YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Notçulardan uyarı

Kasım ayında Türkiye'nin kredi notunu açıklayacak olan Moody's, yükselen cari işlemler açığının kontrol altına alınması için talebin kısılmasını istiyor.

Kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's, yükselen cari işlemler açığının kontrol altına alınabilmesi ve uygulanan programın rayında götürülebilmesi için, yetkililerin, artan iç talebi kontrol edici etkili önlemler alması gerektiğini bildirdi.

Moody's'in, Türkiye ekonomisindeki son gelişmelerle ilgili olarak hazırladığı analizde, Cari İşlemler Açığı'nın kontrol altında tutulabilmesi için alınacak önlemler, Türkiye'ye verilecek kredi notu açısından da önem taşıyor.

Reyting kuruluşları sırada

Cari işlemler, enflasyon, iç ve dış borçlanma, Moody's'in yakından izlediği başlıca konuları oluşturuyor. Moody's'in, 2001 yılı bütçesine ilişkin rakamları aldıktan ve IMF'nin değerlendirmesini gördükten sonra, kasımda kredi notunu açıklaması bekleniyor.

Öte yandan, ekim ayından itibaren, Standard and Poor's başta olmak üzere, diğer reyting kuruluşlarının da Türkiye'ye gelecekleri belirtiliyor.

Bu arada, Moody's'in Türkiye analisti Hanan Amin Salem'in görevinden ayrılması nedeniyle boşalan Türkiye analistliği görevine Kristin Lindow getirildi.

İHRACATÇIYA PARASIZ DESTEK

Cari açığı azaltmak için İhracatçılara kredi vadeleri konusunda ve ipotek konusunda destek verilecek. İhracatçıya 8 ayda 1,5 milyarlık destek geldi.

LÜKS TÜKETİME VERGİ GELİYOR

Cari işlemler açığının beklenin üzerinde artması hükümeti harekete geçirdi. Hükümet, bir dizi önlemlerle ithalatı frenlemeyi ve ihracatı da arttırmayı hedefliyor. Bu kapsamda, ithalat artışının önüne geçmek için, ithalatı büyük artış gösteren lüks tüketim ürünleri üzerindeki vergilerinin arttırılmasının sözkonusu olduğu belirtildi.

İHRACATÇILARA MEVZUAT DESTEĞİ

Yeni Şafak'a değerlendirmelerde bulunan Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, 6 ay olan kredi vadelerini uzun vadeye yaymayı öngördüklerini ifade ederek, "Vade uzatımı, kredilerinin geri dönüşünü uzatacak. Bu da, bankanın kredi hacminin düşmesine neden olacak. Ancak, vade uzatımı ile ihracatçıya daha rahat hareket etmesi sağlanacak" dedi. Kılıçoğlu, 2000 yılının 8 ayında ihracatçılara 1,5 milyar dolarlık kredi desteği sağladıklarını söyledi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Enerji krizi suni
Botaş eski Genel Müdürü Hayrettin Uzun, "Enerji projeleri onaylansın, ortada elektrik sıkıntısı kalmaz" dedi.
Emlakbank virajda
Emlak Bankası 1 milyar doları geçen harici garanti mektubu ve nakdi kredi teminine yönelik vadelerin dolması nedeniyle kritik bir döneme girdi
Cottarelli'den sanayiciye de fırça
Ekonomi Zirvesi'nde işçileri zam konusunda uyararak büyük tepki toplayan IMF Şefi Cottarelli'nin, yüksek zam konusunda sanayicileri de uyardığı belirtildi. IMF Türkiye Masası Şefi Cottarelli'nin, üçüncü gözden geçirme incemeleri sırasında görüştüğü sanayici temsilcilerine, "Devletten aldığınız teşviklerle, işçilere yüksek zam veriyorsunuz. Enflasyonun yüzde 25 hedeflendiği bir dönemde siz işçilere yüzde 60 zam verirseniz, devletten teşvik alamazsınız" dediği bildirildi. Hazine Müsteşarlığı yetkililerinin, Cottarelli'nin görüştüğü sanayici temsilcilerinden, sözkonusu uyarının basına yansımaması için ricada bulundukları kaydedildi. Hazine yetkililerinin, IMF'nin üzerinden sanayicilere gözdağı verdiği iddia ediliyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...