YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Örtbasçı bakan Önal

FP, uzun zamandır Genel Başkan Kutan aracılığıyla dile getirdiği, "bankaların denetlenmesini engelleyen bakan"ın kimliğini belgesiyle açıkladı: DSP'li Devlet Bakanı Recep Önal.

FP Grup Başkanvekili Bülent Arınç, batık bankaların denetlenmesini engelleyen bakanın Devlet Bakanı Recep Önal olduğnu söyledi.

Bülent Arınç, FP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Devlet Bakanı Recep Önal'ın, batık bankalar konusunda Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkanlığı'na gönderdiği gizli yazıda "Siz bu işleri fazla kurcalamayın. Bilançolara bakın" dediğini öne sürerek, bakan hakkında Meclis soruşturması açılmasını isteyeceklerini bildirdi.

Önal'ın talimatını gösterdi

Hükümetin "Batık bankalar konusunu örtbas etme çabası" içinde olduğunu savunan Arınç, "Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal'ın imzasını taşıdığını ve bakan tarafından Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkanlığı'na gönderildiğini" ifade ettiği bir metni gazetecilere gösterdi. Arınç, 4 Ağustos 2000 tarihli, "gizli" yazıyla ilgili olarak şunları kaydetti: "Sayın Önal, 'Siz raporlar hazırlıyorsunuz, bankalar hakkında ve bunları yeminli murakıplara gönderiyorsunuz ve sorumlular hakkında cezai soruşturma istiyorsunuz. Hayır, bu sizin göreviniz değil' diyor. Yüksek Denetleme Kurulu Başkanlığı'na, 'Siz cezai soruşturma yapmayın, sadece bu bankaların bilançolarına bakın, ilgili raporlarınızı gönderin' diyor. 'Siz böyle yapmadığınız için Türkiye Halk Bankası, Emlak Bankası ve Ziraat Bankası'nın 1997-98 yılları raporları incelenemiyor, Bunları bize geri ver, işleme koyma' diye talimat veriyor. Birtakım şişirilmiş bilançolarla, zararların saptandığı bilançolarla, bankalardaki soygunlar maalesef gizlenmekte ve göz ardı edilmektedir."

Devlet Bakanı Önal hakkında Meclis Soruşturması isteyeceklerini bildiren Arınç, "Ve sorumluluğun batık bankalar operasyonuyla ne kadar yakından ilgili olduğunun, kamuoyuna açıklanmasını diliyoruz" dedi.

Halkbank ve Emlakbank zorda

Halkbank, Emlakbank ve Ziraat Bankası'nın zor durumda olduğunu savunan Arınç, "Maalesef TBMM, 18 aydan bu yana bu bankaların hesaplarını görüşememektedir. Komisyonun ANAP'lı Başkanı Birkan Erdal, bu bankaların hesaplarını incelemeyi gündeme almıyor" dedi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Gökçek: Bize güvenin
Melih Gökçek, "Dünya demokrasilerinin temelinde, güçlü ve etkin yerel yönetim uygulamaları vardır" dedi.
Simdi de ihraç tehdidi
FP'de parti içi demokrasi isteyenleri "ayrılıkçı" diye niteleyen Oğuzhan Asiltürk, Abdullah Gül için de "Başka partide olsaydı ihraç edilirdi" dedi.
Yılmaz'ı topa tuttular
ANAP lideri Yılmaz'ın bazı köşeyazarlarını 'hastalıkla malul' kişiler diye nitelendirmesi gazetecilerin sert tepkisine neden oldu. 'Malul' gazeteciler, dünkü köşe yazılarında Yılmaz'ı eleştirdiler.
'Siyasiler de affedilsin'
Yaşar Kemal, Orhan Pamuk ve Adalet Ağaoğlu'nun da aralarında bulunduğu aydınlar, siyasi tutuklu ve hükümlülerin de af kapsamına alınmasını istedi. Adalet Ağaoğlu, Oral Çalışlar, Halil Ergün, Ercan Karakaş ve Orhan Pamuk, 10 kişiden oluşan grup adına, "F" tipi cezaevleri ile Af Yasa Tasarısı hakkında, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Lokali'nde basın toplantısı düzenlediler. Yazar Ağaoğlu tarafından okunan açıklamada, "F" tipi cezaevlerinin mahkum ve tutukluların ortak yaşama alanlarını ortadan kaldırdığı ileri sürüldü. Af konusuna da değinilen açıklamada, siyasi hükümlülerin, yasa tasarısının dışında bırakılmak istendiği kaydedilerek, "Siyasi hükümlüleri kapsamayan bir af kanunu, gerçek bir af değildir. Bunu hiçbir vicdan kabul edemez ve Anayasa'nın eşitlik ilkesine de aykırıdır" denildi.
Ağaoğlu bildiriyi okuduktan sonra, düşüncenin suç olamayacağını kaydederek, siyasi düşüncesini silaha, zorbalığa başvurmaksızın savunanlara, cezaevi çıkışında "özür diliyoruz" denilmesini istedi.
Yazar Orhan Pamuk da, "Siyasi suçluların halı altına itildiği bir af, af değildir" diye konuştu.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...