YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Kasten öldürüyorlar

Uluslararası Af Örgütü'nün Filistin'i ziyaret eden heyetinin başkanı Cordone, yüzlerce kişinin ölümüne, binlercesinin de yaralanmasına neden olan çatışmalarda İsrail ordusunun ölümcül güç kullandığını ve bunu kınadıklarını" açıkladı.

Merkezi Londra'da bulunan Uluslararası Af Örgütü'nün Filistin'i ziyaret eden heyetinin başkanı Claudio Cordone, 30 gündür devam eden ve yüzlerce kişinin ölümüne, binlercesinin de yaralanmasına neden olan çatışmalarda İsrail ordusunun ölümcül güç kullandığını" söyledi. İsrail Hükümeti'nin ve Filistin Yönetimi'nin, "gerekli düzenli soruşturmayı yapmamasından" kaygı duyulduğunu vurgulayan Cordone, "İsrail ordusunun, ölümcül kuvvet kullanma yönteminin kınandığını" belirttı. Cordone, neredeyse tümü Filistinli onlarca çok genç yaşta insanın ölümünde, İsrail hükümetinin hala ciddi bir soruşturma kurulu kurmamasının" kaygı kaynağı olduğunu da ekledi.

İnsan hayatının değeri

İsrailli ve Filistinli yetkililerle bu hafta içinde temaslarda bulunan Cordone, "Devam eden bunalımda, 40'ı aşkın çocuğun (ve gençlerin) yaşamını yitirdiği ölümlere kaçınılmaz ve kabullenilebilir bir sonuç olarak baktığı izlenimini veren bir mantıkla insan hayatının değeri düşürülmüştür" dedi. Cordone, soruşturma eksikliğinin ölümlerden kimin sorumlu olduğunun ortaya çıkarılmasını imkansız kıldığını belirterek, "İsrail'in askeri kuvvet kullanma yöntemi ölümleri doğurmuştur. Soruşturmaya yanaşmama tutumu son bulmalıdır" dedi. Durum tespiti için ikinci kez İsrail, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ne gelen Cordone'nin dünkü açıklamasında bildirdiğine göre, İsrail, soruşturma komisyonu kurdu ancak etkili bir organ durumuna gelemedi.

Müslüman gençlere Mescid-i Aksa yasak

İsrail, her cuma olduğu gibi dün de 35 yaşın altındaki Filistinli erkeklerin Harem-üş Şerif'teki El Aksa Camii'nde ibadet etmelerini yasakladı. Binlerce İsrail polisi, cuma namazından sonra olaylar çıkması ve başka intihar saldırıları düzenlenebileceği olasılığını göz önüne alarak, Kudüs sokaklarında devriye gezdi. Filistin Kurtuluş Örgütü içindeki en büyük grup olan El Fetih, dünü İsrail'e karşı "nefret günü" ilan etti. El Fetih, Müslümanları cuma sonrası İsrail askerlerine karşı gelmeye çağırmıştı.

'Öfke Günü'nde 2 Filistinli şehid

Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde ilan edilen "Öfke günü"nde şiddet yine durmadı ve Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tulkarem ve Kalkiliya kentlerinde 2 Filistinli, İsrail askerleri tarafından öldürüldü. Hastane kaynakları, Ahmed Muhammed Kasım (25) adlı Filistinlinin Tulkarem'in batı girişinde göğsünden gerçek mermiyle vurulduğunu bildirdi. Kalkiliya'da da Beşir Salih Şalavit (15) adlı bir Filistinlinin gerçek mermiyle karnından vurulduğu belirtildi. İsrail askerleriyle Filistinli göstericiler arasındaki çatışmaların Gazze Şeridi'nde de sürdüğü, Batı Şeria ve Gazze'deki çatışmalarda 6 Filistinlinin yaralandığı bildirildi. Görgü tanıkları ve hastane kaynaklarına göre, Gazze'deki Guş Katif Yahudi yerleşim bölgesinde, Cuma namazından sonra çıkan çatışmalarda 3 Filistinli plastik mermiyle vurularak yaralandı. Batı Şeria'daki Beytüllahim ve Ramallah kentlerinde de 3 Filistinlinin yaralandığı belirtildi. Nablus'ta Hamas yandaşı 2 bin kişinin gösteri yaptığı, gösteride, "Büyük bir bomba istiyoruz" sloganları atıldığı kaydedildi. Hamas liderlerinden Salih Derveze, gösteride yaptığı konuşmada, İsrail askerlerinin saldırılarına karşılık vermenin tek yolunun askeri operasyonlar olduğunu söyledi. Gazze Şeridi'ndeki Cibaliye mülteci kampında da 10 binden fazla Hamas yandaşının gösteri yaptığı kaydedildi. Kudüs'te ise Filistinliler, Mescid-i Aksa'da cuma namazını kıldıktan sonra sessizce dağıldı.




