YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


UMUT OPERASYONU SANIKLARI TÜM İDDİALARI REDDETTİLER

HEPSİ SENARYO

Umut Operasyonu sanıklarından Ferhan Özmen savunmasında, İran'a Farsça dilini öğrenmek ve gezmek amacıyla bir kaç kez gittiğini belirterek, "Eylemlere katıldığım konusunda bir şahit bulunsun, hepsini kabul edeceğim. Hatta bütün faili meçhulleri üstlenebilirim" dedi.

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu suikastının faillerini yakalamak amacıyla başlatılan, daha sonra ortaya çıkan bağlantılar üzerine Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Doç. Dr. Bahriye Üçok'un öldürülmesini kapsayan "Umut Operasyonu"na ilişkin 17 sanıklı davanın görülmesine devam edildi.

Mahkeme Başkanı Hüseyin Eken, müdahil avukatı Ceyhan Mumcu'nun mahkemeye sunduğu 3 sayfalık dilekçeyi okudu. Sanıklar Ferhan Özmen ve Necdet Yüksel'in avukatı İbrahim Ceylan da dilekçenin, "hukuki esas derinliğinden habersiz, saldırı niteliğinde" olduğunu söyledi.

Sanıklara işkence yapıldı

Müvekkillerine işkence yapıldığını yineleyen Ceylan, bu işkencenin normal bir devlet hastanesinden alınan raporla anlaşılmasının mümkün olamayacağını ısrarla söylediklerini, ancak yine de devlet hastanesinden rapor alındığını kaydetti. Eskişehir Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu, sanık Necdet Yüksel'in, "antisiyetik bozukluğu (duygularını belli edememe, tepkileri normal olmama)", Ferhan Özmen'in ise "antisosyal, antisiyetik bozukluğu bulunduğunu", ancak iki sanığın da savunma yapmalarına engel bir ruhsal hastalıkları ve tedavi edilmesi gereken bir durumlarının bulunmadığını bildirdi.

Avukat Ceylan, her iki müvekkilinin de Eskişehir'e en yakın polikliniği olan üniversite hastanesine sevk edilerek, rapor alınmasını istedi. Ancak, Mahkeme Başkanı Eken, Ceylan'ın istemini redderek, Adalet Bakanlığı'na psikolojik tedavi için başvurabileceklerini söyledi.

'Tedavi olmak istiyorum'

Söz verilen Ferhan Özmen, Eskişehir'deki hastanede muayene olduğunu ve psikolojik sorunları olduğunun belirlendiğini ifade ederek, tedavi olmak istediğini kaydetti. Özmen, "Şu halimle ifade verebilirim, ancak adaletin tecellisine yardımcı olmaz. Zihnimi toparlayamıyorum. Tedavi olmak istemem insani bir hak" dedi. Özmen ve Yüksel'in avukatı İbrahim Ceylan, mahkemenin tarafsızlığını yitirdiği kanaatine vardığı gerekçesiyle, reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı Eken, mahkemenin tarafsız yargılama yaptığını ve sanık haklarına azami ölçüde riayet ettiğini belirterek, hukuki dayanaktan yoksun bu talebin reddine karar verdi.

Özmen savunmasında, "Öncelikle tedavi olmak istiyorum. Ondan sonra sağlıklı savunma yapacağım. Savunmamı hazırlamak için gelecek celseye kadar son kez süre istiyorum" diye konuştu.

'Bunların hepsi senaryo'

Sanık Özmen, "Uzun yıllar olayları, uluslararası güçlerin, derin devletin, profesyonel insanların yaptığı söylendi. Ama sonra biz ortaya çıkarıldık ve suçlar bana ve Necdet'e kaldı. Bütün bunlar, bizim üzerimize kalması için hazırlanmış senaryodur" dedi. Sanık Necdet Yüksel de savunmasında, işkence altında alındığını öne sürdüğü ifadelerini reddetti.

İddianamede, Ferhan Özmen, Necdet Yüksel, Hakkı Selçuk Şanlı, Yusuf Karakuş, Muzaffer Dağdeviren, Abdülhamit Çelik, Fatih Aydın, Hasan Kılıç ve Mehmet Şahin'in idamı isteniyor. Mehmet Ali Tekin ve Talip Özçelik hakkında 22 yıl 6'şar ağır, sanıklar Mehmet Kasap, Mehmet Gürova, Adil Aydın ve Murat Nazlı hakkında ise 15'er hapis isteniyor. n ANKARA

Umut Operasyonu sanıkları Devlet Hastanesi'den alınan raporla yargılanmaya başlandı. Sanık Özmen, bir şahit gösterilmesi durumunda iddiaları kabul edeceğini söyledi.

Aytufan savunma yapmadı

Gazeteci-yazar Ahmet Taner Kışlalı ve Musevi Cemaati Başkanı Prof. Dr. Yuda Yürüm'e düzenlenen suikast saldırılarına karıştığı ve yasadışı Kudüs Ordusu Örgütü'nün üyesi olduğu iddiasıyla hakkında idam istemiyle dava açılan Rüştü Aytufan'ın yargılanmasına başlandı.

Ankara 2 No'lu DGM'de görülen davanın ilk duruşmasına Rüştü Aytufan ile yasadışı Kudüs Ordusu Örgütü'ne 'yardım ve yataklık etmek' suçlarından yargılanan üç sanık katıldı. Mahkeme Başkanı Hüseyin Eken, sanık Rüştü Aytufan'a savunmasını sordu. Aytufan, Umut Davası'nın diğer sanıkları Ferhan Özmen ve Necdet Yüksel gibi savunma yapmayı reddetti. Sanıklardan Derviş Polat ve Yüksel Pakdemir, iddiaları reddettiler. Eken, sanıkların savunmalarını hazırlamaları için duruşmayı erteledi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...