YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


ÇAĞDAŞ CAHİLİYE

BM raporuna göre, her yıl yaşları 5-15 arasındaki 2 milyon kız fuhuşa sürükleniyor. Sırf cinsiyeti yüzünden 60 milyon kız çocuğu öldürüldü.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun (UNFPA) raporuna göre, endüstrileşmiş ülkelerde uygulanan cinsel saldırı ve şiddet, 15-44 yaş grubundaki kadınların sağlıklı geçirebilecekleri her 5 yılından 1 yılını çalıyor. Raporda, kız çocuklarının öldürülmesi ya da ihmal sonucu en az 60 milyon kız çocuğunun kayıp olduğu bildirildi.

Korkunç veriler

UNFPA tarafından yayımlanan "Dünya Nüfusunun Durumu 2000" raporu bu yıl da bütün dünya ülkeleriyle eş zamanlı olarak basına tanıtıldı. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ile UNFPA tarafından düzenlenen toplantının açılışını UNFPA Türkiye Temsilcisi Alaın P. Mouchıroud yaptı. Mouchıroud, devletin, sivil toplum örgütleri ile medyanın işbirliği yaparak cinsiyetlerarası eşitsizliği önlemeye çalışması gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Rüstem Zeydan ise, "Kadın erkek eşitsizliği, kadınların sağlığını ve eğitimini, sosyal ve ekonomik fırsatlardan yararlanabilmelerini engellemektedir" dedi.

Toplumsal cinsiyete ilişkin ayrımcılığın sonlandırılmasının "ivedi bir insan hakları ve kalkınma önceliği olarak" tanımlandığı UNFPA'nın raporuna göre, endüstrileşmiş ülkelerde uygulanan cinsel saldırı ve şiddet, 15-44 yaş grubundaki kadınların sağlıklı geçirebilecekleri her 5 yıldan bir 1 yıl çalıyor. Rapora göre, gebeliklerin yaklaşık 3'te biri (yılda 80 milyon) istenmeyen ya da zamanlaması yanlış gebelik. Gelişmekte olan ülkelerde 500 bin anne ölüyor ve doğumların sadece yüzde 53'üne sağlık personeli yardımcı oluyor. Her yıl 52 milyon 400 bin kadın sağlık hizmetlerine ulaşamıyor ve 38 milyon kadın doğum öncesi bakım hizmeti alamıyor.

Kız çocuklar öldürülüyor

Her yıl 20 milyonu güvenli olmayan biçimde yaklaşık 50 milyon kadın düşük yapıyor. 78 bin kadın düşüğe bağlı nedenlerle ölüyor. Düşük yapan kadınların en az 4'te biri 15-19 yaşları arasında.

Geçen yıl sonunda HIV ve AIDS'le yaşayan kişilerin sayısı 34 milyon 300 iken, bu hastalıklardan 18 milyon 800 bin kişi de hayatını kaybetti. Bu hastalıkların en yoğun görüldüğü ülke olan G.Afrika, dünya sıralamasında 4. sırada yer alıyor. Her 3 kadından birisi tanıdıkları bir kimse tarafından dövülüyor, cinsel ilişkiye zorlanıyor ya da taciz ediliyor.

Her 4 kadından birisi gebelikleri sırasında tacize uğruyor. Özellikle Asya'da gebelik sırasında bebeğin cinsiyetinin öğrenilmesi sonucu yapılan düşükler, kız çocuklarının öldürülmesi ya da ihmal sonucu en az 60 milyon kız çocuğu kayıp. Yaşları 5-15 arasında değişen 2 milyon kız, her yıl fuhuşa sürülüyor. Her yıl 5 bin kadın akrabaları tarafından katlediliyor ve namus uğruna öldürülüyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

4. turda erken son
Kıbrıs görüşmelerinde beklenen ilerleme sağlanamadı. Tarafların New York'ta uzun süre kalmak istemedikleri, görüşmelerin bu hafta kesileceği söyleniyor.
D-8 'çevre' için toplandı
D-8'e üye ülkeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen "Çevre Uzmanları Toplantısı" başladı.

Ermeni tasarısı bugüne kaldı
ABD'de sözde Ermeni soykırımına ilişkin tasarı, Temsilciler Meclisi Uluslararası Operasyonlar ve İnsan Hakları Alt Komitesi'nde bugün oylanacak. Alt Komite'de kabul edilmesi halinde, Temsilciler Meclisi'nin Uluslararası İlişkiler Komitesi'nde oylamaya sunulacak olan tasarı, burada da kabul edilirse Temsilciler Meclisi gündemine getirilecek. Temsilciler Meclisi, 6 Ekim'de, yeni milletvekili seçimleri için çalışmalarına son verecek. Tasarı bu süre içinde Kongre'den geçmezse, Ermeni lobisinin Ocak ayında başlayacak yeni yasama döneminde benzer bir tasarıyı gündeme getirmeye çalışacağı belirtiliyor. Sözde soykırım tasarısına bizzat destek veren Alt Komite Başkanı Cumhuriyetçi milletvekili Chris Smith, tasarının Çarşamba günü (dün) oylanacağını söylemişti. Tasarının hangi gün ve zamanda oylanacağına ilişkin kararı verme yetkisi olan Smith, oylamayı bugüne erteledi. Tasarı, ABD Dışişleri Bakanlığı ve diğer bakanlıklardan, personelini sözde Ermeni soykırımı hakkında eğitime tâbi tutmalarını talep ediyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...