Kağıda basmak için tıklayın.

Sezer'in gündemi ORTADOĞU
Cumhurbaşkanı'nı yoğun bir dış politika gündemi bekliyor. Kasımın ilk haftası, Esad'ın yardımcısı Haddam'la görüşecek olan Sezer, 11-14 Kasım'da İKÖ Zirvesi'ne katılacak.
'AB üyeliğine gölge düştü'

Müslümanlar Hillary'e kızgın
Hillary Clinton'ın, Müslümanlar tarafından yapılan 50 bin dolarlık bağışı iade etmesi, Amerikalı Müslümanları öfkelendirdi. Hillary, "Müslüman İttifakı" adlı kuruluş tarafından toplanan 50 bin doları, kuruluşun, Ortadoğu'da patlak veren son şiddet olaylarından İsrail ve ABD'yi sorumlu tuttuğu gerekçesiyle iade etmişti. ABD'li Müslümanlar, "bağışı toplayan kuruluşun Başkanı Agha Said'in Musevi lobilerinin hedefi haline geldiğini" belirttiler. Müslüman Kamu İşleri Komisyonu Başkanı Selam al-Marayati, "kendisinin de geçen yıl Temsilciler Meclisi Terörle Mücadele Komisyonu'na atandığını, fakat Musevi teşkilatlarının girişimi sonucu engellendiğini söyledi.
Henry Kissinger kalp krizi geçirdi
ABD'nin eski dışişleri bakanlarından Henry Kissinger kalp krizi geçirerek hastaneye kaldırıldı. New York'taki Weill-Cornell tıp merkezinde tedavi altına alınan 77 yaşındaki Kissinger'in durumunun iyiye gittiği, yardımcılarından Jody Williams tarafından açıklandı. Richard Nixon ve Gerald Ford'un başkanlık dönemlerinde dışişleri bakanlığı yapan Kissinger, 1982'de bir by-pass ameliyatı geçirmişti. Bir firmada danışman olarak çalışan Kissinger, bir yandan da anılarını kaleme alıyor ve gazetelere makaleler yazıyor. Kissinger gizli diplomasi yoluyla, ABD ile komünist Çin arasındaki duvarları yıkmayı başarmıştı. Eski dışişleri bakanı, 1973 Arap-İsrail savaşından sonra da, İsrail ile Mısır ve Suriye arasında anlaşma sağlanması için gizli müzakereler yürütmüş, ABD ile SSCB arasındaki gerginliğin azaltılması ve nükleer silahlanma yarışının yavaşlamasına katkıda bulunmuştu.
Ermeni katil serbest kalacak
Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ı şehit ettiği gerekçesiyle ömürboyu hapse mahkum edilen Hampig Sasunyan'ın kefaletle serbest bırakılması ihtimali ortaya çıktı. Ermeni kaynaklarının açıklamasına göre, ABD 9. Bölge İstinaf Mahkemesi, önceki gün bire karşı 2 oyla aldığı bir kararla, Sasunyan'a kefaletle serbest bırakılma hakkı tanımayan "özel şartlarla" ilgili maddenin kaldırılmasını kararlaştırdı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...