katılanların yüzde 46.7'si bu tasarının TBMM'de yasalaşmayacağını düşünürken yüzde 33.1'i yasalaşacağını düşünüyor. ANAR'ın araştırmasında F tipi cezaevlerine karşı olanların oranı yüzde 37.4 olarak belirlenirken olumlu bulanların oranı yüzde 35.4. Vatandaşların yüzde 44.9'u da bu araştırmaya göre genel affa karşı. Araştırmaya göre yüzde 44.6'lık bir kesim düşünce suçlarının af kapsamına alınmasını isterken ankete katılanların yüzde 13.7'si de adi suçların af kapsamına alınmasını istiyor.

Ekonomiden umut yok

Geçen yıl ile karşılaştırıldığında 2000 yılında durumunuzda nasıl bir değişme meydana geldi sorusuna verilen cevapların yüzde 55.6'sı kötüleşme olduğunu belirtirken, yüzde 12.0'lik bir kesim iyileşme olduğunu belirtiyor. 2001 yılında ekonomik durumlarında hangi yönde değişiklik olacağı sorulduğunda ise ankete katılanların yüzde 40.5'i kötüleceği ni, yüzde 16.6'sı iyileşeceği yolunda beklentisi olduğu cevabını vermiş. Ekonominin gidişatından umutlu olmayan vatandaşlar ANAR'ın araştırmasına göre enflasyonun 2001'de yüzde 10 düzeyine indirilebileceğinden de umutlu değil. Ankete katılanların yüzde yüzde 76'sı enflasyonun 2001'de yüzde 10'a indirilebileceğine inanmazken sadece yüzde 13'lük bir kesim enflasyonun düşeceğine inanıyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

İşte AB'nin anayasası
AB Anayasası da denilen Temel Haklar Şartı'nda, Birlik'in "ruhani ve manevi mirası" öne alınırken, din ve ibadet özgürlüğüne de geniş kapsamlı teminat getiriliyor
Gelecek Avrupa'dır
Korku üzerine geleceğin inşa edilemeyeceğini belirten Mesut Yılmaz, "Gelecek Avrupa'dır, onların standartlarıdır. İnanç hürriyetini engellersek, devlete güveni zedeleriz" dedi.
Başbakanlık'a sanal saldırı
Başbakanlık'ın internet sitesinin ana sayfası, memurlara yapılan yüzde 10'luk maaş zammını protesto ettiklerini bildiren "Hacker"larca silindi. Başbakanlık'ın "www.basbakanlik.
gov.tr" adresini tıklayanlar, sitenin ana sayfası yerine "memur maaş zammını protesto ettiklerini"belirten korsanların bıraktıkları mesajla karşılaştılar. "This Page Hacked By RobertoSmix" başlığıyla bırakılan mesajda, şu ifadeler yer alıyor: "Bu Web Sayfası RobertoSmix ve çırağı eXtraxheR tarafından imha edilmiş ve bütün bilgileri alınmıştır. Adı geçen kişiler tamamiyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup, yüzde 10'luk sadakayı protesto amacıyla olayı gerçekleştirmişlerdir. Şahıslar da zaten memur evlatlarıdırlar. Durum geçicidir ve elimizdeki bilgileri isteyen herkese vermeye hazırız. Cem Yılmaz'a selamlar."


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...