YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama


Aytmatov filmleri başlıyor

uçan kuşun gözyaşları

Dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un sanatı ve eserlerinin Türk dünyasındaki yansımaları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı'nın düzenlediği bir dizi etkinlikle ele alınıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı, dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov merkezli bir hafta düzenledi. Hayat sevgisini samimi bir üslupla dile getirdiği romanları, yüzden fazla ülkede, yüz milyondan fazla okuyucuyla buluşan ünlü yazar, Akademi Fuarcılık tarafından bu yıl ilki düzenlenen "Boğaziçi Kitap Günleri"nin onur konuğu olarak geçen hafta ülkemize gelmiş ve Türk okuyucularının büyük ilgisiyle karşılaşmıştı. İstanbullu sevenleri şimdi de, "Cengiz Aytmatov Filmleri Haftası" adıyla düzenlenen organizasyon kapsamında, Aytmatov'un eserlerinden uyarlanan on filmini seyredip, yapılacak söyleşiler, açık oturumlar ve sergiler sayesinde onu daha yakından tanıma imkanı bulabilecekler.

Etkinlikler başladı

Cengiz Aytmatov Filmleri Haftası'nın açılışı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna ve Kültür İşleri Daire Başkanı Şenol Demiröz'ün de katılımıyla Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapıldı. Açılışın ardından Cengiz Aytmatov'un "Yüzyüze" adlı eserinden B. Karakulov tarafından sinemaya uyarlanan ve bir ailenin dramını işleyen "Uçan Kuşların Gözyaşları" filmi ile yazarın dünya insanının sorun ve kaygılarının kendi dünyasının prizmasından yansıyışını aktaran, yönetmenliğini V. Vilenski'nin yaptığı "Aylanpa" belgeseli gösterildi. Etkinlik kapsamında ayrıca, CRR Konser Salonu Fuayeleri'nde 31 Ekim'e kadar devam edecek olan "Aytmatov ve Eserlerinden Figürler Sergisi"nin ve Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde 5 Kasım'a kadar açık kalacak olan "Aytmatov Kitapları Sergisi"nin açılışı yapıldı.

Aytmatov uyarlamaları gösterilecek

Aytmatov'un eserlerinden beyazperdeye uyarlanan on filmin gösterimi Muammer Karaca Tiyatrosu, Mimar Sinan Üniversitesi Sinema-Tv Merkezi, Atatürk Kitaplığı ve Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde yapılacak. Atıf Yılmaz tarafından sinemaya aktarılan, başrollerini Türkan Şoray ve Kadir İnanır'ın paylaştığı, bir kamyon şoförünün gönül ikilemini ve kadının onurunu koruyuşunu lirik bir şekilde anlatan "Al Yazmalım Selvi Boylum", "Fujiyama'ya Çıkış" ve "İlk Öğretmen"in yanısıra gösterilecek filmler ve konuları şöyle: Beyaz Gemi: Aytmatov'un aynı adlı eserinden uyarlanan ve İkinci Dünya Savaşı yıllarında cephe gerisini anlatan filmin yönetmeni Bolot Şemsiyev. Dişi Kurdun Uluyuşu: Yazarın "Dişi Kurdun Rüyaları" adlı romanından uyarlanan filmin yönetmeni D. Sadırhayev. Film, insanların yüzyıllardan günümüze dek içlerinde barındırdıkları bazı problemleri, inanç sapmalarını ve şüpheleri anlatıyor. Mankurt: Yazarın aynı adlı öyküsünün serbest uyarlaması olan filmde, kişiliksizleştirilerek kimlikleri yokedilmek suretiyle üzerlerinde hükümranlık kurulmak istenen bir toplumun acı sonu anlatılıyor. Mankurt'un yönetmeni Hocakulu Narlıyev. Kızıl Elma: Tolomuş Okeyev'in yönettiği ve Aytmatov'un aynı adlı eserinin uyarlanan film, ressam Timur'un mutluluk için gerekli olan herşeye sahip olmasına rağmen yaşadığı mutsuzluğu anlatıyor. Boranlı İstasyonu: B. Karakulov'un yönettiği filmde, yüzyıldan fazla süren bir günün dramı anlatılıyor.

Fadime ÖZKAN


Kağıda basmak için tıklayın.

Küresel Beklentiler ve Türk Demokrasisi
Kimsesiz çocuklardan BÜTÜN ÇOCUKLARA
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Gösteri Sanatları Merkezi "kimsesiz çocuklardan bütün çocuklara" yönelik bir etkinlik düzenliyor. Çocuk tiyatrosu olmaktan çok topluma söyleyecek sözü olan çocukların tiyatrosuna belki de ilk örnek olan gösteri, bugün saat 13.00'de Muammer Karaca Tiyatrosu'nda yapılacak. Programda, "Kimsesiz Çocuklar" adına bir çocuğun yapacağı açılış konuşmasının ardından Karagöz
Gösterisi, Gösteri Sanatları Çocuk Tiyatrosu ekibinin sahneye koyacağı "Bir Sorumlu Aranıyor" oyunu ve büyüklerin "Kavuklu-Pişekar" gösterisi yapılacak. "Bir Sorumlu Aranıyor"da çocuklar, köyden kente göç, çarpık kentleşme, çevre kirliliği, gürültü kirliliği, aile içi şiddet ve çalıştırılan çocuk gibi farklı temaları kendi bakış açılarından işleyecekler. Gösteriyi, merkezin 9-13 yaş grubu Tiyatro Okulu öğrencileri gerçekleştirecek.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...