YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Bindiği dalı kesmek

Kendimizin kendi bindiğimiz dalı kesecek kadar ahmak olmadığımızı düşünürüz; ama çoğumuz bir başkasının bindiği dalı kesmekte olduğunu sanıp onu uyarmaya çalışır. Bunu yapmaya yeltendiğimizde ise nasıl ahmak durumuna düştüğümüzü fark edemeyiz. Bizde bindiğimiz dalı kesmeyecek kadar akıl varsa, hiç meraklanmayalım, bir başkasında da o kadarı vardır.

1945 yılından yani ABD'nin yegâne galip olarak çıktığı savaştan itibaren devletler için binilecek en sağlam dalın demokrasi olduğu tescil edildi. Bütün dünya yüzeyinde olduğu gibi Türkiye sınırları içinde yürütülen siyasi mücadele sırasında da demokrasiyi geçerli ilân etmiş güç odaklarının kendi bindikleri dalı kesme gafletine düşmeyeceklerini peşinen kabul etmek lâzım. Bu yüzden bir ülkede demokrasi uygulaması gerçekleştirenlere söz konusu uygulamadan zarar görenlerin demokrasi dersi vermeye çabalamaları anlamsızdır. Demokratlık yarışı ancak demokrasi uygulamasını temin eden gücün hakemliği altında ve kendini o gücün hedefleri doğrultusunda beğendirmek mecburiyeti altındaki unsurlar arasında olur. Hakemin daha demokrat davranmasını tavsiye etmek demokratlık yarışına katılmak suretiyle siyasi varlık kazanmış bulunan unsurlara bırakılmaz.

Rusya Federasyonu'nda eski Sovyet rejimi kalıntıları eğer demokrasi uygulamasından zarar görüyorlarsa, onların yeni yöneticilerden demokrasiye daha uygun davranış beklemeleri hiçbir etki uyandırmayacaktır. Çünkü daha demokrat olmaya icbar edilmiş bulunanlar kendileridir. Teoride yeri olsa bile pratikte onları demokratlaştıranların demokratlaşma yükümlülüğü yoktur. Aynı şey devlet olarak Rusya Federasyonu'nun ABD karşısındaki tutumu için de geçerli. Amerika'nın demokratik davranmasını isteyecek olan kendisini demokratikleşme zaruretiyle bağlamış bir Rusya değildir.

Nasıl ABD'nin demokratikleşmesini ABD tarafından demokratikleştirilmiş bir ülke isteyemezse; ülkeler içinde demokratik yarışa sokulmuş farklı çevreler de kendilerini o yarışa kabul etmiş mahallî gücün en uygun demokrat tavrı dışa vurması talebinde bulunamaz. Böyle yaparsa bindiği dalı kesmeye yelteneceğinin farkındadır. Gerek ülke içi siyasette ve gerekse beynelmilel ilişkilerde kendini güvenli bir alana çekmenin usûlü herkesçe bilinir. Hiç kimse bindiği dalı kesmeyeceği için ya eline testereyi geçirmiş olanın yanı başında bir yer aranır veya budama mevsimi ağaca çıkılmaz. Bindiği dalı kesiyor gibi yapanların dikkat çekmekten başka bir gaye güttüklerini sanmayın. Dal kopacak gibi olunca hemen yer değiştirip başka dala yerleşmeyi akıl edecek kadar işin farkındadırlar.


28 EKİM 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

İsmet Özel

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...