YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Tek tek dökülüyorlar

Sabah Grubuna ait Etibank ve Ceylan Grubuna ait Bank Kapital'e el kondu. Böylece, Mevduat Sigorta Fonu kapsamında bulunan banka sayısı 10'a ulaştı.

Bankalarda yaprak dökümü sürüyor. 1 Eylül'de faaliyete geçen Bankacılık Üst Kurulu, Egebank'ın opeasyonun ardından ikinci bombasını patlattı. Kurul, mali bünyelerinin taahütleri karşılamayacak şekilde zaafa uğratıldığı gerekçesiyle, Sabah Grubuna ait Etibank'ı ve Ceylan Grubuna ait Bank Kapital'e el koydu. Böylece, Mevduat Sigorta Fonu kapsamında bulunan banka sayısı 10'a ulaştı.

Gecikmeli operasyon

Bankacılık Üst Kurulu tarafından el konulan, Etibank'ın ve Bank Kapital'in ismi, 22 Aralık'ta 5 bankaya el konulması operasyonunda da geçiyordu. 22 Aralık tarihinden önce, el konulacak bankaların ismi kusillerde dolaşırken, bu bankaların sayısının 8 olduğu ve bunların arasında Etibank ile Bank Kapital'in de bulunduğu ifade ediliyordu. 22 Aralık öncesinde el konulacak 8 banka olduğu ve bu bankaların arasında da Etibank ve Bank Kapital'in olduğu ifade edilmişti.

Operasyon sonrası, her iki bankanın üst düzey girişimler sonrası, el konulacak bankalar listesinden çıkarıldığı öne sürülmüştü. Bu arada, Medya Sabah Grubu'nun sahibi bulunduğu Etibank ile Ceylan Grubunun sahibi bulunduğu Bank Kapital'in, eski kanuna göre 64. yeni kanuna göre de 14. madde kapsamında olduğu bildirildi.

Bankacılık Üst Kurulu'nun, her iki bankaya mali bünyelerine düzeltmeleri için uyarılarda bulunduğu ancak, bankaların mali bünyelerinde hiç bir iyileştirilmeye gidilmediği kaydedildi.

Üst Kurul, iki bankaya el koyma gerekçesini, "Mali bünyelerinin zaafa uğraması, yetkili kurumlar tarafından yapılan uyarılara karşın, kanunda belirtilen tedbirleri almamaları, gelir gider dengesinin bozulması ve yükümlüklerinin değerinin, varlıklarının toplam değerini aşması, faaliyetlerini sürdürmelerinin mevduat sahiplerinin hakları bakımından risk oluşturması" olarak sıraladı.

Öte yandan Etibank'ın fona devredilmesi üzerine Bilgin Grubu bir açıklama yaptı. Gruptan yapılan açıklamada bankanın mali bünyesinin zayıflamasına gerekçe olarak uygulanan istikrar programı gösterilirken, grubun Bankacılık Üst Kurulu'na bankaya olan borçlarını bir plan dahilinde ödemeyi önerdiği belirtildi.

Sabah'ın satılması tesadüf mü?

Medya Sabah Grubu'nun sahibi bulunduğu Etibank'ın yönetim kurulunda Sabah Gazetesi'nin Murahhas Azası Zafer Mutlu ve gazeteci-yazar Ercan Arıklı bulunuyor.

Grubun Başdanışmanlığını ise Devlet eski Bakanı ve Anap İstanbul Milletvekili Güneş Taner'in yaptığı bildirildi. Üst Kurulun Etibank'ı el koyması, bir kaç gün önce Sabah Gazetesi'nin satışını da gündeme getirdi.

Sabah Gazetesi'nin hissselerinin büyük bir kısmı Turgay Ciner'e Etibank'a el konulmadan önce satılması, dikkat çekici bulunurken, sözkonusu satışın olası bir el konmadan kaçmak için yapıldığı iddia edildi. El konulan Etibank'ın sahibi Dinç Bilgin'in Londra'da bulunduğu öğrenilirken, Bilgin'in New York'ta bir çok katı, Londra'nın merkezinde evi, İstanbul Gökkafeste katı, Büyükdere de Malikhanesi, Kanlıcada yalısı ve okyanus ötesi uçuş yapabilen Jet uçağının bulunduğu belirtildi. Bankacılık Üst Kurulu'nun talebi üzerine, Dinç Bilgin'in bu mal varlıklarına ihtiyati tedbir kararı alınabilecek.




Kağıda basmak için tıklayın.

Memur kişi niyetine
Memur zammını protesto etmek için tabuta giren Bem-Bir-Sen İstanbul Bölge Başkanı Nasuh Özdemir, "Siz de ergeç imamın kayığına bineceksiniz" dedi.
İşveren militanlaştı
İşçilerin güvenlik içinde olmak istemelerinin en tabii hakları olduğunu kaydeden Başoğlu, "Bir zamanlar militan sendikacılık vardı, şimdi militan işverenliğe döndü" dedi.
Yaz saati yarın sona eriyor
Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yapılan yaz saati uygulaması sona eriyor. 29 Ekim Pazar günü saat 02.00'de, saatler bir saat geri alınacak. Avrupa ülkeleri ile eş zamanlı götürülen ileri saat uygulaması, bu yıl 217 gün sürdü ve uygulamayla yaklaşık 15 trilyon liranın üzerinde enerji tasarrufu sağlandı. Yetkililer, uygulamayla tasarruf edilmesi beklenen yaklaşık 390 milyon kilovatsaatlik (kwh) enerjinin, orta büyüklükteki bir hidroelektrik santral ya da aynı kapasitedeki bir termik santralin bir yıllık elektrik üretimine eşdeğer olduğunu kaydettiler.
Cottarelli yine Hazine'ye geldi
IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli dün Ankara'ya geldi. Cottarelli'nin ziyaret ettiği Hazine Müsteşarlığı'na dün gazeteciler de dahil olmak üzere kimse yaklaştırılmadı. Çevrede polislik güvenlik çemberi oluşturuldu. Cottarelli'nin Hazine'de olduğu saatlerde bir toplantıda konuşan Türk Büro Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, "Türkiye'yi IMF ve Cottarelli'ye muhtaç edenlere yazıklar olsun." dedi. Cumhuriyetin 77. Yılı münasebetiyle bir kokteyl veren memur sendikası Kamu Seníe bağlı Türk Büro Sen'in toplantısına katılanlar, IMF politikalarına sert tepki gösterdiler.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...